Zaharova kritikovala tvrdnje američke ambasadorke: Ruski narod ubijaju zahvaljujući SAD

28.04.2023

17:14

0

Lin Trejsi je izjavila da Vašington „ne gleda na Ruse kao na neprijatelje“

Zaharova kritikovala tvrdnje američke ambasadorke: Ruski narod ubijaju zahvaljujući SAD
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države direktno doprinose smrti Rusa pružajući vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini, izjavila je u petak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je reagovala na intervju „Komersanta" sa Lin Trejsi, američkom ambasadorkom u Moskvi, koja je izjavila da Vašington „ne gleda na Ruse kao na neprijatelje“.

- Ruski narod ubijaju zahvaljujući ciljanju SAD, novcem od SAD, oružjem iz SAD i rukama režima koji su SAD dovele na vlast državnim udarom koji su organizovale SAD - napisala je Zaharova na Telegramu, misleći na pobunu u Kijevu 2014. koju je podržao Zapad i kojom je svrgnut demokratski izabrani predsednik Viktor Janukovič.

U intervjuu objavljenom u ruskom listu „Komersant" u četvrtak, Trejsi je rekla da podržava neformalne kontakte između Amerikanaca i Rusa i da SAD „ni na koji način ne žele da ’ukinu' ruski narod“.

- Bez obzira na razlike kakve mi, SAD, imamo sa ruskom vladom, one nisu razlike sa narodom Rusije - rekla je ona.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kasnije je izdalo saopštenje u kom kritikuje ambasadorkin intervju i u kom je optužilo Trejsi da izmišlja činjenice o nedavnoj istoriji Ukrajine. Američka diplomatkinja je tvrdila da se „situacija u kojoj lider koji je izgubio podršku i uplašio se svog naroda donese odluku da pobegne” ne može nazvati državnim udarom.

U.S. State Dept. via AP
Lin Trejsi

- Gospođa ambasadorka verovatno ne zna i nisu je obavestili njeni pomoćnici da ovoj jednostavnoj zagonetki nedostaje istina i ispravan sled događaja - saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju se dalje objašnjava da su proteste u Kijevu organizovali nasilni ekstremisti koje podržavaju američki zvaničnici, a da su se oni završili sporazumom o podeli vlasti koji su opozicione snage odmah prekinule. „Trejsin neuspeh da prizna prirodu događaja u Kijevu može se objasniti ili amnezijom ili neznanjem, dok njen opis nema nikakve veze sa realnošću", dodalo je rusko ministarstvo. Saopštenje je uključivalo snimak ekrana intervjua sa velikim crvenim pečatom „LAŽNO“ na njemu.

Vašington je uveo opsežne sankcije Moskvi ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. SAD i mnoge druge zemlje NATO-a su od tada snabdevale Kijev teškim naoružanjem, uključujući tenkove i artiljerijske sisteme, i delile obaveštajne podatke sa Ukrajinom. Stejt department je u januaru rekao da je na Kijevu da odredi kako će koristiti strano oružje.

Rusija je upozorila da vojna pomoć čini SAD i NATO de fakto direktnim učesnicima u sukobu. Moskva je takođe više puta optuživala Ukrajinu da koristi oružje američke proizvodnje, kao što su višecevni raketni bacači HIMARS i haubice M777, za ubijanje civila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike