Vazdušna opasnost u četiri oblasti; Bela kuća: Isporuka F-16 Ukrajini nije planirana

06.03.2023

06:10 >> 23:27

2

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Vazdušna opasnost u četiri oblasti; Bela kuća: Isporuka F-16 Ukrajini nije planirana
Copyright AP Photo/Libkos/Vadim Ghirda/Jose Luis Magana/ Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini traje već 376 dana. 

Ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut. Zamenik gradonačelnika tog grada rekao je da se vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu.

Kijev tvrdi da je Rusija upotrebila novu, "kliznu" bombu.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručuje da mirovni pregovori mogu da počnu kada Putin shvati da ne može da pobedi. Iz Moskve odgovaraju da Zapad rasplamsava konflikt.

Najvažnije činjenice


U toku je 376. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.55 - Ovim 24sedam završava blog za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Laku noć!

23.04 - Ruski diplomata: Zločini SAD i NATO u Avganistanu ostaju nekažnjeni

Trenutna teška situaacija u Avganistanu rezultat je 20-godišnjeg vojnog prisustva SAD i drugih zemalja NATO, izjavio je danas ruski diplomata Artur Černjakov, obraćajući se na 52. sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

„Dvadesetogodišnje vojno prisustvo Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika jedan je od glavnih uzroka sadašnjeg problema Avganistana“, istakao je on, prenosi TASS.

Černjakov je rekao da su Amerikanci, Britanci i njihovi sateliti nakon haotičnog povlačenja u avgustu 2021. ostavili pustoš i siromaštvo iza sebe, a sada besramno pokušavaju da prebace krivicu na avganistanske vlasti, i traže političke ustupke od Kabula u zamenu za humanitarnu pomoć.

22.23 - Zelenski smenio zamenika šefa SBU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je zamenika šefa Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandra Jakuševa, navodi se u predsedničkom ukazu objavljenom večeras.

Osim njega, smenjen je i šef Odeljenja za ekonomsku podršku Oleksandr Provotorov, šef Odeljenja za zaštitu državnih tajni Igor Nosko, šef SBU za oblast Zaporožje Boris Bezruki i šef SBU za oblast Sumi Eduard Fedorov, preneo je Kijev independent.

22.10 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije su raketnim udarima uništile klaster opreme ukrajinske vojske.

22.15 - Zbog rata u Ukrajini povećana potražnja za lažnim oružjem

Sukob u Ukrajini doveo je do povećanja potražnje za lažnim oružjem na naduvavanje koje se može koristiti kao mamac , piše AP, pozivajući se na češkog proizvođača Inflatech.

Ova kompanija proizvodi verzije tenkova, oklopnih transportera, aviona, haubica i sistema Himars na naduvavanje.

 

21.20 - Dve kanadske firme na listi sankcija SAD zbog navodne podrške Rusiji

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji u ukrajinskom ratu, SAD su uvrstile i dve kanadske kompanije, saopštili su danas američki i kanadski zvaničnici, prenosi Rojters.

Dve kompanije za distribuciju elektronike iz Montreala - Cpunto Inc i Electronic Network Inc - našle su se na listi sankcija zbog „delovanja suprotno interesima nacionalne bezbednosti ili spoljne politike Sjedinjenih Država“ i podležu ograničenjima izvoza SAD, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Vlada SAD je prošlog četvrtka pozvala kompanije da se pridržavaju sankcija Rusiji uvedenih nakon Invazija Moskve na Ukrajinu, upozoravajući da je u suprotnom mogu podleći potencijalnom krivičnom gonjenju radnji izvršenja.

20.50 - Ruski ambasador u SAD razgovarao s kolegama iz Stejt departmenta

Ambasador Rusije u Vašinggonu Anatolij Antonov nedavno je razgovarao s kolegama diplomatama iz Stejt departmenta, saopštio je portparol američkog spoljnopolitičkog resora Ned Prajs.

Profimedia
 


„Bez ulaženja u detalje o tim kontaktima, ambasador Antonov je imao razgovore nedavno, uključujući kontakte s određenim kolegama“, rekao je Prajs novinarima.
Prema njegovim rečima, kontakti SAD i Rusije su i dalje otvoreni, a ambasador Antonov je jedan od učesnika u toj komunikaciji.

20.47 - Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

20.21 - Bela kuća: Isporuka F-16 Ukrajini nije planirana

Sjedinjene Američke Države i dalje ne planiraju da isporučuju Ukrajini lovce F-16, bez obzira na dolazak ukrajinskih vojnih pilota, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

„Predsednik se izjasnio povodom F-16, kao što znate. Ništa se nije promenilo u onome što je rekao predsednik. Za sada to nije planirano“, rekla je predstavnica Bele kuće.
Prema navodima lokalnih medija, dvojica ukrajinska pilota borave u SAD radi procene sposobnosti da se obuče za korišćenje zapadne avijacione tehnike.

20.16 - SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost

Američka administracija uskratila je vize nekim ruskim delegatima koji su planirali da prisustvuju sednici otvorene radne grupe Ujedinjenih nacija za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, izjavila je danas Irina Tjažlova, ruska predstavnica na ovom skupu.

"SAD su ponovo, bez ikakvog razloga, na neviđen način uskratile vize nekim članovima ruske međuresorne delegacije. Ovakve mere su i ranije preduzimane protiv ruskih zvaničnika", izjavila je Tjažlova i optužila.

19.50 -  Šalenberg: Ne treba zatvarati kanale za dijalog sa Rusijom

Ne treba zatvarati kanale za dijalog sa Rusijom, smatra ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

„Da otklonimo svaku sumnju: mi bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’ podržavamo Ukrajinu u njenoj borbi za obnavljanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Rusija grubo krši sve osnovne principe Povelje UN. Ali ne smemo da srušimo nijedan most, nijedan kanal dijaloga, a biće nam potrebne i pregovaračke platforme kao što je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, kada za to dođe vreme“, rekao je Šalenberg u intervjuu za austrijski list „Standard“.

18.40 - Prigožin: Ukrajinci stvorili grupe oko Bahmuta

Osnivač Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin rekao je da je ukrajinska vojska stvorila grupe oko Bahmuta (Artemivsk) kako bi blokirala borce PMC-a.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, ukrajinska armija je stvorila jednu grupaciju u Slavjansku, drugu – u Seversku (od dve brigade) i po jednu u Časovom Jaru i Konstantinovki.

17.40 - Linde prekida rad u Nemačkoj

Nemačka hemijska kompanija Linde obavestila je ruske vlasti o prekidu rada u zemlji i pokušava da proda posao povezan sa proizvodnjom gasa, rekao je šef kompanije Sanjeev Lamba.

17.05 - Ukrajinski vojnici na obuci u Americi

Dva ukrajinska pilota su u Sjedinjenim Državama kako bi unapredili svoje pilotske veštine, rekao je portparol Pentagona.

Istovremeno, Vašington negira mogućnost isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini, prenosi AFP.

 

16.58 - Grosi: Dogovor oko Zaporoške nuklearke je moguć

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da pregovori o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani nisu u ćorsokaku i da je uveren da strane mogu da se dogovore.

AP Photo


„Ne vidim da su ti pregovori zapali u ćorsokak ili da su već mrtvi. Znam koliko je teško postići kompromis. Ali šta će biti ako direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju digne ruke i kaže da više ništa ne može da se učini. Naravno, možemo postići sporazum i uveren sam da ćemo uspeti to da učinimo“, rekao je Grosi za Si-En-En.

16.28 - Uništenje Severnog toka se neće istraživati u Hagu

Teroristički napadi na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ neće se istraživati u okviru „Međunarodnog centra za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine“ koji se osniva u Hagu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand.

- Kako smo u više navrata rekli, što se tiče gasovoda, istragu treba da vode nacionalne vlasti - rekao je Vigand.

15.29 - Rusija proglasila nepoželjnom organizaciju Transparensi internešenal

Rusko državno tužilaštvo proglasilo je nepoželjnim aktivnosti organizacije Transparensi internešenel (TI) u Rusiji, saopštila je danas pres-služba tužilaštva.

- Posle pregleda pristiglih materijala, državno tužilaštvo Ruske Federacije donelo je odluku da aktivnosti organizacije sa sedištem u Berlinu, proglasi kao nepoželjne na teritoriji Rusije, jer ovom organizacijom rukovode strani državljani - navodi se u saopštenju.

14.16 - Ukrajina se ne povlači iz Bahmuta

Ukrajinska vojna komanda odbila je da povuče svoje jedinice iz Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut).

Kako je saopšteno iz kabineta Vladimira Zelenskog, takva odluka doneta je nakon sastanka vrhovne komande. Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i komandant grupe "Hortica" Aleksandar Sirski.

- Glasali su za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje pozicija u Bahmutu - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Libkos
Ukrajinski vojnik u Bahmutu

11.46 - Prigožin: Nemamo dovoljno municije

Osnivač ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, danas je izjavio da  njegove trupe, koje trenutno jačaju kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom, ne dobijaju dovoljno municije, i da će se "čitav front srušiti", ako se oni povuku.

- Situacija neće biti slatka za vojne formacije koje štite ruske interese - rekao je on u video-poruci objavljenoj na Telegramu.

On se prethodno požalio da većina municije koju je njegovim snagama obećala Moskva u februaru još nije isporučena.

- Za sada pokušavamo da otkrijemo razlog - da li je to samo obična birokratija ili izdaja - rekao je Prigožin, koji u svojim obraćanjima redovno kritikuje ruske šefove odbrane i generale.

11.43 - Opasno i u Belgorodu

Najmanje jedna osoba ranjena je danas u Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom nakon što su ruske snage oborile tri projektila, izjavio je danas guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.
Belgorodska oblast graniči se sa ukrajinskom Harkovskom oblašću. 

11.40 - Peskov: Putin nije preneo poruku kineskim vlastima preko Lukašenka

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da narednih dana komunicira sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je, na pitanje novinara da li je Putin preko Lukašenka, koji je nedavno posetio Kinu, preneo poruku kineskim vlastima, odgovorio odrečno i naveo da je to bila isključivo bilateralna poseta.

Lukašenko je boravio u Kini od 28. februara do 2. marta.

Profimedia
Aleksandar Lukašenko i Si Đinping

10.46 - Očekuje se dobar prinos žitarica u Ukrajini

U Ukrajini većina zimskih žitarica, poput pšenice i ječma, nalazi se u dobrom stanju i mogla bi dati dobar prinos ove godine.

- Analiza održivosti zimskih žitarica, pokazala je da je velika većina biljaka u relativno dobrom stanju - izjavila je ukrajinska poljoprivredna akademija.

9.00 - Bild: Nesuglasice Zelenskog i Zalužnog

Između Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog došlo je do nesuglasica oko Bahmuta, piše Bild.

Prema pisanju Bilda, Zalužni je pre nekoliko nedelja saopštio Zelenskom da bi ukrajinske trupe trebalo da se povuku iz Bahmuta. Međutim, predsednik Ukrajine je imao suštinski drugačiji stav po ovom pitanju.

Pored toga, izvor Bilda je rekao da je okruženje Zelenskog uvereno u potrebu da se Bahmut zadrži do poslednjeg iz političkih razloga.

Istovremeno, ukrajinski vojni analitičar, koji je zahtevao da ostane anoniman, rekao je Bildu da ukrajinske oružane snage najverovatnije podržavaju Zalužnog po ovom pitanju.

Stefan Rousseau/pool photo via AP
Vladimir Zelenski

7.40 - Ministarstvo odbrane Rusije: Šojgu u Marijupolju proverio obnovu infrastrukture

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je proveru radova na obnovi infrastrukture Donbasa, uključujući i grad Mariupolj, i pohvalio rad Vojno-građevinskog kompleksa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, u okviru radnog putovanja u zonu specijalne vojne operacije, proverio je rad Vojno-građevinskog kompleksa Ministarstva odbrane Rusije na obnovi infrastrukture u Donbasu“, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je u Mariupolju izvršio inspekciju objekata koji su već predati na upotrebu i proverio tok radova na objektima u izgradnji. Ruskom ministru su predstavljeni multifunkcionalni medicinski centar koji su izgradili vojni građevinari, republički centar za spasavanje Ministarstva za vanredne situacije i nove stambene zgrade.

7.20 - Pregovori o NE Zaporožje dospeli u "ćorsokak", Rusija upotrebila kliznu bombu

Ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko izjavio je danas da su pregovori o povratku nuklearne elektrane Zaporožje pod kontrolu Ukrajine dospeli u "ćoskokak" i da se situacija u elektrani "značajno pogoršava".

Haluščenko je pozvao na demilitarizaciju najveće evropske nuklearne elektrane, a zatražio je i da svi zaposleni u ruskom nuklearnom konglomeratu Rosatom napuste ukrajinsku teritoriju, preneo je Kijev independent. "Ukrajinsko osoblje treba da radi u objektu bez pritiska", rekao je ukrajinski ministar. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat izjavio je da je Rusija prvi put koristila novu kliznu bombu tešku 1,5 tona, napravljenu da pogodi zaštićene objekte na razdaljini od oko 40 kilometara.

Klizna bomba je posebna jer se njom može manevrisati da pogodi teško dostupne ciljeve kao što su komandni centri. Inhat je naglasio da je ključno da Ukrajina dobije moderne borbene avione, poput američkog F16, kako bi se suprotstavila pretnji Rusije, zaštitila svoje gradove i sela, preneo je Kijev independent.

AP Photo
NE Zaporožje

7.10 - Zelenski: Svet je dovoljno jak da kazni Rusiju za rat

 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "svet dovoljno jak da kazni Rusiju za rat". "Korak po korak, idemo ka tome da teroristička zemlja apsolutno odgovara za ono što je učinila protiv ukrajinske države, našeg naroda", rekao je Zelenski na pravosudnoj konferenciji, na kojoj su učestvovali brojni advokati iz Ukrajine, Evrope i drugih zemalja.

On je dodao da svi Rusi koji su učestvovali u ubistvima i agresiji protiv Ukrajine moraju biti kažnjeni, preneo je Kijev independent. "Daćemo svetu dovoljno hrabrosti i poluga da omogući ovu kaznu.

Naše samopouzdanje raste svake nedelje", rekao je Zelenski. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike