Američki medij tvrdi: SAD imaju plan za rat sa Iranom!

02.03.2023

12:41

1

Sve je osmišljeno još za vreme Donalda Trampa?

Američki medij tvrdi: SAD imaju plan za rat sa Iranom!
Iran - Copyright Profimedia

Pentagon je razvio konceptualni plan za rat sa Iranom tokom predsedavanja Donalda Trampa, piše „Intersept", američka neprofitna novinska organizacija, pozivajući se na budžetska dokumenta. Dokument je jedan od nekoliko pokazatelja povećane koncentrisanosti Vašingtona na Teheran, tvrdi list.

Plan za vanredne situacije kodnog naziva „Support Sentry" („Straža podrške") finansiran je u fiskalnoj 2019. S obzirom na to da resursi Pentagona nisu neograničeni, činjenica da su napori uloženi u izradu takvog dokumenta znači da američki vojni planeri rizik od sukoba sa Iranom smatraju dovoljno velikim, sugeriše pomenuti portal.

Još jedan znak moguće eskalacije bila je naredba da se Izrael prebaci iz Evropske komande (EUCOM) u Centralnu komandu (CENTCOM) u strukturi odgovornosti Pentagona, navodi se u priči. Tramp je to sproveo samo četiri dana pre inauguracije predsednika Džozefa Bajdena, a preimenovanje je bilo izgrađeno na približavanju Izraela i arapskih država u okviru takozvanog arapskog sporazuma. Izrael je ranije bio pod Evropskom komandom kako bi se izbeglo podsticanje tenzija sa zemljama kao što je Saudijska Arabija.

Profimedia
Donald Tramp

Pod Bajdenovom administracijom Pentagon je izveo niz zajedničkih vojnih manevara sa Izraelom. Izraelsko rukovodstvo otvoreno je reklamirao vežbu „Juniper Oak" u januaru kao simulaciju rata sa Iranom. „Intersept" sugeriše da je „Straža podrške" verovatno vodila vežbe.

- Koncepti operativnih planova služe kao intelektualni okvir ili kontekst kada se razvijaju vojne vežbe jer ima smisla za jedinice koje usavršavaju svoje veštine da taj posao bude relevantan za verovatne zadatke - rekla je za američki medij Dakota Vud, penzionisani američki vojni planer.

Prošle nedelje je američki ambasador u Izraelu Tom Najds izjavio da „Izrael može i treba da uradi sve što je potrebno da se nosi sa [Iranom] i mi im čuvamo leđa“. Dok je Izrael imao niz kabineta u proteklih nekoliko godina usred tekuće unutrašnje političke krize, svi su bili neprijateljski nastrojeni prema Iranu.

Aviv Kočavi, koji se povukao sa mesta načelnika štaba Izraelskih odbrambenih snaga u januaru, rekao je medijima da je vojska njegove nacije osmislila tri operativna plana za napad na Iran. Jedan uključuje „uklanjanje iranskih nuklearnih instalacija i pomoćnih lokacija“ kako ne bi mogao da stvori nuklearno oružje. Teheran negira da radi na nuklearnom naoružavanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike