Robert F. Kenedi Mlađi otpočeo predsedničku kampanju: Planira da se reši i Trampa i Bajdena (VIDEO)

20.04.2023

11:52

1

U najavnom govoru obećao je da će „naterati što veći broj Amerikanaca da zaboravi da su republikanci ili demokrate i da se sete da su Amerikanci“

Robert F. Kenedi Mlađi otpočeo predsedničku kampanju: Planira da se reši i Trampa i Bajdena (VIDEO)
Copyright Josh Edelson/Pool Photo via AP

Robert Frensis Kenedi Mlađi zvanično je započeo svoju predsedničku kampanju za 2024. u sredu, obraćajući se okupljenima u Bostonu u Masačusetsu. Ovaj 69-godišnjak je nećak američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, koji je ubijen 1963. godine.

On izaziva aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena na platformi „čiste vlade, građanskih sloboda, mira i ekonomske revitalizacije“, prema njegovoj kampanji, iako trenutni američki lider još nije zvanično objavio kandidaturu.

U najavnom govoru Kenedi je obećao da će „naterati što veći broj Amerikanaca da zaboravi da su republikanci ili demokrate i da se sete da su Amerikanci“, tvrdeći da ljudi „treba da se fokusiraju na vrednosti koje delimo umesto na pitanja koja nas dele”.

Josh Edelson/Pool Photo via AP
 

Kenedi se takođe obrušio na cenzuru disidenata kao „ne samo suprotnu našim najosnovnijim vrednostima, već i kontraproduktivnu jer raspiruje plamen polarizacije, otuđenja i besa“. On je dodao da će „mećava dezinformacija“ u Americi prestati tek kada vlada i mediji počnu da govore istinu.

U nekim od odlomaka iz njegovog govora objavljenih na Tviteru Kenedi je rekao da mnogi Amerikanci veruju da je njihova zemlja potkopana „novim brendom korporativnog feudalizma ili korporativnom kleptokratijom“.

SAD nemaju pošten tržišni kapitalizam, već „korporativni kapitalizam u društvu, gde pravila pišu milijarderi, zvaničnici i velike korporacije, kako bi se suprotstavili srednjoj klasi“, rekao je on.

Kenedi se takođe usprotivio vladinim pravilima koja primoravaju Amerikance da „privatizuju zajednička dobra“ i napreduju tako što će „trovati i povrediti jedni druge“.

 

 

Ne imenujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, Kenedi je izneo svoje predizborno obećanje da će „isušiti močvaru“ u Vašingtonu. Mnogi političari to iskreno žele, rekao je, ali „postaju paralizovani“ kada dođu na funkciju i propadaju jer „ne razumeju agencije“.

Kenedi je imao devet godina kada je njegov ujak, 35. predsednik SAD, ubijen u Teksasu. Pet godina kasnije, njegov otac Robert, generalni tužilac JFK-a, a kasnije i američki senator, smrtno je ubijen tokom predsedničkih predizbora 1968. Njegov ubica Sirhan Sirhan sada ima 78 godina i još je u zatvoru.

Dok je njegov preživeli ujak Ted nastavio političku karijeru u Senatu, Robert F. Kanedi Mlađi postao je advokat za životnu sredinu, aktivista, autor bestselera i radio voditelj. Takođe je bio otvoreni kritičar agresivnih vakcinacija dece, zbog čega su ga američke zdravstvene vlasti optužile za „dezinformacije protiv vakcine“ i cenzurisale tokom pandemije kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike