Zatvoren posle pretresa! Mitropolitu Kijevsko-pečerske lavre određen kućni pritvor!

01.04.2023

11:23

0

Ranije u toku dana iznesene su mu zvanične sumnje da je kriv za „saradnju sa Rusijom i međureligijsko huškanje“

Zatvoren posle pretresa! Mitropolitu Kijevsko-pečerske lavre određen kućni pritvor!
Mitropolit Pavle - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko

Mitropolit episkop Pavle, starešina Kijevo-pečerske lavre, saopštio je u subotu da su mu ukrajinske vlasti odredile kućni pritvor.

Ranije u toku dana iznesene su mu zvanične sumnje da je kriv za „saradnju sa Rusijom i međureligijsko huškanje“ nakon što su ukrajinske vlasti izvršile pretres u njegovoj kući.

- Osuđen sam na kućni pritvor - rekao je mitropolit Pavel parohijanima, kako citira ukrajinski list Vesti.ua, napominjući da još „treba da potpiše protokol“, ne iznoseći dodatne detalje.

U međuvremenu, kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) saopštila je da su vlasti trebalo da izaberu preventivnu meru za mitropolita Pavla tek nakon saslušanja, koje je prvobitno bilo zakazano za 09:00 GMT.

Napetost između Kijeva i UPC eskalirala je nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. godine.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Dana 10. marta 2023. monasima UPC je naređeno da do 29. marta napuste manastir Kijevo-pečersku lavru, nad kojom je jurisdikcija bila podeljena između ukrajinske kulturne organizacije i UPC zbog kršenja uslova sporazuma o korišćenju državne imovine. Ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko rekao je da bi monasi mogli da ostanu u Lavri ako se pridruže raskolničkoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU), što je odluka koja bi mogla biti „stimulisana zajedničkim radom specijalista i službenika za sprovođenje zakona“.

PCU je osnovana 2018. godine kao autokefalna pravoslavna crkva čija je kanonska teritorija Ukrajina. Ruska pravoslavna crkva smatra da je PCP nekanonska.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike