Severna Koreja testirala podvodni nuklearni dron: Pjongjang zapretio Americi „radioaktivnim cunamijem“ (FOTO)

24.03.2023

11:39

0

Od početka razvoja 2021. godine sistem je navodno prošao oko 50 rundi testova iza kulisa

Severna Koreja testirala podvodni nuklearni dron: Pjongjang zapretio Americi „radioaktivnim cunamijem“ (FOTO)
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je testirala novo „podvodno nuklearno strateško oružje“, tvrdeći da platforma može da proizvede „radioaktivni cunami“. Pjongjang je tvrdio da je bio primoran da pojača svoje „ratno odvraćanje“ usred naleta vojnih vežbi Vašingtona i Seula.

Severnokorejska vojska je ove nedelje sprovela niz testova između utorka i četvrtka, a nadgledao ih je vrhovni lider Kim Džong Un, izvestila je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA). Probe su imale za cilj da potvrde „sposobnost smrtonosnog udara“ novog „tajnog oružja“, koje je nazvano „cunami“.

- Misija podvodnog nuklearnog strateškog oružja jeste da se kradomice potopi u operativnu zonu... i uništi grupe neprijateljskih brodova i glavne operativne luke generisanjem supermoćnog radioaktivnog cunamija kroz podvodne eksplozije - navodi agencija, dodajući da „ovaj nuklearni bespilotni podvodni jurišni brod može biti pušten u rad vučenjem do bilo koje obale ili luke ili površinskog plovila".

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong Un pored podvodnog drona „cunami"

Od početka razvoja 2021. godine sistem je navodno prošao oko 50 rundi testova iza kulisa u poslednje dve godine i stvoren je da „proveri vojnu i tehnološku superiornost imperijalističke agresorske vojske“, dodaje KCNA, aludirajući na Sjedinjene Američke Države.

Pjongjang je rekao da se suočio sa „opasnom“ bezbednosnom situacijom zbog skoro konstantnog niza vojnih vežbi sa Južnom Korejom pod vođstvom SAD, koje je Severna Koreja više puta osuđivala kao probe za invaziju.

Dodaje se da je zbog neprijateljskog stava Vašingtona „imperativ za nas da damo prioritet kvantitativnom jačanju nuklearnih snaga“, naglašavajući potrebu za „jačim odvraćanjem od rata“.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Severna Koreja je poslednjih meseci izvela niz testova naoružanja, uključujući nekoliko lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), kako bi demonstrirala SAD i njihovim regionalnim saveznicima svoju snagu. Dok su američki zvaničnici osudili takve testove kao provokativne i štetne po stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, DNRK insistira na svom pravu da unapredi svoje vojne sposobnosti i kaže da je njen nuklearni arsenal namenjen samo odbrambrani.

Međutim, uprkos zloslutnim upozorenjima Vašingtona u vezi sa oružjem DNRK, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da „nema naznaka“ da je „stvarni udar Severne Koreje neizbežan“, sugerišući da Pjongjang ne predstavlja neposrednu pretnju za SAD ili njene partnere.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike