Nebenzja reagovao na američke komentare posle neusvajanja ruske rezolucije o istrazi sabotaže Severnog toka: Krivac se sam oda

28.03.2023

14:33

0

Ruski ambasador u UN rekao je da ne treba biti ni detektiv ili analitičar da bi se shvatilo da Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da zametnu tragove

Nebenzja reagovao na američke komentare posle neusvajanja ruske rezolucije o istrazi sabotaže Severnog toka: Krivac se sam oda
Vasilij Nebenzja - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija više neće pokretati glasanje o nacrtu rezolucije o međunarodnoj istrazi diverzija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, navodeći da je glasanje pokazalo kakav je odnos prema tom pitanju.

On je komentarisao i reakciju američkog predstavnika na nacrt rezolucije. Zamenik američkog ambasadora Robert Vud je izjavio da SAD kategorički odbacuju „neutemeljene optužbe Rusije protiv SAD u vezi sa diverzijama“, tvrdeći da SAD ni na koji način nisu umešane u to.

Prema rečima Vuda, ruski nacrt je pokušaj da se diskredituje rad nacionalnih istraga koje su u toku i da se dovedu u pitanje bilo kakvi zaključci koji se ne podudaraju predestiniranim i političkim stavovima Rusije.

- To nije bio pokušaj da se dođe do istine - rekao je Vud, na šta je reagovao Nebenzja:

- Imam pitanje za američkog predstavnika: šta je to predestinirano našao u našoj rezoluciji? Mi imamo poslovicu: krivac se sam oda - rekao je on.

Profimedia
Vasilij Nebenzja

U rezoluciji se ne pominje eksplicitno niti ukazuje na umešanost Amerike ili bilo koje druge zemlje.

Ruski ambasador je rekao i da ne treba biti ni detektiv ili analitičar da bi se shvatilo da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da zametnu tragove, između ostalog tako što objavljuju besmislene verzije i odbijaju da govore o činjenicama koje ne odgovaraju Vašingtonu.

Podsetimo, Savet bezbednosti u ponedeljak nije usvojio rusko-kinesku rezoluciju kojom se poziva na formiranje međunarodne komsije pod okriljem UN koja bi sprovela istragu o diverzijama.

Za nacrt rezolucije su bili samo Kina, Rusija i Brazil, dok su ostali bili uzdržani.

Pored Kine, koautori ruske rezolucije bili su i Belorusija, Severna Koreja, Sirija, Eritreja, Nikaragva, Venecuela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike