Ključni dokaz da postoji život van našeg univerzuma: Profesor sa Harvarda objavio fascinantno otkriće (FOTO)

09.01.2021

08:00 >> 08:26

0

Predmet je stigao iz pravca obližnje zvezde Vege, koja je udaljena oko 25 svetlosnih godina

Ključni dokaz da postoji život van našeg univerzuma: Profesor sa Harvarda objavio fascinantno otkriće (FOTO)
Copyright Profimedia

Profesor astronomije sa Harvarda veruje da je misteriozni međuzvezdani objekat koji je posetio naš Sunčev sistem 2017. godine vrsta vanzemaljske tehnologije i da se možda radi o “đubretu druge civilizacije”.

Avi Loeb izneo je svoju teoriju – zbunjujući objekat nazvan “Oumuamua” pruža dokaz da visoko inteligentan život postoji negde drugde u univerzumu.

Pročitajte još:

“Oumuamua” – što se sa havajskog prevodi kao “izviđač” – prvi je poznati međuzvezdani objekat koji je otkriven u prolazu kroz Sunčev sistem. Prvi put je primećen kroz teleskop Pan-STARRS na havajskoj opservatoriji Haleakala 2017. godine.

Mnogi astronomi su smatrali da je to međuzvezdana kometa, ali njen oblik nije sličan onome što je ranije viđeno. U svojoj predstojećoj knjizi ” Prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje”, Loeb objašnjava svoju teoriju o objektu neobičnog oblika koji se čudno ponašao dok je putovao kroz naš svemir.

Predmet je stigao iz pravca obližnje zvezde Vege, koja je udaljena oko 25 svetlosnih godina, u septembru 2017. Ušao je u eliptičnu ravan Zemlje, a Suncu se približio samo nekoliko dana kasnije.

Krajem meseca leteo je Venerom brzinom od 94.790 kilometara na sat. Ponovo se približio Zemlji 7. oktobra pre nego što je počeo da se “brzo kreće ka sazvežđu Pegaz”, piše Loeb u svojoj knjizi.

Iako su neki naučnici brzo utvrdili da je to samo još jedna kometa, Loeb odbacuje pretpostavku.

– Šta bi se dogodilo kad bi pećinski čovek video mobilni telefon? – rekao je on za “Njujork Post”, želeći da naglasi kako “čuda jesu moguća”.

Cenjeni astronom istakao je niz karakteristika “Oumuamua” koje su ga učinile drugačijom od svega što je ranije bilo. Rekao je da je njegov oblik bio sličan cigareti i da se radi o “neobično svetlom objektu”, barem “deset puta jačem od tipičnih asteroida ili kometa Sunčevog sistema”.

“Oumuamua” koji se kreće ka periferiji našeg Sunčevog sistema, NASA

Umesto da uspori kada se udaljavao od Sunca, “Oumuamua” je ubrzao blago, ali u “izuzetno statistički značajnoj meri “, objasnio je naučnik.

Komete se mogu ponašati na ovaj način, jer toplota zvezde oslobađa smrznute gasove sa njihove površine koji deluju poput motora rakete. Međutim, da je to bio slučaj, “Oumuamua” bi ostavio karakterističan “rep”, što se nije desilo.

– Jedini način da potražimo vanzemaljske civilizacije je da potražimo njihovo “smeće”, rekao je Loeb.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike