Bela kuća će održati „tajne razgovore" sa zvaničnicima Tajvana: Britanski medij izneo detalje

18.02.2023

14:21

1

Sastanci će biti deo specijalnog diplomatskog dijaloga koji treba da ostane privatan kako bi se izbegla reakcija Kine, navodi Fajnenšel Tajms

Bela kuća će održati „tajne razgovore" sa zvaničnicima Tajvana: Britanski medij izneo detalje
Bela kuća - Copyright Profimedia

Tajvanska delegacija koja bi navodno trebalo da stigne u SAD tokom vikenda učestvovaće u „tajnim razgovorima" sa zvaničnicima Bele kuće, objavio je britanski „Fajnenšel tajms", pozivajući se na anonimne izvore.

Kako navodi ovaj medij, sastanci će biti deo specijalnog diplomatskog dijaloga koji treba da ostane privatan kako bi se izbegla reakcija Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Tajvansku delegaciju će navodno predvoditi ministar spoljnih poslova Džozef Vu i savetnik za nacionalnu bezbednost Velington Ku.

Izvori pomenutog medija tvrde da ćee delegaciju ugostiti zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner, kao i zamenica državnog sekretara Vendi Šerman.

Postojanje „dugogodišnjeg diplomatskog kanala“, o kojem je pre dve godine prvi put izvestio „Fajnenšel tajms", nisu zvanično potvrdili ili demantovali ni američki ni tajvanski zvaničnici. Bez obzira na to, u članku se tvrdi da se format koristi za rešavanje bezbednosnih pitanja usred sve „asertivnijeg" stava Pekinga oko samoupravnog ostrva.

U međuvremenu, navodi se da su SAD poslale nekoliko svojih delegacija na Tajvan, uprkos pojačanim tenzijama između Vašingtona i Pekinga. Najviši kineski zvaničnik Pentagona, Majkl Čejs, doputovao je na ostrvo u subotu kako bi se sastao sa kolegama iz tajvanske vlade, navodi nekoliko medija. Ni Vašington ni Tajpej nisu zvanično potvrdili putovanje.

Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP
Nensi Pelosi u Tajvanu

Pored toga, delegacija Kongresa koju predvodi predstavnik Kalifornije Ro Kana planira putovanje na Tajvan tokom vikenda kako bi „ojačala veze između Silicijumske doline i tajvanske industrije poluprovodnika“, prema Kaninoj kancelariji.

Nastavak kontakta između američkih zvaničnika i predstavnika tajvanske vlade dugo je bio suštinski važno pitanje za Peking, posebno nakon što je bivša predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi otputovala na ostrvo u avgustu. Kina insistira da je Tajvan deo njene suverene teritorije pod politikom „Jedne Kine“ i više puta je zahtevala da strane nacije ne održavaju direktne veze sa Tajpejom i da izbegavaju davanje legitimiteta vladi ostrva.

Ipak, Vašington je nastavio da organizuje brojne sastanke sa tajvanskim zvaničnicima i nastavlja da daje odobrava prodaju oružja vojsci Tajpeja. Peking je u četvrtak uveo sankcije američkim proizvođačima oružja zbog tih poslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike