Lavrov o neizdavanju viza ruskim novinarima: Ovaj kukavički potez Americi nećemo zaboraviti, niti oprostiti

23.04.2023

19:27

0

Autor: M. Vu.

SAD su pokazale koliko vrede njihove izjave o zaštiti slobode govora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Lavrov o neizdavanju viza ruskim novinarima: Ovaj kukavički potez Americi nećemo zaboraviti, niti oprostiti
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Ruski novinari koji su trebali da prate ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na sednicu SB UN u Njujorku nisu dobili američke vize, napisala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegram kanalu.


SAD su pokazale koliko vrede njihove izjave o zaštiti slobode govora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući neizdavanje viza ruskim novinarima koji su trebali da posete sednicu UN u sklopu ruske delegacije.

- Najvažnije, budite sigurni: nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti - rekao je Lavrov u video snimku koji je na svom Telegram kanalu objavila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

 

 

- Naravno, znao sam koliko su naše američke kolege poznate po ovakvim stvarima, ali sam bio siguran da će, ipak, ovoga puta, s obzirom na pažnju koja je skrenuta na njihovo ružno ponašanje, sve biti drugačije. Ali sam pogrešio - dodao je šef ruske diplomatije.


Lavrov je naglasio da je zemlja, koja sebe naziva najjačom, najpametnijom, najslobodnijom, najpravednijom, pokazala kukavičluk.

- Uradila je nešto glupo i pokazala šta zaista vrede njene zakletve o zaštiti slobode govora, o pristupu informacijama i tako dalje - rekao je on.

Obraćajući se novinarima, Lavrov je dodao da će rusko ministarstvo spoljnih poslova morati da radi za ruske novinare kojima nisu izdate američke vize, „da pokažu više energije, ulože više napora u donošenju istine do međunarodne zajednice“.

- Pokušajte svojim kanalima da pratite šta ćemo tamo da radimo, širite istinu. Uveren sam da će to izazvati veće interesovanje širom sveta od filtriranih informacija koje serviraju svojim gledaocima, slušaocima, čitaocima naše zapadne kolege - naglasio je on.

 

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova je objavila da su ruski novinari na moskovskom aerodromu bili do samog kraja, iako nisu imali vize.

Foto:Profimedia
 

- Ako ćemo da pričamo o pravom odnosu SAD prema novinarima - svi naši novinari su na aerodromu 40 minuta pre leta za Njujork. Vize nisu izdate. Odgovor iz američke ambasade je 'radimo na tome' - napisala je Zaharova na Telegramu.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da, u slučaju da Amerika ne izda vize ruskoj delegaciji koju predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, to bi bilo kršenje obaveza koje SAD, kao domaćin sedišta UN, imaju, što otežava normalno i punopravno funkcionisanje ove svetske organizacije.

Prema sporazumu između organizacije i SAD kao zemlje-domaćina sedišta, američke vlasti ne bi trebalo da sprečavaju predstavnike i zvaničnike zemalja-članica da posete UN.

Reakcija stalne misije Rusije pri UN

- Nadamo se da će rukovodstvo UN i relevantne međunarodne strukture pokloniti dužnu pažnju ovoj nečuvenoj situaciji i preduzeti neophodne korake protiv prekršioca - navodi se u komentaru stalne misije Rusije pri toj organizaciji, povodom odluke Vašingtona da ne izda vize ruskim novinarima, prenose RIA novosti.

U komentaru se napominje da su predstavnici ruskih medija poštovali sve relevantne formalnosti i rokove, istakavši da Ruska Federacija ovaj korak smatra još jednim primerom nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD. 

Uskraćivanje prijema na događaje UN ruskim novinarima još jednom pokazuje pravi odnos američkih vlasti prema slobodi govora i pristupu informacijama, naglašava stalna misija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike