Francuska paralisana zbog štrajkova sindikata: Traži se otkazivanje letova na "Šarl de Golu"

08.03.2023

22:26

0

Većina vozova u Francuskoj je zaustavljena, rafinerije nafte su blokirane...

Francuska paralisana zbog štrajkova sindikata: Traži se otkazivanje letova na "Šarl de Golu"
Protesti u Lionu zbog penzione reforme - Copyright AP Photo/Laurent Cipriani

Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo DGAC zatražila je od avio-kompanija da otkažu 20 odsto letova na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" u četvrtak i petak.

U saopštenju DGAC navodi se da bi do 30 odsto letova na manjim aerodromima u Francuskoj, uključujući "Orli" u Parizu i one u Lionu i Tuluzu, takođe moglo biti smanjeno, navodi se u saopštenju, prenosi Blumberg.

Očekuje se da će avio-kompanije dodatno smanjiti broj letova ove nedelje, pošto su nastavljeni sindikalni protesti širom Francuske zbog najavljene penzione reforme.

Većina vozova u Francuskoj je zaustavljena, rafinerije nafte su blokirane, a proizvodnja električne energije smanjena, nakon što su sindikati organizovali štrajkove širom zemlje protiv namere predsednika Emanuela Makrona da sprovede penzionu reformu, a bilo je i izveštaja o učenicima koji blokiraju škole i radnicima koji ostavljaju automobile pored puta u blizini Amijena u severnoj Francuskoj.

Procenjuje se da je na protestima u utorak, šestim u ovoj godini, bilo oko 1,28 miliona demonstranata, što je najviše do sada, prema vladinim podacima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike