Ruski ambasador osudio izjave američkog senatora: Da li je spreman da izloži građane riziku od nuklearnog rata?

16.03.2023

13:16

0

Antonov je bio šokiran stavom Lindzija Grejama

Ruski ambasador osudio izjave američkog senatora: Da li je spreman da izloži građane riziku od nuklearnog rata?
Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Ruski ambasador u SAD optužio je senatora Lindzija Grejema da pokušava da izazove „opasnu eskalaciju" između dve zemlje nakon što je visoki poslanik pozvao Pentagon da puca na ruske borbene avione.

Komentarišući Grejemove izjave u sredu, ambasador Anatolij Antonov je rekao da je senatorov poziv da se obori ruska letelica „daleko izvan zdravog razuma“ i rizikuje sveopšti rat između najvećih svetskih nuklearnih sila.

- Ovo nikako nije prvi pokušaj ozloglašenog poslanika da izazove opasnu eskalaciju u američko-ruskim odnosima. On je pre godinu dana pozvao naše građane da pokušaju atentat na predsednika Rusije. Da li senator Grejem zaista veruje da je direktan vojni sukob sa Rusijom u interesu birača koji su mu poverili svoje živote i sredstva za život? - kazao je Antonov.

- Da li je Kapitol spreman da izloži američke građane i međunarodnu zajednicu riziku od nuklearnog rata punog obima? Odgovorite nam, poštovani senatore! - dodao je ruski ambasador.

Grejem se pojavio na Fok njuzu ranije u sredu kako bi razgovarao o nedavnom bliskom susretu ruskih borbenih aviona i američke bespilotne letelice MQ-9 Riper u blizini Krima, pozivajući na oštar odgovor predsednika Džozefa Bajdena nakon što je bespilotna letelica oborena u Crno more.

Profimedia
Lindzi Grejam

- Šta bi Ronald Regan sada uradio? Počeo bi da obara ruske avione ako bi ugrožavali našu imovinu - rekao je Grejem agenciji, misleći na američkog lidera koji je služio na vrhuncu hladnoratovske borbe sa Sovjetskim Savezom.

Dok su američki zvaničnici tvrdili da se jedan od ruskih aviona sudario sa dronom i izazvao njegovo rušenje, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da se bespilotna letelica srušila nakon zastoja i da nije došla u kontakt sa drugom letelicom.

Antonov je dalje tvrdio da je Moskva „učinila sve što je bilo moguće da spreči ovu vrstu incidenata“, uključujući i informisanje međunarodne zajednice „na vreme o granicama privremenog režima vazdušnog prostora“ uspostavljenog u toj oblasti.

AP Photo/Patrick Semansky
Anatolij Antonov

Dok je ambasador rekao da je „sramota za Pentagon da izgubi skupu opremu“, on je insistirao da „ne treba prozivati ruske pilote“, već američke političare, „koji podstiču početak apokaliptičnog sukoba”.

Vašington je slao bespilotne i osmatračke letelice u blizinu ruske granice skoro konstanto tokom prošle godine, pružajući obaveštajne podatke, zajedno sa oružjem, municijom i novcem, ukrajinskoj vladi, iako insistira da nije strana u sukobu. Tačnu lokaciju ovonedeljnog susreta dronova nije potvrdila nijedna vlada, iako su ruske novinske kuće objavile da je poslednja lokacija „ripera" bila oko 60 kilometara jugozapadno od krimske luke Sevastopolj.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike