Lukašenko upozorio: Si će održati govor o sukobu u Ukrajini, treba ga pažljivo slušati, inače će biti ozbiljnih posledica

23.02.2023

13:41

0

Beloruski lider je naglasio važnost govora kineskog predsednika

Lukašenko upozorio: Si će održati govor o sukobu u Ukrajini, treba ga pažljivo slušati, inače će biti ozbiljnih posledica
Aleksandar Lukašenko - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da će, prema njegovim informacijama, u četvrtak ili petak Si Đinping održati govor ili imati komentar povodom sukoba u Ukrajini.

- Kina je postala globalna zemlja sa sopstvenom globalnom politikom. Znam da će danas ili sutra Si Đinping dati izjavu ili održati govor o sukobu u Ukrajini. Obratite pažnju, ovo je neobičan korak za kinesku politiku. Kinezi su uvek pažljivi, oprezni. Ne mešaju se tamo gde ne treba. Ako shvate da to neće dati željeni, traženi rezultat, neće ni preduzeti korake u tom pravcu - rekao je Lukašenko.

Kako je beloruski lider istakao, ako stav Kine o sukobu u Ukrajini ne bude saslušan, to će dovesti do ozbiljnih posledica.

- Ako tu poruku koju će poslati kineski lider ne budu čuli oni kojima bude upućena, biće ozbiljnih posledica. Zato savetujem onima kojima budu upućene reči Si Đinpinga da ih shvate ozbiljno i da preduzmu određene korake. To će biti ozbiljan glas za mir u tom regionu - zaključio je on.

Kina je do sada, tokom godinu dana borbi na istoku Evrope zauzimala uglavnom neutralan stav i pozivala je na mir i pregovore između Ukrajine i Rusije, ističući da ni rat ni sankcije nisu rešenje za sporove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike