Fizičar sa Harvarda planira dugotrajnu misiju: Pokušaće da dokaže da je meteorit vanzemaljska sonda!

24.03.2023

23:52

0

Autor: M.M.

Avi Loeb je najavio da organizuje misiju vrednu 1,5 miliona dolara u Papua Novu Gvineju kako bi pronašao fragmente iz CNEOS1 2014-01-08, koji je udario u Zemlju 2014

Fizičar sa Harvarda planira dugotrajnu misiju: Pokušaće da dokaže da je meteorit vanzemaljska sonda!
Fizičar sa Harvarda krenuće u ekspediciju od 1,5 miliona dolara - Copyright Foto: Printscreen/ Galileo project

Istaknuti fizičar sa Harvarda, Avi Loeb, planira ambicioznu ekspediciju na Papuu Novu Gvineju u potrazi za ostacima meteorita za koji misli da bi mogao biti vanzemaljska sonda.

Avi Loeb je najavio da organizuje misiju vrednu 1,5 miliona dolara u pacifičku ostrvsku državu kako bi pronašao fragmente iz CNEOS1 2014-01-08, koji je udario u Zemlju 2014. nakon putovanja izvan našeg Sunčevog sistema.

- U roku od nekoliko meseci predvodiću ekspediciju za prikupljanje fragmenata prvog međuzvezdanog meteora. Ovaj meteor je prvi objekat blizu Zemlje koji su ljudi ikada otkrili izvan Sunčevog sistema - napisao je on na Medium-u.

Naučnik koji je napisao „Vanzemaljsko: prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje“ 2021. godine, rekao je da meteorit, koji je sačinjen od izuzetno tvrdog materijala, možda uopšte nije meteorit.

Loeb je opisao ekspediciju kao opravdanu, ali ne i bez rizika, preneo je Dejli Bist.

- Postoji šansa da propadne - rekao je on, dodajući da bi njegov tim mogao na kraju da povrati fragmente, ali se može ispostaviti da su prirodnog porekla, a ne veštački.

Uz pomoć američke vojske, Loeb i njegov tim suzili su zonu verovatnog udara meteorita na područje manje od pola kvadratne milje u okeanu kod obale ostrva Manus u Papui Novoj Gvineji.

Foto: Profimedia
Avi Loeb

Rekao je da bi mogli otkriti sitne fragmente za koje bi se moglo ispostaviti da su „tehnološki“, što znači proizvedeni, pružajući tako čvrste dokaze o postojanju vanzemaljaca.

Ako ne, može se otkriti da su ostaci napravljeni od neke vrste nikada ranije viđenog super jakog materijala, kao što je metal iskovan od neutronske zvezde, kolapsirano jezgro supergigantske zvezde.

- Imamo čamac. Imamo tim iz snova, uključujući neke od najiskusnijih i najkvalifikovanijih profesionalaca u okeanskim ekspedicijama - napisao je Loeb za Medium krajem januara.

- Imamo kompletan dizajn i planove proizvodnje potrebnih sanki, magneta, sabirnih mreža i masenog spektrometra. I što je najvažnije, danas smo dobili zeleno svetlo za nastavak - dodao je on, misleći na odobrenje Papue Nove Gvineje.

Loeb, šef projekta Galileo, koji traži dokaze o vanzemaljskim tehnološkim artefaktima, takođe je tvrdio da je objekat veličine fudbalskog terena po imenu Oumuamua (havajski za "izviđač") koji je doputovao do naše planete 2017. takođe možda bio vanzemaljska sonda.

Loeb je uspeo da ubedi Pentagon da objavi potpune podatke za vatrenu kuglu iz 2014, nazvanu CNEOS1 2014-01-08, za koju je rekao da bi mogao biti najteži meteorit u istoriji.

- Analiza sastava fragmenata mogla bi nam omogućiti da utvrdimo da li je predmet prirodnog ili veštačkog porekla - napisao je on.

- Potvrdu našeg otkrića prvog međuzvezdanog meteora CNN je prepoznao kao jedno od '"izuzetnih kosmičkih otkrića i trenutaka u istraživanju svemira 2022.", dodao je Loeb.

On je optimistično primetio da je moguće da su ostaci „teški jer su veštačkog porekla, koji podsećaju na naše međuzvezdane sonde, ali su lansirani pre milijardu godina iz daleke tehnološke civilizacije“ i dodao:

- U slučaju da pronađemo značajnu tehnološku relikviju iz Tihog okeana, obećao sam kustosu Muzeja moderne umetnosti, Pauli Antoneli, da ću je doneti za izlaganje u Njujorku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike