Šta se krije iza prisluškivanja najmoćnije žene sveta?

01.06.2021

21:01 >> 19:37

0

Tvrdnje da je NSA špijunirala evropske lidere izašle su u javnost u jesen 2013, kada je Edvard Snouden obelodanio dokumenta o tome

Šta se krije iza prisluškivanja najmoćnije žene sveta?
Angela Merkel; Profimedia

Svet je 2013. godine potresao veliki skandal u čijem centru je bila kancelarka Nemačke Angela Merkel, a detalji o prisluškivanju njenog telefona i dalje su nepoznanica. Ipak, vest koja se danas pojavila u medijima dodatno je podstakla ranije sumnje. Naime, danska državna televizija objavila je da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) koristila partnerstvo s odsekom danske tajne službe za špijuniranje visokih zvaničnika susednih zemalja, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Otkrića su rezultat interne istrage danske obaveštajne službe iz 2015. godine o ulozi NSA u partnerstvu, objavio je DR, pozivajući se na devet neimenovanih izvora upoznatih s istragom. Prema istrazi koja je obuhvatala 2012. i 2014. godinu, NSA je pomoću danskih informatičkih kablova špijunirala visoke zvaničnike u Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Nemačkoj, uključujući bivšeg nemačkog ministra spoljnih poslova Frank-Valtera Štajnmajera i bivšeg nemačkog opozicionog lidera Pera Štajnbruka.

Na teritoriji Danske, koja je bliski saveznik Sjedinjenih Država, smešteno je nekoliko ključnih objekata za podmorske internetske kablove koji vode do Švedske, Norveške, Nemačke, Holandije i Velike Britanije i od njih. Interna istraga u danskoj obaveštajnoj službi pokrenuta je 2014. godine zbog zabrinutosti u vezi sa Edvardom Snoudenom i curenja podataka prethodne godine, te je u njoj otkriveno kako NSA deluje, navodi DR.

Danska vlada je prošle godine objavila da će pokrenuti istragu u vezi sa celim slučajem, na temelju podataka iz izveštaja uzbunjivača. Očekuje se da će ta istraga biti završena tokom ove godine.

Kako je sve počelo?

Pre više od sedam godina, svetsku javnost potreslo je saznanje da je nemačka kancelarka prisluškivana, i to ni manje ni više nego od strane američke obaveštajne službe. Tvrdnje da je NSA špijunirao evropske lidere izašle su u javnost u jesen 2013, kada je Edvard Snouden obelodanio dokumenta o tome.

Tadašnji predsednik Amerike Barak Obama tada je odgovorio da je američka strana ne špijunira, ne prisluškuje, niti namerava da prati njenu komunikaciju. Američki predsednik je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel poručio da neće dozvoliti da obaveštajni rad naškodi bilateralnim odnosima i istakao da nesuglasice u mišljenjima između zvaničnika dveju zemalja nisu razlog za prisluškivanje.

Profimedia

Ipak, njegova izjava nije uverila gotovo nikog, s obzirom na to da je sa više strana objavljeno mnogo informacija o tom međunarodnom incidentu.

Prema tvrdnjama dobro obaveštenih izvora, američki predsednik je najkasnije 2010. saznao da obaveštajna služba NSA prisluškuje mobilni telefon nemačke kancelarke. Šef NSA Kit Aleksander tada je lično informisao Obamu o tajnoj operaciji.

– Obama tu akciju nije zaustavio, već je dozvolio da se ona nastavi – prenose se reči visokorangiranog zvaničnika NSA.

Čitali i SMS

Kako je navedeno, Bela kuća je od NSA zatražila obuhvatan dosije o kancelarki. Jer Obama nije imao poverenja u Merkelovu i hteo je da sazna sve o šefici nemačke vlade. Nakon toga, NSA je navodno pojačao prisluškivanje, te je, pored stranačkog mobilnog telefona, počeo da prisluškuje i razgovore koje je kancelarka vodila kodiranim službenim telefonom.

Obaveštajci NSA su navodno čitali i kancelarkine SMS-ove, a Merkelova je upravo poznata po tome što često piše poruke, zbog čega je nazivaju i “SMS-kancelarkom”. Navodno, jedino što tajni agenti nisu uspeli da prisluškuju jeste sigurni fiksni telefon u kancelarkinom uredu.

Špijuniranje počelo već 2002. godine?

Prema daljim informacijama, koje je objavio “Bild”, i prethodni kancelar, socijaldemokrata Gerhard Šreder, prisluškivan je od strane NSA. Njegovi prisni odnosi s tadašnjim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom navodno su bili povod uznemirenosti Bele kuće. Špigel dodaje da je i broj mobilnog telefona Angele Merkel već od 2002. stajao na spisku NSA.

Nemačko savezno tužilaštvo saopštilo je 2015. godine da je zatvorena jednogodišnja istraga prisluškivanja mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Kancelarija glavnog tužioca izvestila je danas da je istraga zatvorena, jer optužbe ne mogu biti dokazane u okviru krivične procedure.

Kancelarka Merkel je u telefonskom razgovoru, obavljenom tokom oktobra te godine, kritikovala predsednika Baraka Obamu zbog informacija da je NSA prisluškivao njene telefonske razgovore.

Razlog prisluškivanja – “Severni tok 2” 

Pozadina prisluškivanja je izgradnja “Severnog toka 2”, kaže za 24sedam Darko Obradović iz Instuta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost .

– Ovde je očigledno, pored sistema “Pet očiju”, uključeno i šesto oko. Pozadina svega je izgradnja “Severnog toka 2”. Nemačka deklarativno staje iza sankcija Zapada po pitanju Navaljnog, Belorusije, trovanja Skripalja, Kine zbog odnosa prema Ujgurima, ali ne čini ništa konkretno da ojača istočno krilo NATO-a. Zbog izgradnje “Severnog toka 2” dovodi istočne i zapadne saveznike u geopolitički dilemu. Iz svih tih poteza ostali saveznici, najviše oni sa Zapada, žele da imaju sve informacije o Merkelovoj i zato je prisluškuju – objašnjava naš sagovornik.

Sistem “Pet očiju”

Sistem ECHELON je tajno ime za sistem nadziranja, prikupljanja podataka na mrežama, kao i njihove analize, kojim upravljaju SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija, poznatije kao “Pet očiju”.

Sistem je napravljen kasnih šezdesetih godina prošlog veka kako bi nadzirao komunikaciju SSSR-a sa istočnoblokovskim saveznicima tokom Hladnog rata. Formalno je postavljen 1971. godine.

Podsetimo, u Baltičkom moru se dovršava gasovod vredan milijarde. “Severni tok 2” je odavno postao i politička tema. Od 1.230 kilometara koji bi dodatno povezali velikog proizvođača Rusiju i velikog kupca gasa Nemačku, ostalo je da se položi još 148 kilometara cevi. To je drugi gasovod na ovoj ruti.

Tvrdi stav Amerikanaca krije i ekonomske interese. Ideja je da Evropa kupuje manje ruskog a više američkog gasa, koji se dobija metodom frakinga i onda tankerima prevozi preko okeana. Bajden programom „kupujte američko“ namerava da podstakne privredu, koja je tokom pandemije zapala u recesiju.

Kako kaže Obradović, Nemačka već duže sedi na dve stolice, a ima mnogo onih koji se u toj zemlji javno zalažu protiv uvedenih sankcija Rusiji.

– Sadašnji establišment u toj zemlji je ranjiv. Mada, oni nikada nisu vodili jednosmernu politiku, stalno su pravili neke kompromise. Ne treba da čudi da se odvijaju takve aktivnosti. Transatlantsko partnerstvo se dovodi u pitanje, a ukoliko ne postoji jedinstvena politika u zemlji, to je linija po kojoj se Evropa deli – tvrdi Obradović, i dodaje:

Pročitajte još:

– Najveći izazov je upravo sada, uoči samita Bajdena i Putina. Postavlja se pitanje kako će Bajden da uvaži nemački interes za energentima a da se ne naruši partnerstvo.

Danska je sankcionisala “Severni tok 2”, a ne treba da čudi ako se sazna da su u to uključene i Francuska i ostale evropske zemlje. Malo je verovatno da će Nemačka sada da zateže odnose sa Danskom ili SAD, ali ono što je sigurno jeste to da će se ceo incident odraziti na buduću saradnju, pogotovo ako se otkrije da postoji još nekoliko obaveštajnih ekscesa.

Na pitanje kako se prisluškuju politički lideri na tako visokim pozicijama, Obradović je jasan:

– Samo uz domaću logistiku i kontrolu domaće infrastrukture. Ne zaboravimo, u Nemačkoj postoje američke vojne baze koje nisu napustile zemlju od Drugog svetskog rata. Takođe, ne postoji nikakvo “bratstvo” u obaveštajnom poslu, već isključivo nacionalni interes.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam