Poslanici FPO izašli iz parlamenta tokom govora Zelenskog: "Krši se austrijska neutralnost! (VIDEO)

30.03.2023

20:05

0

Zbog neutralnog stava prema konfliktu, Austrija nije slala oružje Ukrajini

Poslanici FPO izašli iz parlamenta tokom govora Zelenskog: "Krši se austrijska neutralnost! (VIDEO)
Poslanici FPO napuštaju austrijski parlament zbog Zelenskog - Copyright Twitter/CommonSense

Poslanici krajnje desničarske austrijske Slobodarske partije Austrije (FPO) napustili su danas parlament tokom govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, u znak protesta jer se time krši austrijska neutralnost.

Zelenski se poslanicima donjeg doma parlamenta obratio putem video linka, zahvaljujući im za humanitarnu pomoć i podršku oko projekata kao što je čišćenje mina.

FPO je ranije kritikovala poziv ukrajinskom predsedniku da se obrati parlamentu, rekavši da je to "napad na austrijsku neutralnost".

Austrija je bila jedna od poslednjih zemalja EU, osim Mađarske i Bugarske, koja je dozvolila ukrajinskom predsedniku da se obrati poslanicima, preneo je "Euraktiv".

Ipak, ova objava nije naišla na dobrodošlicu kod svih.

- U svakom slučaju, nećemo na sve to još i doprinositi napadu na austrijsku neutralnost - upozorio je ranije lider FPO Herberg Kikl.

FPO je i ranije negodovala zbog obraćanja Zelenskog.

- Kao neutralna zemlja, Austrija daje reč predsedniku zemlje koja je u ratu. Onda biste tako mogli da kažete da širi ukrajinsku, NATO ili američku propagandu ovde - dodao je Kikl.

Zbog neutralnog stava prema konfliktu, Austrija nije slala oružje Ukrajini, ali je poslala milione evra za humanitarnu pomoć, pa je tako od 25. januara do 20. novembra 2022. godine Beč poslao Kijevu pomoć od 570 miliona evra, pokazuju podaci Instituta za svetsku ekonomiju Kil.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike