Nisu mu dali da ode u Britaniju: Piloti u Izraelu odbili da prevezu Netanjahua!

24.03.2023

14:18

0

Sličan incident dogodio se tokom posete Rimu u martu

Nisu mu dali da ode u Britaniju: Piloti u Izraelu odbili da prevezu Netanjahua!
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu - Copyright Amir Cohen/Pool Photo via AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu bio je primoran da odloži svoju posetu Britaniji pošto su brojni izraelski piloti odbili da ga voze, piše britanski portal „Telegraf".

Izraelska vlada nije uspela da pronađe pilota koji bi ga odveo u London nakon masovnih protesta zbog izuzetno kontroverznih planova gospodina Netanjahua da revidira izraelski pravni sistem.

Premijer je pozvao svog ministra odbrane Joava Galanta usred izveštaja da će on da zatraži pauziranje vladine revizije pravosuđa.

Domaća kriza bi potencijalno mogla da dovede do toga da Netanjahu u potpunosti otkaže posetu Velikoj Britaniji ako bude osetio da je prinuđen da ostane u Izraelu i zadrži svoju koalicionu vladu na okupu.

- Kako sam razumeo, izraelski piloti odbili su da voze gospodina Netanjahua u Veliku Britaniju - rekao je neimenovani izvor iz britanske vlade za pomenuti medij.

Sličan incident dogodio se tokom posete Netanjahua Rimu u martu, kada su piloti navodno takođe odbili da voze izraelskog premijera.

AP Photo/Ariel Schalit
Protesti u Izraelu

Prema izveštajima izraelskih medija, planirano je da Netanjahu poleti u petak ujutro u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu za Biraniju, a mediji sada pišu da će ga birtanski kolega Riši Sunak ugostiti kao što je planirano.

Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice zahtevajući da Netanjahu, koji je ponovo izabran za premijera u novembru, prekine reviziju zakona.

Kritičari njegovih reformi tvrde da će one pretvoriti Izrael u „diktaturu" jer će oslabiti izraelski Vrhovni sud i povećati uticaj vlade na imenovanje sudija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike