Kinezi žele da grade plutajuću solarnu elektranu u Zimbabveu: Uložiće milijardu dolara!

27.03.2023

23:13

0

Autor: M.M.

Investitori žele da izbegnu zauzimanje velikih površina i konkurentske interese za upotrebu zemljišta

Kinezi žele da grade plutajuću solarnu elektranu u Zimbabveu: Uložiće milijardu dolara!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kineska kompanija "Čajna Enerdž Indženiring"  predložila je izgradnju plutajućih fotonaponskih sistema snage hiljadu megavata na akumulacijskom jezeru u Zimbabveu u vrednosti od gotovo milijardu dolara, pokazali su objavljeni dokumenti.

Zimbabve trenutno domaćom proizvodnjom pokriva manje od polovine potražnje za električnom energijom od 1700 megavata zbog zastarelih termoelektrana niskog nivoa u akumulaconom jezeru Kariba na reci Zambezi kapaciteta 1050 megavata.

Ne žele da zauzimaju velika zemljišta

Investitori žele da izbegnu zauzimanje velikih površina i konkurentske interese za upotrebu zemljišta.

Predlog pomenute kineske kompanije, upućen državnoj kompaniji iz Zimbabvea je da se postavi oko 1.8 miliona solarnih panela po ceni od 987 miliona dolara, pokazuju dokumenti u koje je Rojters imao uvid.

- Opseg rada projekta uključuje projektiranje, nabavku, izgradnju i puštanje u pogon plutajuće solarne farme snage 1000 MW - navodi se u dokumentu.

Slični projekti na Tajlandu i Kini

"Čajna Enerdži" nedavno je završio je dva plutajuća fotonaponska sistema na Tajlandu i u kineskoj provinciji Šandong, prema dokumentima.

Zimbabve je prošle nedelje počeo da proizvodi struju u prvoj od dve nove termoelektrane na ugalj , jačine 300 MW u Hwangeu, koje financira Kina, no dugoročno planira da se služi energijom iz obnovljivih izvora..

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike