Šolc: Vodićemo računa o tome kakvo oružje šaljemo Ukrajini; Ruska PVO oborila dva drona iznad Krima

01.05.2023

14:54

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Šolc: Vodićemo računa o tome kakvo oružje šaljemo Ukrajini; Ruska PVO oborila dva drona iznad Krima
Copyright AP Photo/Roman Chop

Rat u Ukrajini ušao je u 432. dan.

Ruska PVO je na teritorii LNR oborila ukrajinski helikopter Mi-8

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine saopštila je da je u ruskim napadima ubijeno najmanje 477 dece, a ranjeno 955, od početka ratnih sukoba 24. februara prošle godine.

Nastavljaju se borbe za Bahmut

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.59 - Ne napadajte Dnjepar, Rusi mogu da odbiju napad

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo upozorio je ukrajinske trupe da ne pokušavaju da primoraju napadnu levoobalni deo Dnjepra.

„Ne morate da nam gurate nos sa desne obale“, rekao je Saldo u emisiji Solovjev uživo. Prema njegovim rečima, ruska vojska ima „ozbiljno oružje“ da odbije mogući neprijateljski napad.

23.43 - Šolc: Vodićemo računa kakvo oružije šaljemo Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Berlin u budućim isporukama oružja Ukrajini izbegavati jednostrane korake i pratiti da se oružje koristi isključivo za odbranu, a ne za napad na rusku teritoriju.

Kancelar je istakao da pri odlučivanju o isporukama za Nemačku uvek postoji uslov – „bez jednostranih koraka, ali uvek u dogovoru sa partnerima“, a tako će biti i ubuduće.

22.23 - U Sumskoj i Černigovskoj oblasti ponovo je objavljena vazdušna uzbuna.

21.50 - Kirbi: Nećemo objavljivati podatke o gubicima Ukrajine

Američka administracija ne namerava da objavljuje podatke o gubicima ukrajinskih Oružanih snaga, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

„Danas neću govoriti o gubicima na ukrajinskoj strani. Nikada ne govorimo o ukrajinskim gubicima u ratu. I mislim da taj stav nećemo promeniti“, rekao je Kirbi.

20.21 - Rusija oborila osam ukrajinskih dronova za jedan dan

20.03 - Zelenski tražio produženje ratnog stanja 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije.

Ratno stanje i opšta mobilizacija u zemlji su 6. februara produženi na 90 dana.

19.46 - Bela kuća: Vašington predao Kijevu skoro 100 odsto tražene vojne pomoći, isporuke se nastavljaju


Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini skoro 100 odsto vojne pomoći koju je Kijev tražio za kontraofanzivu, ali se isporuke nastavljaju, izjavio je na konferenciji za medije koordinator za strateške koordinacije u Savetu nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi.

Profimedia
 

„Na osnovu naših pregovora sa Ukrajincima o tome šta im je potrebno za planiranu prolećnu ofanzivu, predali smo skoro sve što je bilo na tom spisku. Završili smo (isporuke) skoro 100 odsto onoga što su tražili“, rekao je Kirbi.

18.05 - Oboren dron kod Sevastopolja

Ruska Crnomorska flota je, uz pomoć protivvazdušne odbrane, odbila napad dronova ispred luke Sevastopolj, izjavio je danas guverner tog grada Mihail Razvožajev, dodajući da je jedan dron oboren.

Foto: Printskrin/Tviter
 

- Flota je, zajedno sa jedinicama protivvazdušne odbrane, odgovorila na napade neprijateljskih dronova ispred luke. Jedan dron je oboren. Gradske službe su u stanju pripravnosti - istakao je Razvožajev na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

14.44 - Dopremljene američke rakete "zuni"

Komandant vazdušnih snaga ukrajinske vojske Nikolaj Olešuk je izjavio da su avionom Su-25 dopremljene američke rakete „zuni“, koje su SAD ranije obećale Ukrajini, piše ukrajinska agencija „Unian“. 

Zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Laura Kuper navela je početkom januara da će SAD predati Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći 4.000 raketa „zuni“ klase „vazduh-zemlja“.

12.08 - "Priprema za kontraofanzivu"

Portparolka južne komande ukrajinske vojske, Natalija Humenjuk, izjavila je da je eksplozija u skladištu nafte u Sevastopolju na Krimu bila samo "priprema" za ukrajinsku kontraofanzivu.

- Ova akcija je samo priprema za široku, opštu ofanzivu koju svi očekuju - navela je Humenjuk.

12.04 - U celoj Ukrajini noćas alarmi za vazdušnu opasnost, Kijev: PVO oborila sve rakete

U celoj Ukrajini noćas su se oglasili alarmi za vazdušnu opasnost, a gradska uprava Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila sve ruske rakete i bespilotne letelice.

11.08 - Rusija: Eksplozija na pruzi, teretni voz iskočio sa šina

Na pruzi u Brjanskoj oblasti, na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom, došlo je do eksplozije, usled čega je lokomotiva teretnog voza iskočila sa šina, saopštio je danas gubernator Aleksandar Bogomaz.

Nema žrtava, prenosi Interfaks. 

- Neidentifikovana eksplozivna naprava je eksplodirala u Unečkom okrugu, na 136. kilometru pruge Brjansk-Uneča - napisao je Bogomaz na Telegramu. 

Ruske železnice su saopštile da su sa šina iskliznuli lokomotiva i sedam vagona.

9.54 - Rusija: U Lenjingradskoj oblasti dignut u vazduh stub dalekovoda

U Gatčinskom okrugu Lenjingradske oblasti, na severozapadu evropskog dela Rusije, dignut je u vazduh stub dalekovoda, saopštio je gubernator Aleksandar Drozdenko.

- Nepoznati predmet, verovatno eksplozivna naprava, pronađen je na drugom stubu - napisao je Drozdenko na Telegramu.

7.25 - Ukrajina: Rusija u noćašnjem napadu lansirala 18 projektila, oborili smo 15

Snage PVO Ukrajine su tokom noćašnjeg masovnog ruskog raketnog napada uništile 15 krstarećih raketa, od ukupno ispaljenih 18, saopštio je komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni Prema njegovim rečima, ruske snage napale su Ukrajinu iz strateških aviona - devet Tu-95 iz Murmanske oblasti i dva Tu-160 iz regiona Kaspijskog mora, prenosi Unian.

Zalužni je naveo da su ruske snage koristile krstareće rakete H-101/Kh-555. U celoj Ukrajini noćas je nekoliko sati trajao alarm za vazdušnbu opasnost, a u više oblasti dejstvovala je ukrajinska PVO. Načelnik kijevske gradske uprave Serhij Popko izjavio je jutros da su, prema preliminarnim informacijama, u vazdušnom prostoru Kijeva snage PVO uništile sve ruske rakete i bespilotne letelice. Prema njegovim rečima, nema informacija o žrtvama ili materijalnoj šteti.

AP Photo/Roman Chop
 

7.15 - Ukrajinsko tužilaštvo: U ruskim napadima ubijeno najmanje 477 dece

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine saopštila je da je u ruskim napadima ubijeno najmanje 477 dece, a ranjeno 955, od početka ratnih sukoba 24. februara prošle godine.

Broj žrtava među decom je verovatno veći, pošto u ovu brojku ne ulaze podaci sa teritorija koje drži ruska vojska, preneo je "Kijev independent".

Tužilaštvo dodaje da je najviše dece ubijeno u oblastima Donjeck i Harkov, dok se oko 400 dece smatra nestalim.

7.00 - Žestoke borbe i nemirna noć u Bahmutu

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da se u Artjomovsku (Bahmutu) nastavljaju žestoke borbe.

- Trenutno je najžešće u Bahmutu i ​​Marjinki... U samom gradu Bahmutu nastavljaju se žestoke borbe - napisala je kaso sinoć Maljar na svom Telegramu.
 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike