Stigao odgovor iz Kremlja: Nije na Rusiji da savetuje Kinu da poseti Ukrajinu

29.03.2023

14:23

0

Peskov je pričao o potencijalnom susretu kineskog i ukrajinskog predsednika

Stigao odgovor iz Kremlja: Nije na Rusiji da savetuje Kinu da poseti Ukrajinu
Dmitrij Peskov - Copyright Profimedia

Kremlj je u sredu saopštio da nije na Rusiji da savetuje kineskog predsednika Sija Đinpinga o tome da li treba da poseti Ukrajinu ili ne.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio je poziv kineskom lideru da dođe u posetu, javio je ranije istog dana Asošijejted pres.

- Svesni smo uravnotežene pozicije Kine, visoko je cenimo i verujemo da lider Kine sam donosi odluke o svrsishodnosti određenih kontakata. Nemamo pravo da tu nudimo bilo kakav savet - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Si je posetio je ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi prošle sedmice i njih dvojica su izdali zajedničko saopštenje koje se odnosi na kineski predlog od 12 tačaka za dijalog i eventualni prekid sukoba u Ukrajini.

Kineski plan je u Vašingtonu naišao na odbacivanje, s obzirom na odbijanje Pekinga da osudi rusku vojnu operaciju. Sjedinjene Američke Države kažu da bi sadašnji prekid vatre omogućio Rusiji da zadrži ukrajinsku teritoriju koju je zauzela i dalo njenim snagama vremena da se pregrupišu.

Ukrajina je pozdravila diplomatsko učešće Kine, ali je Zelenski rekao da će razmotriti mirovna rešenja tek nakon što ruske trupe napuste ukrajinsku teritoriju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike