Protesti paralizovali Francusku: Haos na ulicama gradova, demonstranti palili gume, policija koristila vodene topove (VIDEO/FOTO)

07.03.2023

17:27

0

Marševi su počeli u ranim jutarnjim satima širom zemlje

Protesti paralizovali Francusku: Haos na ulicama gradova, demonstranti palili gume, policija koristila vodene topove (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Aurelien Morissard

Štrajkovi i skupovi širom Francuske koji su udržili protivnike penzione reforme izazvali su velike poremećaje u saobraćaju i paralizovali rafinerije nafte i univerzitete u zemlji nakon što su sindikati pozvali da se država „zaustavi“.

Kako je najnoviji talas protesta protiv vladinog plana da poveća starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine ušao u šesti dan, sindikati su najavili da će „više od dva miliona ljudi“ učestvovati na skupovima u utorak. Poređenja radi, 31. januara, tokom najvećeg dana demonstracija do sada, u protestima je učestvovalo, prema zvaničnim podacima, oko 1,27 miliona ljudi.

 

 

Marševi su počeli u ranim jutarnjim satima širom zemlje, a gužve su blokirale glavne visokoškolske ustanove, uključujući Univerzitet Ren II i Univerzitet Lion II, prema snimcima na društvenim mrežama i izveštajima lokalnih medija.

 

 

Demonstranti su podigli barikade ispred autobuske stanice u La Roš sir Jonu, gradu na zapadu Francuske. Studenti su takođe blokirali autobusku stanicu u Sen Deni Plejelu, u blizini Pariza, pre nego što su ih snage bezbednosti potisnule.

Na fotografijama i u snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama može se videti da su nezadovoljnici palili gume na ulicama, dok je u nekim gradovima policija koristila vodene topove kako bi potisnula okupljene.

AP Photo/Laurent Cipriani
Vodeni topovi ispaljeni su na demonstrante u Lionu

Najmanje 100 ljudi blokiralo je auto-put RN 24 koji povezuje Ren i Lorijen u zapadnoj Francuskoj, prema studentskoj organizaciji „Podignuta pesnica". Grupa je tvrdila da je policija upotrebila suzavac da rastera skupove.

 

 

Sindikalna organizacija „CGT-Chimie" saopštila je da su isporuke goriva blokirane na izlazima „svih rafinerija". Menadžment naftne kompanije „TotalEnergies" potvrdio je za AFP da je pogođen blokadom, ali je rekao da „nema nestašice goriva" u njegovim stanicama.

 

 

Sindikati su upozorili i na štrajkove u javnom prevozu. „SNCF", nacionalni državni železnički operater u Francuskoj, i „RATP", transportni operater u Parizu, potvrdili su u ponedeljak da će kretanje vozova u Francuskoj biti „veoma ozbiljno poremećeno“, dok će rad metroa takođe biti otežan.

 

 

U međuvremenu, Generalni direktorat za civilno vazduhoplovstvo Francuske zatražio je da avio-kompanije smanje redovne letove za 20 i 30 odsto na aerodromima Šarl de Gol i Orli u Parizu.

 

 

Nemiri protiv penzione reforme eskaliraju već nekoliko nedelja. Iako je francuski predsednik Emanuel Makron tu inicijativu opisao kao „suštinsku” zbog projektovanih deficita u penzionom sistemu u narednih 25 godina, ona se pokazala duboko nepopularnom u javnosti, sa skoro 60 odsto građana koji se protive reformi, prema anketi istraživačke i konsultantske firme „Elabe".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike