Lukašenko pozvao na prekid vatre između Rusije i Ukrajine, pa ono što je Zelenski uradio nazvao "smešnim"

31.03.2023

12:51

0

Beloruski lider podvukao je i da ne bi trebalo da postoje preduslovi za primirje i početak pregovora

Lukašenko pozvao na prekid vatre između Rusije i Ukrajine, pa ono što je Zelenski uradio nazvao "smešnim"
Copyright Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko predložio je u petak da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, naglasivši da pri tome nijedna strana ne bi trebalo da ima prava da pregrupiše svoje trupe.

- Preuzeću rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage - rekao je Lukašenko prilikom obraćanja građanima i parlamentu.

Beloruski lider podvukao je i da ne bi trebalo da postoje preduslovi za prekid vatre, kao i da bi pregovori trebalo da počnu odmah. 

Lukašenko je upozorio Ukrajinu da ne pokreće kontraofanzivu jer bi u tom slučaju, kako je naveo, pregovori između Moskve i Kijeva bili nemogući. 

Komentarišuči poteze ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Lukašenko podsetio da je predsednik jedne suverene zemlje potpisao ukaz kojim je sebi zabranio da vodi pregovore o miru i ocenio je da je to "prosto smešno". 

Profimedia
Aleksandar Lukašenko

- Ako nećete da pregovarate, nemojte da pregovarate, zašto potpisujete ovaj dekret i zasmejavate ljude? Šta time želite da pokažete? - upitao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije dodao je i da su planovi Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje na teritoriji njegove zemlje prilika da se Belorusija zaštiti od pretnji Zapada, navodi Rojters. 

Lukašenko je optužio Zapad da jača vojne snage u Poljskoj, na granicama Belorusije, i da, kako tvrdi, planira da je napadne i uništi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike