Sud odlučio da američki novinar optužen za špijunažu u Rusiji ostane u zatvoru

18.04.2023

18:15

0

Ruska Federalna služba bezbednosti privela je novinara u Jekaterinburgu u martu i optužila ga da je pokušao da dobije poverljive informacije o ruskoj fabrici oružja

Sud odlučio da američki novinar optužen za špijunažu u Rusiji ostane u zatvoru
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski sudija presudio je u utorak da američki novinar Evan Gerškovič mora da ostane iza rešetaka na osnovu optužbi za špijunažu Moskve za Vašington.

Gerškovič i američka vlada negiraju optužbe, dok ruski zvaničnici tvrde da je „uhvaćen na delu".

Novinar Volstrit žurnala je prvi američki dopisnik od hladnog rata koji je uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, a njegovo hapšenje je uznemirilo novinare u zemlji i izazvalo negodovanje na Zapadu.

Desetine novinara nagurale su se u sudnicu da vide Gerškoviča, koji je izgledao je smireno i čak se ponekad osmehivao dok je bio iza rešetaka.

Ruski novinar Vasilij Polonski objavio je na mreži video snimak na kome Gerškovič klima glavom dok mu je Polonski vikao: „Evane, drži se. Svi te pozdravljaju!”

Sudija Moskovskog gradskog suda odbacio je žalbu, presudivši da Gerškovič mora da ostane u zatvoru najmanje do 29. maja.

Ruska Federalna služba bezbednosti privela je novinara u Jekaterinburgu u martu i optužila ga da je pokušao da dobije poverljive informacije o ruskoj fabrici oružja.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Gerškovič, njegov poslodavac i američka vlada negiraju da je bio umešan u špijuniranje i zahtevaju njegovo oslobađanje.

- Evan je član slobodne štampe koji se sve do hapšenja bavio prikupljanjem vesti. Bilo kakve sugestije o suprotnom su lažne - navodi se u saopštenju Žurnala.

Prošle nedelje SAD su zvanično objavile da je Gerškovič „greškom pritvoren“.

Gerškovič bi mogao da se suoči sa maksimalno 20 godina zatvora ukoliko bude bio osuđen. Ruski advokati su rekli da su prethodne istrage u slučajevima špijunaže trajale od godinu do 18 meseci, a okrivljeni su za to vreme imali malo kontakta sa spoljnim svetom.

Zatvoren je u moskovskom zatvoru Lefortovo, koji datira iz carskog doba.

Gerškovič je prvi američki reporter koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od 1986. godine, kada je uhapšen Nikolas Danilof, moskovski dopisnik „US News" and „World Report". Danilof je pušten bez optužbe 20 dana kasnije u zamenu za zaposlenog u misiji Ujedinjenih nacija Sovjetskog Saveza kojeg je uhapsio FBI, takođe pod optužbom za špijunažu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike