Ako bi republikanci sad birali kandidata za izbore, Desantis bi pobedio Trampa, ali jedna žena bi mogla da preokrene sve

10.02.2023

15:23

0

Veliki broj imena se pominje, ali se izdvajaju samo tri

Ako bi republikanci sad birali kandidata za izbore, Desantis bi pobedio Trampa, ali jedna žena bi mogla da preokrene sve
Ron Desantis i Donald Tramp u Beloj kući 2020. godine - Copyright Profimedia

Guverner Floride Ron Desantis bio bi u prednosti u odnosu na bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa ukoliko bi se republikanski kandidat za predsednika birao sada, ali samo ukoliko bi bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli ostala po strani, pokazalo je novo istraživanje.

U direktnoj trci Desantis (44) bi pobedio 76-godišnjeg Trampa, pokazuje istraživanje Jahu njuza i JuGova objavljeno u sredu, prema kom 45 odsto registrovanih republikanskih birača favorizuje guvernera Floride, dok 41 odsto podržava Trampa. Međutim, ako je Hejli (51) u igri, ispostavlja se da Tramp vodi sa podrškom od 38 odsto, dok Desantis ima 35 odsto podrške, a Hejli 11 odsto.

Očekuje se da će Hejli, koja je bila američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Trampovoj administraciji, 15. februara objaviti svoju predsedničku kandidaturu za 2024. Sa 11 odsto ona, prema ovom istraživanju, ima bolje rezultate od bivšeg potpredsednika Majka Pensa (4 odsto), bivšeg državnog sekretara Majka Pompea (2 odsto) i bivšeg guvernera Merilenda Larija Hogana (1 odsto).

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Hejli je 25 godina mlađa od Trampa, a prošlog meseca je tokom intervjua za Foks njuz tvrdila da je vreme za mlađu generaciju lidera u Vašingtonu.

- Kada gledate u budućnost Amerike, mislim da je vreme za novu generacijsku smenu. Smatram da ne morate da imate 80 godina da biste postali lider u Vašingtonu. Mislim da nam je potrebna mlada generacija koja će doći, pojačati i zaista početi da popravlja stvari - rekla je ona.

Tramp je u januaru rekao novinarima da je Hejli došla do njega i obavestila ga da razmišlja o pokretanju predsedničke kampanje, kao i da je on dao svoj blagoslov njenim težnjama.

- Pozvala me je i rekla da bi želela da razmisli o tome, a ja sam rekao: „Trebalo bi to da uradiš“ - kazao je Tramp tada.

AP Photo/Alex Brandon
Niki Hejli

Hejli je među nekoliko mogućih republikanskih kandidata za Belu kuću koji već angažuju osoblje u prvim predizbornim državama i saveznim državama.

Osim Hejli, Pensa, Hogana i Pompea, senator Južne Karoline Tim Skot i bivši guverner Arkanzasa Asa Hatčinson vode razgovore sa političkim operativcima u Nju Hempširu i Ajovi o otvaranju radnih mesta, navodi Asošijejted pres.

Republikanski guverner Nju Hempšira Kris Sununu takođe je pokazao interesovanje za izbore 2024. godine, pokrenuvši ove nedelje nacionalni politički komitet „Živi slobodno ili umri“ kako bi testirao svoju sposobnost da prikupi sredstva za moguću pobedu u novembru 2024.

Osim što je pobedio Trampa u dvokandidatkoj trci, anketa pokazuje da Desantis takođe vodi u odnosu na Bajdena u anketi za jedan procentni poen (44 prema 43 odsto), dok Tramp zaostaje za Bajdenom za šest procentnih poena (47 prema 41 odsto).

U istraživanju sprovedenom od 2. do 6. februara učestvovalo je 1.585 odraslih Amerikanaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike