Mađarska blokirala saopštenje EU o nalogu Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina

20.03.2023

22:41

0

U vezi sa stavom Budimpešte, šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio je prinuđen da objavi saopštenje u svoje ime

Mađarska blokirala saopštenje EU o nalogu Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina
Vladimir Putin - Copyright Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Mađarska je stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je Blumberg i ponedeljak, pozivajući se na izvore.


U vezi sa stavom Budimpešte, šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio je prinuđen da objavi saopštenje u svoje ime, uzimajući u obzir odluku Međunarodnog krivičnog suda.

Kako navodi agencija, stav Mađarske u vezi s izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika „možda će biti izražen” na sledećem samitu EU, koji će biti održan u Briselu 23. i 24. marta.
AP Photo/Denes Erdos


Spoljna služba EU odbila je da komentariše informacije o mađarskom vetu na zajedničku izjavu. Blumberg napominje da nacrt deklaracije nakon samita koristi jezik sličan Borelovoj izjavi.

Istovremeno, izvori agencije javljaju da bi jedan broj evropskih lidera mogao zahtevati upotrebu oštrije retorike protiv ruskih vlasti u vezi sa odlukom Međunarodnog krivičnog suda.

Ranije u ponedeljak, ministri pravde iz 26 zemalja EU izdali su saopštenje u znak podrške istrazi Međunarodnog krivičnog suda. Predstavnik Mađarske ga nije potpisao.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i Lvove-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.

Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

PortparolkaMinistarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, govoreći o informacijama dobijenim iz Haga, rekla da odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za Rusiju, a da su eventualni nalozi za hapšenje pravno nevažeći.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike