Izrael usvojio nacrt zakona koji omogućuje službenicima da prime donacije: Netanjahu poručio da su sve optužbe deo "lova na veštice"

05.03.2023

21:30

0

Premijeru Netanjahu biće omogućeno da zadrži donaciju od 270.000 dolara koju je dobio od rođaka kako bi platio svoje pravne troškove suđenja po optužbama za korupciju

Izrael usvojio nacrt zakona koji omogućuje službenicima da prime donacije: Netanjahu poručio da su sve optužbe deo "lova na veštice"
Ilustracija - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/ Oded Balilty

Ministarski komitet za zakonodavstvo Izraela odobrio je danas nacrt zakona koji će javnim službenicima omogućiti da prihvate donacije za pravne ili medicinske račune, uprkos navodima državnog tužioca da će tako pospešiti korupciju.

Prema tom nacrtu, premijeru Benjaminu Netanjahu biće omogućeno da zadrži donaciju od 270.000 dolara koju je dobio od rođaka kako bi platio svoje pravne troškove suđenja po optužbama za korupciju, javlja AP.

Nacrt zakona deo revizije izraelskog pravnog sistema koju je predložila Netanjahuova nova Vlada i u proteklih više od dva meseca izazvao je masovne proteste širom Izraela. Netanijahuu se skoro tri godine sudi za optužbe za prevaru, povredu poverenja i primanje mita, što on demantuje i kaže da su optužbe deo "lova na veštice" koji su organizovali pristrasni mediji, organi za sprovođenje zakona i pravosudni sistem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Prošle godine, izraelski visoki sud naložio je Netanjahu da vrati sredstva koja mu je dao pokojni rođak da plati pravne troškove za njega i njegovu suprugu Saru, podseća AP.

Sara Netanjahu postala je meta protesta prošle nedelje kada su se demonstranti okupili ispred salona u Tel Avivu gde je ona frizirala kosu, nakon čega je desetine policajaca pozvano da je isprate iz salona i dalje od demonstranata.

Odbor u izraelskom parlamentu Knesetu takođe je predložio predloge zakona kojima bi se ograničila moć sudskog nadzora Vrhovnog suda i dala mogućnost parlamentu da poništi tog suda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike