Sud u Virdžiniji doneo odluku: Sir "grijer" može da bude i američki

04.03.2023

23:55

0

Predstavnici proizvođača sira "grijer" iz Francuske i Švajcarske su razočarani presudom, ali se ne predaju

Sud u Virdžiniji doneo odluku: Sir "grijer" može da bude i američki
Sir "grijer" - Copyright Pixabay/PDPhotos

Sud u Ričmondu u američkoj državi Virdžinija doneo je odluku po kojoj naziv sira "grijer" ne mora da se odnosi isključivo na sireve koji se prave u Francuskoj ili Švajcarskoj, već da i američki sirevi mogu da nadalje ponosno nose ovo ime.

- Ovaj sir, bez obzira na mesto porekla ili proizvodnje, se u Americi već godinama prodaje pod imenom grijer - navodi se u obrazloženju presude, prenosi Gardijan.

"Grijer" je uobičajeno ime za tu vrstu sira i ono ne može da se koristi isključivo za sir proizveden u Francuskoj ili Švajcarskoj, obrazložio je sud.

Predstavnici francuskih i švajcarskog proizvođača sira "grijer" ne mogu da pobiju ono što je jasno, da ljudi u SAD vide "grijer" kao određeni tip sira, što čini ovaj naziv generičnim, zaključio je američki sud.

Predstavnici proizvođača sira "grijer" iz Francuske i Švajcarske su razočarani presudom, ali se ne predaju. Advokat Ričard Lev, koji zastupa evropske proizvodjače sira "grijer", rekao je da će oni nastaviti sa naporima da zaštite ovaj "proizvod zaštićenog porekla" i u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike