U svom stilu: Donald Tramp ismejao potencijalnog protivkandidata iz sopstvene stranke

12.11.2022

12:01

0

Na svojoj društvenoj mreži potkačio je Jangkina, iako on nije još ni nagovestio da bi mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024.

U svom stilu: Donald Tramp ismejao potencijalnog protivkandidata iz sopstvene stranke
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Chris Seward

Bivši američki predsednik Donald Tramp ismejao je još jednog potencijalnog protivkandidata koji bi mogao da mu stane na crtu u okviru Republikanske stranke prilikom priprema za predsedničke izbore 2024.

Ovog puta meta mu je bio guvernera Virdžinije Glen Jangkin, za koga je, dok se osvrtao na pobede na guvernerskim izborima, rekao da njegovo prezime „zvuči kineski“.

U objavi na svojoj platformi Trut Soušl nalogu u petak Tramp je istakao da je podržavao Jangkina u trci za guvernera Virdžinije 2021, insistirajući da republikanac ne bi mogao da pobedi bez njegove pomoći. Bivši šef stranke takođe je ismevao Jangkinovo ime, koje je nazvao „kineskim“.

- Mladi Kin (sada je to zanimljivo. Zvuči kineski, zar ne?) u Virdžiniji ne bi mogao da pobedi bez mene. Podržao sam ga, napravio veoma veliki Trampov skup za njega telefonski, naterao podržavaoce MAGA da glasaju za njega, jer inače ne bi došao ni blizu pobedi - napisao je Tramp i dodao da „on to zna i priznaje."

Jangkin nije učestvovao u ovonedeljnim izborima, pošto je upravo preuzeo dužnost prošle godine, ali će mu biti zabranjeno da se ponovo kandiduje na sledećem guvernerskim izborima 2025. zbog ograničenog broja mandata u Virdžiniji.

AP Photo/Steve Helber
Glen Jangkin

Iako nije jasno šta je pokrenulo Trampovu kritiku, pošto je Jangkin nekada bio blizak saveznik, ona je došla dan nakon što je potguvernerka Virdžinije Vinsom Sirs rekla da neće podržati još Trampa ako se ponovo bude kandidovao, tvrdeći da je on postao „odgovornost“ za Republikansku stranku.

Tramp tek treba da objavi da će se ponovo kandidovati za predsednika i očekuje se da će se to desiti naredne sedmice jer je ranije ove nedelje rekao da će imati „velike“ vesti koje će podeliti sa svojim pristalicama 15. novembra, što je izazvalo široko rasprostranjene spekulacije da će zvanično objaviti svoju kandidaturu.

Tramp je u četvrtak takođe objavio podužu kritiku usmerenu protiv republikanskog guvernera Rona Desantisa, koji je veoma popularan među konzervativnim biračima zbog odbijanja da zatvori Floridu tokom pandemije kovida 19, glasno se protiveći naredbama o zatvaranju, zahtevima za obavezne maske i šemama pasoša za vakcinu. Desantis takođe nije najavio kandidaturu za predsednika, rekavši da će se za sada fokusirati na više lokalnih problema, ali se smatra da će biti verovatan kandidat u trci 2024.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike