Belorusija će i „veleizdaju" kažnjavati smrtnom kaznom: Zakon proširen, poslanici podržali izmene

22.02.2023

06:15

0

Nacrt zakona dozvoljava primenu smrtne kazne za službenike koji obavljaju javne funkcije, kao i za vojne službenike

Belorusija će i „veleizdaju" kažnjavati smrtnom kaznom: Zakon proširen, poslanici podržali izmene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Belorusija uvodi smrtnu kaznu za zvaničnike koji su počinili izdaju. Poslanici Predstavničkog doma Narodne skupštine Republike Belorusije podržali su u drugom čitanju nacrt zakona o tome. Prvo čitanje održano je 7. decembra prošle godine.

Vest je objavila Pres služba Predstavničkog doma Narodne skupštine Republike Belorusije.

Sada dokument mora da odobri Savet Republike i da ga potom preda predsedniku zemlje na potpis.

Nacrt zakona dozvoljava primenu smrtne kazne za službenike koji obavljaju javne funkcije, kao i za vojne službenike. Razlog za najviši stepen kazne jeste izvršenje krivičnog dela iz člana 356. Krivičnog zakonika „Veleizdaja”.

Beloruski poslanici predlažu pritvor do 10 dana za osumnjičene za izdaju, sabotažu, špijunažu i zaveru. Rok za podizanje optužnice bio bi do 20 dana.

Istovremeno, predlaže se oslobađanje od krivične odgovornosti onih koji su učestvovali u pripremi sabotaža i napada na institucije koje uživaju međunarodnu zaštitu ako su doprineli sprečavanju ovih zločina.

Prenoseći tu vest, RSE navodi da je Belorusija poslednja zemlja u Evropi u kojoj se još izriču smrtne kazne, a prošle godine je, zbog proširenja izricanja smrtne kazne u slučajevima terorizma izazvala kritike međunarodne javnosti.

Ta mera je usvojena kao odgovor na sabotažu železnice, koju su sprovodili beloruski antivladini aktivisti, kako bi sprečili prevoz ruskih postrojenja koja služe u napadima na Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike