Ruski ambasador osudio veličanje nacizma u Beloj kući: Nagradili su „terorističkog koljača"

09.03.2023

11:56

0

Antonov je rekao da je Moskva primetila odavanje počasti pripadniku bataljona Azov, ukrajinske jedinice blisko povezane sa neonacističkom ideologijom

Ruski ambasador osudio veličanje nacizma u Beloj kući: Nagradili su „terorističkog koljača"
Copyright Profimedia

Odluka Bele kuće da dodeli Međunarodnu nagradu za žensku hrabrost pripadniku zloglasnog ukrajinskog nacionalističkog bataljona je „sramotna“, rekao je u četvrtak ambasador Moskve u SAD Anatolij Antonov. On je tvrdio da je taj potez još jedan dokaz da je Vašington spreman da podrži naciste u borbi protiv Rusije.

Obraćajući se novinarima, Antonov je zamoljen da prokomentariše nagradu koju je u Beloj kući primila Julija Paevskaja, koja nosi nadimak „Taira“. Ambasador je rekao da je Moskva primetila odavanje počasti pripadniku bataljona Azov, ukrajinske jedinice blisko povezane sa neonacističkom ideologijom, na Međunarodni dan žena.

- Ovo je sramota. Neshvatljivo je da se nacisti mogu slaviti unutar zidina Bele kuće - kazao je Antonov.

Profimedia
Anatolij Antonov

On je Paevskaju opisao kao „terorističkog koljača čije su ruke prekrivene krvlju staraca, žena i dece“. On je naveo da se u martu 2022. godine, dok su besnele borbe u opkoljenom gradu Marijupolju, koji je sada deo Rusije, Paevskaja „pretvarala da je majka dvoje dece čije je roditelje sama ubila“, a zatim pokušala da pobegne prerušena u civilnu odeću, naveo je Antonov.

- Oteti maloletnici su kasnije priznali da im je Paevskaja pretila nasiljem - dodao je diplomata.

Paevskaju su zarobile ruske snage u Marijupolju u martu prošle godine. U junu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio da je Kijev uspeo da je oslobodi iz zatočeništva.

Paevskaja je takođe učestvovala u puču koji je podržavao Zapad u Kijevu 2014. godine, obučavala je neonaciste u regionu Donbasa i „počinila zločine nad civilima“, tvrdi Antonov, napominjući da bataljon Azov nosi simbol nacističke nemačke SS divizije.

Antonov je rekao i da Vašington dobro zna za ove informacije, ali „da bi naudile Rusiji, SAD su spremne da veličaju nacizam“, kao i da američke vlasti treba da se „stide“ što su obeščastile američke i sovjetske veterane koji su se borili protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike