Francuski Senat usvojio kontroverzni plan reforme penzionog sistema koji je izazvao burne proteste

12.03.2023

08:52

0

Nakon što je predlog usvojen u Senatu, predviđeno je da se o njemu izjasni, najverovatnije u sredu, komitet

Francuski Senat usvojio kontroverzni plan reforme penzionog sistema koji je izazvao burne proteste
penziona reforma izazvala burne proteste u Francuskoj - Copyright AP Photo/Lewis Joly

Gornji dom francuskog parlamenta usvojio je kontroverzni plan reforme penzionog sistema, koji je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predlog je u francuskom Senatu u subotu uveče usvojen sa 195 glasova "za", dok je 112 senatora bilo protiv, prenosi Rojters.

Nakon što je predlog usvojen u Senatu, predviđeno je da se o njemu izjasni, najverovatnije u sredu, komitet koji čine poslanici donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta, navodi Rojters.

U slučaju da predlog usvoji komitet, predviđeno je da se potom najverovatnije u četvrtak o njemu ponovo izjasne gornji i donji dom parlamenta - Senat i Nacionalna skupština.

Rojters, međutim, navodi da je ishod glasanja u Nacionalnoj skupštini neizvestan, s obzirom da su Makronovoj stranci potrebni glasovi saveznika kako bi predlog reforme penzionog sistema bio usvojen.

Makronov predlog reforme penzionog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.

Demonstranti su i u subotu u celoj Francuskoj izašli na nove proteste protiv planirane reforme, ali odziv je bio manji nego što se očekivalo.
AP Photo/Lewis Joly
 

 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, na ulice je danas izašlo 368.000 ljudi, a vlasti su očekivale da će na protestima učestvovati oko milion ljudi.

Najveći odziv demonstarnata je zabeležen u utorak, kada je prema  podacima francuske Vlade, protestovalo 1.280.000 ljudi.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike