Lavrov u UN: Amerika nema pravo da govori u ime celog čovečanstva, približili smo se opasnoj crti

24.04.2023

18:41

0

Autor: M. Vu.

Sjedinjene Američke Države uništavaju globalizaciju, koja je dugi niz godina bila veličana kao najviše dobro čitavog čovečanstva

Lavrov u UN: Amerika nema pravo da govori u ime celog čovečanstva, približili smo se opasnoj crti
Sergej Lavrov - Copyright Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Zapadna manjina bi trebalo da se ponaša pristojno i da poštuje druge članove međunarodne zajednice, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Nazovimo stvari pravim imenom: niko nije dao za pravo zapadnoj manjini da govori u ime čitavog čovečanstva - rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države uništavaju globalizaciju, koja je dugi niz godina bila veličana kao najviše dobro čitavog čovečanstva.

- U očajničkom pokušaju da kažnjavanjem neposlušnih uspostave svoju dominaciju, Sjedinjene Države su krenule na uništenje globalizacije, koja je dugi niz godina hvaljena kao najviše dobro čitavog čovečanstva, koja je služila multilateralnom sistemu svetske ekonomije - rekao je ministar.

Po njegovim rečima, svet je u većoj opasnosti nego što je bio u vreme Hladnog rata.
 


- Poštovane kolege, još jednom, kao i u godinama Hladnog rata, približili smo se opasnoj, a možda i opasnijoj crti. Situaciju pogoršava gubitak vere u multilateralizam, finansijska i ekonomski agresija Zapada uništava prednosti globalizacije, dok se SAD i njihovi saveznici odriču diplomatije i zahtevaju obračun na bojnom polju - istakao je on.

Prema njegovim rečima, „Vašington i ostatak Zapada koriste svoja ’pravila‘ kad god treba da opravdaju nelegitimne korake protiv onih koji svoju politiku grade u skladu sa međunarodnim pravom i odbijaju da slede sebične interese „zlatne milijarde“.

- Oni koji se ne slažu stavljaju na crnu listu po principu: ko nije sa nama taj je protiv nas - naglasio je Lavrov.

Kako je istakao, UN i njihova Povelja predstavljaju pretnju američkim ambicijama.

- Kao što je tadašnji američki državni sekretar Džejms Bejker izvestio predsedniku Džordžu Bušu: 'Glavna pretnja NATO-u su OEBS'. Ja bih dodao da danas i UN i njihova Povelja takođe predstavljaju pretnju globalnim ambicijama Vašingtona - rekao je on.

Ministra na ovom putovanju ne prati grupa novinara nakon što su im SAD uskratile vize.
 
Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike