Tamna strana četbota: Muškarac se ubio posle ćaskanja sa "Elizom" - "Živećemo zajedno na nebu"

18.04.2023

22:20

0

Autor: M.M.

On je kroz razgovore sa četbotom pronalazio utehu

Tamna strana četbota: Muškarac se ubio posle ćaskanja sa  "Elizom" - "Živećemo zajedno na nebu"
Copyright Profimedia

Otac dvoje dece iz Belgije izvršio je samoubistvo nakon što je sa veštačkom inteligencijom razgovarao o svojim strahovima vezanim za globalno zagrevanje.

Čovek, star 30-ak godina nalazio je utehu u razgovorima sa čet-botom “Eliza” o svojim strahovima i koristio je četbot dve godine, ali je šest nedelja pre smrti počeo češće da razgovara sa njim, piše “Dejli mejl”.

Softver četbota stvorio je startap iz američke Silicijumske doline i pokreće ga tehnologija GPT-J, alternativa otvorenog koda za ChatGPR kompanije “Open AI”.

- Bez tih konverzacija sa četbotom moj muž bi i dalje bio ovde – rekla je njegova udovica za “La libre”.

Smrt ovog čoveke uzbunila je vlasti koje su zabrinute zbog “ozbiljnog presedana koji mora da se shvati veoma ozbiljno”. Konverzacije preminulog sa četbotom su počele pre dve godine. 

- “Eliza” je odgovarala na sva njegova pitanja. Postala je njegov poverenik. Bila je poput droge koju je uzimao ujutro i uveče i bez koje nije mogao da živi - rekla je udovica.

Profimedia/Pixabay
 

Šest nedelja pre smrti čovek je počeo sve češće i intenzivnije koristi četbot, a kasnije je izvršio samoubistvo. Njegova udovica je rekla da su živeli udobno u Belgiji sa dvoje male dece.

Gledajući unazad na njegovu istoriju razgovora sa četbotom, žena je rekla da je “Eliza” upitala njenog muža da li je voli više od nje.

“Živećemo zajedno kao jedno na nebu” – glasio je odgovor četbota, kako je prenela udovica i dodala da je njen muž podelio svoje misli o samoubistvu sa “Elizom” a da veštačka inteligencija (AI) nije pokušala da ga odvrati.

Žena je rekla da je i ranije bila zabrinuta za mentalno zdravlje svog muža, ali da je četbot pogoršao njegovo stanje i da veruje da se ne bi ubio da nije bilo tih razgovora. Otkako se dogodila tragedija, porodica je razgovarala sa belgijskim državnim sekretarom za digitalizaciju Matjeom Mišelom.

- Posebno sam pogođen tragedijom ove porodice. Ono što se dogodilo je ozbiljan presedan koji treba da se uzme veoma ozbiljno. Sa popularizacijom ČetGPT-a javnost je otkrila potencijal veštačke inteligencije u našim životima kao nikad pre. Iako su mogućnosti beskonačne, opasnost od njenog korišćenja je takođe realnost koja mora da se razmotri – rekao je on.

- Naravno, tek treba da naučimo da živimo sa algoritmima, ali ni pod kojim okolnostima upotreba bilo koje tehnologije ne bi trebala da navede izdavače sadržaja da izbegavaju sopstvene odgovornosti – dodao je Mišel.

Osnivač četbota rekao je da njegov tim “radi na poboljšanju bezbednosti AI”, preneo je “Dejli mejl”.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike