Putin potpisao ukaz o spoljnoj politici Rusije! Premijeri pet zemalja EU predložili uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine (FOTO)

01.04.2023

17:13 >> 00:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Putin potpisao ukaz o spoljnoj politici Rusije! Premijeri pet zemalja EU predložili uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine (FOTO)
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Sukob u Ukrajini ušao je u 401. dan.

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada.

Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk "nuklearni talac" Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika "opasna i neodgovorna".

Rusija je obustavila razmenu podataka o svojim nuklearnim aktivnostima sa SAD.

Najvažnije činjenice

U toku je 401. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.59 - Neke od glavnih stvari dana: 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Lavrov: U novoj koncepciji SAD glavni inicijator antiruskog kursa

Premijeri pet zemalja EU predložili uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine

Borelj: Kina ne može da posreduje u mirovnim pregovorima, ali može da ih olakša

22.54 - Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u četiri regiona na jugu i istoku Ukrajine, navodi se na onlajn mapi Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje.

Kako navodi resurs, alarm se oglasi u južnoj Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti na istoku zemlje. Osim toga, javlja se alarm na teritorijama DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

21.47 - Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja iznuđena reakcija

Ruska obuka beloruskih pilota i potencijalno raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je hitna, iznuđena reakcija na pretnje nacionalnoj bezbednosti, izjavio je danas stalni predstavnik Belorusije pri UN Valentin Ribakov.

„Ruska obuka beloruskih pilota, koji mogu da upravljaju avionima specijalne nosivosti, odgovarajuća nadogradnja takvih aviona, kao i potencijalno razmeštanje taktičkih nuklearnih ubojnih sredstava na beloruskoj teritoriji su takođe hitna i iznuđena reakcija na izazove i rizike za nacionalnu bezbednost sa kojima se suočava Republika Belorusija“, rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN.

20:04 - Meljnik: Kijev nema dovoljno tenkova za kontraofanzivu

Kijev nema dovoljno tenkova na raspolalganju da pokrene kontraofanzivu, izjavio je zamenik šefa ukrajinske diplomatije Andrej Meljnik.

- Nećemo pokretati kontraofanzicu koja nije pripremljena. Trenutno imamo oko 50 - 60 tenkova koja su stigla sa Zapada, a Rusi su kao i ranije u stanju da svakodnevno proizvedu do 10 tenkova. To znači da ćemo mi još dugo vremena biti lišeni mogućnosti da preuzmemo inicijativu na bojnom polju - rekao je on.

Meljnik je istakao i da Evropa ne bi trebalo da ima „crvene linije“ kada je reč o i isporukama lovaca Ukrajini.

18.40 -  Federalna služba  za vojno-tehničku saradnju Rusije: Slovačka krši međunarodne ugovore u vezi isporučivanja oružja

Slovačka grubo krši međunarodne ugovore po pitanju reeksporta ruskog naoružanja prilikom isporukama Ukrajini, saopštila je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Reč je o partiji ruskih aviona MiG-29 koje je Slovačka namenila Ukrajini.

Naime, u ugovoru koji je potpisan i od strane Slovačke i Rusije od 29. aprila 1997. godine stoji da nijedna strana ne sme da prodaje ili poklanja bilo kakvo naoružanje i vojnu tehniku, kao ni tehničku deokumentaciju i dodatno informaciju bez saglasnosti Rusije.

Podsetimo, Slovačka je već isporučila četiri aviona MiG-29 od ukupno 13, a zauzvrat će od Amerike dobiti 12 helikoptera AH-1Z „vajper“.
 

17.12 - Lavrov: U novoj koncepciji SAD glavni inicijator antiruskog kursa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predstavio je danas novu koncepciju ruske spoljne politike.

Kako je naveo, u njoj su SAD direktno označene kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa u svetu, prenosi Sputnjik.

16.22 - Premijeri pet zemalja EU predložili uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine

Carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda će možda morati da budu ponovo uvedene, ako se priliv proizvoda koji obaraju cene na tržištu Evropske unije ne može zaustaviti drugim sredstvima, saopštili su danas premijeri Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

15.28 - "Volstrit žurnal" traži žestok odgovor na hapšenje Gerškoviča

Uredništvo "Volstrit žurnala" zatražilo je od administacije u Vašingtonu da na hapšenje izveštača tog lista u Rusiji odgovori proterivanjem ruskog ambasadora i svih ruskih novinara koji rade u SAD.

Profimedia
Uhapšeni novinar Evan Gerškovič

- Bajdenova administracija će morati da razmotri diplomatsku i političku eskalaciju. Proterivanje ruskog ambasadora u SAD, kao i svih ruskih novinara koji ovde rade, bio bi minimum koji se očekuje - navodi se u uvodniku lista.

15.11 - Sančes i Si razgovarali o bilateralnoj saradnji i ratu u Ukrajini

Španski premijer Pedro Sančes danas je, na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, pozvao Kinu na ''dijalog'' kako bi se zaustavio ''ilegalni rat'' Rusije i Ukrajine.

U opširnoj analizi posete španskog premijera Kini, portal El Pais navodi da je Sančes oštro kritikovao Rusiju pred kineskim predsednikom Si Đinpingom, najvažnijim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, i da je branio mirovni plan ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog od 10 tačaka.

14.40 - Borelj: Kina ne može da posreduje u mirovnim pregovorima, ali može da ih olakša

Kina ne može da bude posrednik u mirovnim pregovorima u ratu u Ukrajini, ali može da olakša postizanje sporazuma sa Rusijom, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
"Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve agresije", dodao je Borelj na panelu održanom u španskoj prestonici Madridu, preneo je Rojters.

14.16 - Peskov: Predlozi Lukašenka i Sija Đinpinga za primirje nisu za poređenje

Profimedia
Dmitrij Peskov

Neprikladno je porediti dva predloga za mirno rešenje sukoba u Ukrajini, koje su predložili kineski predsednik Si Đinping i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- I sam predsednik Rusije je govorio o tome da je on lično razmatrao plan, njegove odvojene odredbe, ali mislimo da nije prikladno upoređivati te dve ideje. Mislim na onu koju je plasirao predsednik Kine Si Đinping i onu o kojoj je sada govorio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko - naglasio je on odgovarajući novinarima na pitanje o tome kakav format primirja, koji su predložile Belorusija ili Kina, u Kremlju smatraju pogodnijim.

Peskov je saopštio danas da će Moskva razgovarati s predsednikom Belorusije o njegovom pozivu za momentalni prekid vatre u Ukrajini, ali i da  primirje u ovom trenutku ne bi omogućilo postizanje ciljeva "specijalne vojne operacije", prenosi TASS.

13.18 - Kremlj: Akreditovani strani novinari mogu da nastave rad u Rusiji

Kremlj je danas poručio da su svi akreditovani strani novinari slobodni da nastave sa svojim radom u Rusiji, dan nakon što je Federalna služba bezbednosti saopštila da je uhapsila izveštača "Volstrit žurnala" Evana Gerškoviča pod optužbom za špijunažu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je saopštio da je reporter Gerškovič vršio špijunažu "pod okriljem" novinarstva i da je uhvaćen "na licu mesta", ali da nema detaljnih informacija o njegovom pritvoru pošto se radi o poverljivim informacijama kojima se bavi ruska služba bezbednosti, prenosi agencija RIA Novosti.

12.21 - Stoltenberg čestitao finskom predsedniku na skorom ulasku u NATO

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg čestitao je danas finskom predsedniku Sauliju Ninistu na završetku procesa odobravanja članstva ove nordijske zemlje u NATO.

- Čestitao sam predsedniku Ninistu na završetku istorijske ratifikacije finskog prijema u Alijansu. Radujem se što će se finska zastava vijoriti u sedištu NATO narednih dana. Zajedno smo jači i bezbedniji - naveo je Stoltenberg na Tviteru.

On se, takođe, zahvalio skupštini Turske koja je završila proces ratifikacije oko prijema Finske.

11.54 - Rusija proterala estonskog diplomatu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Rusija proterala estonskog diplomatu na osnovu reciprociteta i proglasila ga za persona non grata.

U saopštenju se ocenjuje da Talin snosi odgovornost za ''potpuni kolaps bilateralnih odnosa'' između te dve zemlje, kao i da je estonska otpravnica poslova Jana Vanamelder, koja je pozvana u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, obaveštena o tome.

- Šefu estonske diplomatske misije uložen je odlučan protest zbog proglašenja službenika ruske ambasade za personu non grata 24. marta. Na osnovu principa reciprociteta, konstatovano je da diplomata estonske ambasade ravnopravnog ranga mora da napusti Rusiju u istom vremenskom periodu koji je predviđen za odlazak našeg kolege - saopštilo je rusko Ministarstvo.

11.18 - Lukašenko predložio prekid vatre u Ukrajini

Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je danas da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe.

- Preuzeću rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage - rekao je Lukašenko obraćajući se građanima i parlamentu. 

11.15 - Stoltenberg: Finska će pristupiti NATO-u u narednim danima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izjavio da će se Finska pridružiti Alijansi u roku od nekoliko dana nakon odluke Turske da ratifikuje njenu pristupnicu.

- Svih 30 NATO saveznika sada je ratifikovalo protokol o pristupanju. Finska će se formalno pridružiti našem savezu u narednim danima - rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

10.50 - U Kijev su doputovali i premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Slovenije Robert Golob.

10.09 - Premijer i ministar odbrane Slovačke u poseti Kijevu

Premijer Slovačke Eduard Heger i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ su doputovali u Ukrajinu. Infomaciju o tome objavio je slovački premijer na društvenim mrežama.

Slovački ministar odbrane je, u videu na sajtu „teraz.sk“, rekao da će četiri lovca MiG-29, koje je Slovačka obećala Ukrajini, biti transportovani kopnenim putem.

Profimedia
MiG-29

10.02 - Japan zabranio izvoz čelika, aluminijuma i aviona u Rusiju

Japan je zabranio izvoz čelika, aluminijuma i aviona, uključujući dronove, u Rusiju u okviru 
najnovijih sankcija protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu, saopštilo je danas japansko ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je navelo da mera takođe zabranjuje japanskim preduzećima izvoz širokog spektra industrijskih artikala u Rusiju, kao što su građevinske mašine, brodski motori i optički uređaji, prenosi Rojters.

9.18 - Orban: Treći svetski rat je realna opasnost

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

9.05 - U nekim delovima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

7.53 - Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

AP Photo/Libkos
 

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspeju da sačuvaju svoje nedavne uspehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage „iscrple sve svoje rezerve“.

7.15 - SAD završile obuku ukrajinskih vojnika na sistemima "Patriot"

U Sjedinjenim Američkim Državama je završena obuka 65 ukrajinskih vojnika na sistemima protivvazduhoplovne odbrane „Patriot“ i oni su poslati u Evropu, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Obuka je održana u vojnoj bazi Fort Sil u američkoj državi Oklahoma. Prema njegovim rečima, SAD su do sada obučile oko 7.000 ukrajinskih vojnika, a američki saveznici, iz 26 zemalja, su obučili više od 11.000 ukrajinskih vojnika.

7.00 - Putin naredio prolećnu regrutaciju od 1. aprila, pozivi za 147.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji, koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula, a obuhvaćeno je 147.000 ljudi.

AP Photo
 

- Sprovesti regrutaciju državljana Ruske Federacije starosti od 18 do 27 godina, koji nisu u rezervi, a koji ispunjavaju uslove za regrutaciju, u periodu od 1. aprila do 15. jula 2023. godine, u broju od 147.000 ljudi - navodi se u uredbi.

Tokom jeseni 2022. godine, ukupno 120.000 ljudi je u Rusiji pozvano u vojnu službu, a 134.500 ljudi je regrutovano prošlog proleća.

U proseku, oko 130.000 ljudi je regrutovano u svakom roku u poslednjih nekoliko godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike