Sneg okovao Kaliforniju, oluja zarobila građane u kuće, a guverner otputovao iz zemlje na „lično putovanje" (FOTO)

04.03.2023

13:41

0

Vanredno stanje proglašeno je u 13 okruga

Sneg okovao Kaliforniju, oluja zarobila građane u kuće, a guverner otputovao iz zemlje na „lično putovanje" (FOTO)
Copyright Prinstcreen Twitter/coeventslive

Kalifornija se suočava sa ozbiljnim zimskim olujama koje nastavljaju da da donose obilne snežne padavine i jake vetrove širom države, oštećujući auto-puteve i druge puteve. Brojni stanovnici ove američke države ostali su zarobljeni su svojim kućama.

Guverner Gevin Njusom proglasio je u sredu uveče vanredno stanje u 13 okruga pogođenih olujama.

Državna agencija za vanredne situacije i privatne meteorološke prognoze u januaru su saopštile da bi šteta od višenedeljnih oluja i poplava u Kaliforniji mogla da premaši milijardu dolara.

 

 

Tokom protekle nedelje planinski predeli bili su preplavljeni velikim količinama snega. Na planinama San Bernardino snežne padavine blokirale su puteve i zarobile stanovnike u domovima dok su ekipe hitno radile na čišćenju puteva.

Neka skijališta su bila prinuđena da se zatvore zbog mećava, a Nacionalni park Josemiti je poslednjih dana zatvoren na neodređeno vreme zbog snega koji je u nekim područjima na većoj nadmorskoj visini bio visok i do 4,5 metara.

Guvernera nije briga?

Guverner Kalifornije Gevin Njusom našao se na udaru kritika jer nije prisutan u zemlji tokom razornih zimskih oluja koje su je pogodile i to zbog „ličnog putovanja“.

 

 

Nejasno je kuda je Njusom putovao jer njegova kancelarija ne komentariše takve stvari zbog, kako kažu, bezbednosnih razloga, međutim guverner je navodno napustio Kaliforniju u sredu.

- Kalifornijci su zarobljeni u svojim domovima bez struje. Još oluja nas čeka, a guverner Njusom je upravo napustio državu radi „ličnog putovanja“ - rekao je poslanik Kevin Kili u tvitu u četvrtak.

AP Photo/Jae C. Hong
 

U drugom tvitu, Kili je pozvao vršioca dužnosti demokratskog guvernera Eleni Kunalakis „da odmah zatraži od predsednika deklaraciju o velikoj katastrofi“, napominjući da neki stanovnici Kalifornije koji su pogođeni olujama nemaju struju i da im nedostaje zaliha.

- Možda nije bio najbolji trenutak da Njusom ode iz države na lično putovanje - napisala je kolumnistkinja San Francisko hronika Emili Hoeven u petak, povezujući se sa člankom o tome da su Kalifornijci ostali bez hrane ili načina da se iskopaju iz snega.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike