Moskva ga optužuje da je špijunirao za Vašington: Šta se sve zna o hapšenju američkog novinara u Rusiji?

01.04.2023

09:16

0

FSB je saopštio da su osujećene „ilegalne aktivnosti“ Gerškoviča, koji je izveštavao o Rusiji u okviru moskovskog „Volstrit žurnala"

Moskva ga optužuje da je špijunirao za Vašington: Šta se sve zna o hapšenju američkog novinara u Rusiji?
Hapšenje Evana Gerškoviča - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je u četvrtak dopisnika moskovskog „Volstrit žurnala" Evana Gerškoviča, a Okružni sud Lefortovo u Moskvi doneo je odluku da bude zatvoren na dva meseca zbog optužbi za špijunažu.

Ne zna se mnogo detalja o njegovom hapšenju i stvarima za koje je osumnjičen, a u nastavku sumiramo sve što je poznato o njegovom slučaju.

Reporter u ranim 30-im godinama priveden je 30. marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu dok je pokušavao da dobije poverljive informacije za SAD.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je u saopštenju navela da je Gerškovič, „po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

FSB je dodao da su osujećene „ilegalne aktivnosti“ Gerškoviča, koji je izveštavao o Rusiji u okviru moskovskog „Volstrit žurnala".

Profimedia
 

Kako se navodi u saopštenju, njega je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije akreditovalo da radi kao novinar u zemlji, a istražno odeljenje FSB-a pokrenulo je krivični postupak protiv Gerškoviča po članu 276 ruskog Krivičnog zakona („Špijunaža“).

Kako Moskva gleda na stvar

Komentarišući moguću reakciju SAD-a, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da neće biti reakcije.

- Nadamo se da se to neće desiti i to ne bi trebalo da se desi jer, još jednom ponavljam, ne govorimo o sumnji, već o tome da je uhvaćen na delu - rekao je on novinarima u četvrtak.

Pored toga, on je istakao da zaposleni u moskovskom birou „Volstrit žurnala" mogu da nastave sa radom ako su akreditovani.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov istakao je da pitanje razmene Gerškoviča sa SAD još nije na dnevnom redu.

- Ne bih sada uopšte postavljao pitanje u vezi s tim jer su se, znate, neke razmene koje su se dešavale u prošlosti odnosile na ljude koji su već bili na izdržavanju kazne - istakao je ruski diplomata.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala na svom Telegram kanalu da „ono što je jedan radnik američkog lista 'Volstrit žurnala' radio u Jekaterinburgu nema nikakve veze sa novinarstvom".

- Nažalost, ovo nije prvi put da status „stranog dopisnika", novinarsku vizu i akreditaciju stranci u našoj zemlji koriste za zataškavanje aktivnosti koje nisu vezane za novinarstvo. On nije prvi poznati zapadnjak koji je uhvaćen u akciji - dodala je Zaharova, a naknadno je otkrila za „Sputnjik" da je uhapšenom novinaru odobren konzularni pristup.

Reakcija „Volstrit žurnala"

Profimedia
 

Američki list je saopštio da „oštro poriče navode FSB-a i traži hitno oslobađanje pouzdanog i posvećenog reportera Evana Gerškoviča“.

„Volstrit žurnala" je dodao da je „solidaran sa Evanom i njegovom porodicom“.

Reakcija Vašingtona

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je predsednik SAD Džozef Bajden obavešten o izveštajima u vezi sa pritvaranjem Evana Gerškoviča.

Osim toga, dodao je da SAD nisu unapred obaveštene o hapšenju izveštača „Volstrit žurnala" u Rusiji.

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u saopštenju za štampu da je Stejt department u direktnom kontaktu sa ruskom vladom u vezi sa ovim slučajem.

Vašington je zabrinut zbog pritvaranja izveštača, rekao je državni sekretar Entoni Blinken i dodao da Bajdenova administracija nastavlja da poziva američke građane u Rusiji da odmah napuste tu zemlju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike