Kim Džong Un zatvorio ceo grad dok se ne pronađu 653 metka! Vojnici ih izgubili tokom povlačenja

27.03.2023

16:19

0

U toku je opsežna istraga o gubitku municije

Kim Džong Un zatvorio ceo grad dok se ne pronađu 653 metka! Vojnici ih izgubili tokom povlačenja
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un navodno je zatvorio ceo grad jer su 653 metka nestala tokom nedavnog vojnog povlačenja.

Nestanak municije iz jurišnih pušaka otkriven je 7. marta, kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz oblasti oko grada Hjesan, koji se nalazi na granici sa Kinom.

Oni su tamo raspoređeni 2020. da bi sproveli zatvaranje granica na početku pandemije. Kimovi lični zvaničnici pretraživali su municiju od kuće do kuće u gradu Hjesan, koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora Radiju Slobodna Azija.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

– Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metaka. Vojska se potpuno povukla između 25. februara i 10. marta, ali je u toku opsežna istraga o gubitku municije - rekao je stanovnik severne provincije Rjangang.

Vojnici prvo nisu prijavili nestanak, već su sami pokušali da pronađu nestale metke, tvrdi izvor i dodaje da su, nakon što nisu mogli da ih pronađu, obavestili stanovnike i počeli rigoroznu potragu. U pretresu učestvuju policija i vojska, pretresa se svaka kuća.

- Oni koji su videli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su da to prijave što pre. Oni koji ne prijave metke mogli bi da budu kažnjeni - rekao je izvor.

Prošle nedelje su izdate naredbe fabrikama, farmama, društvenim grupama i jedinicama za nadzor susedstva u pokrajini da aktivno sarađuju u istrazi u vezi sa municijom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike