Demonstranti u Izraelu blokirali put do aerodroma: Policija se brutalno obračunavala sa Netanjahuovim protivnicima! (VIDEO/FOTO)

09.03.2023

15:28

0

Protest na aerodromu "Ben Gurion" održan je nekoliko sati pre nego što je premijer zemlje odleteo u Rim da se sastane sa italijanskom koleginicom Đorđom Meloni

Demonstranti u Izraelu blokirali put do aerodroma: Policija se brutalno obračunavala sa Netanjahuovim protivnicima! (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Demonstranti su u četvrtak blokirali put do jednog od glavnih terminala izraelskog centralnog međunarodnog aerodroma, intenzivirajući pokret širom zemlje koji se protivi planovima premijera Benjamina Netanjahua da oslabi pravosudni sistem zemlje.

 

 

Na aerodromu "Ben Gurion" mogu se videti ljudi kako hodaju ka Terminalu 3 sa koferima zbog blokiranog puta „Dan poremećaja“.

Izraelska televizija je takođe prikazala odvojeni protest u gradu Tel Avivu u kom je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, a demonstranti su mahali izraelskim zastavama.

 

 

Na nekim snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se da je policija bila nasilna prema učesnicima protesta.

Protivnici vladinih planova da izraelskom parlamentu, Knesetu, daju moć da poništi odluke Vrhovnog suda prostom većinom, protestuju svake subote uveče širom Izraela poslednjih devet nedelja. Na najvežem protestu u Tel Avivu bilo je više od 100.000 demonstranata, u zemlji koja ima nešto više od devet miliona stanovnika.

 

 

Paket zakona takođe bi dao vladi ovlašćenje da imenuje sudije, koje trenutno ima komitet sastavljen od sudija, pravnih stručnjaka i političara. To bi uklonilo moć i nezavisnost pravnih savetnika vladinih ministarstava i oduzelo moć sudovima da poništavaju vladina imenovanja.

Protest na aerodromu "Ben Gurion" održan je nekoliko sati pre nego što je Netanjahu odleteo u Rim da se sastane sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

To se takođe dogodilo na dan kada je američki ministar odbrane Lojd Ostin stigao u Izrael na sastanke sa Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom. Ostin je prvobitno trebalo da dođe u Izrael u sredu, ali je odložio dolazak za jedan dan na zahtev izraelskih zvaničnika zabrinutih zbog protesta, saopštio je Pentagon u sredu. Lokacija njegovog sastanka takođe je promenjena zbog protesta, rekao je sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajd.

 

 

Pristalice plana za reviziju pravosuđa kažu da su promene neophodne da bi se obuzdao Vrhovni sud koji je postao previše moćan i koji nije demokratski odgovoran.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike