Kina odgovorila na neprimerene opaske: SAD su najveća „nuklearna pretnja“ u svetu

04.03.2023

11:45

0

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning reagovala je na komentare najvišeg savetnika za bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena, Džejka Salivana

Kina odgovorila na neprimerene opaske: SAD su najveća „nuklearna pretnja“ u svetu
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su najveća „nuklearna pretnja“ u svetu, rekla je Kina, optužujući Vašington da nastoji da održi „vojnu hegemoniju“ nad drugim državama nakon što su američki zvaničnici proglasili potrebu da da dominiraju nad mnogo manjim programom naoružanja Pekinga.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za štampu u petak, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning zamoljena je da odgovori na komentare najvišeg savetnika za bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena, Džejka Salivana, koji je izjavio da Bela kuća treba da „podstakne Kinu da poradi na smanjenju nuklearnih pretnji“.

- Nazivanje Kine „nuklearnom pretnjom" je zgodan izgovor za SAD da prošire sopstveni nuklearni arsenal i zadrže svoju vojnu hegemoniju - rekla je Ning, insistirajući na tome da Kina održava „razboritu i odgovornu“ nuklearnu politiku, u oštroj suprotnosti sa Vašingtonskom.

Posle sastanka ministra spoljnih poslova u Nju Delhiju ranije u petak u kom su učestvovale četiri zemlje alijanse KVAD, koju čine SAD, Japan, Australija i Indija, zvaničnici su takođe izdali saopštenje u kom su izjavili da smatraju da je „upotreba ili pretnja upotrebom“ nuklearnog oružja „nedopustiva“. Iako primedba nije bila izričito usmerena na Peking, grupa KVAD, ponekad nazvana „azijski NATO“, često je ukazivala na navodne pretnje Kine u indo-pacifičkom regionu.

- Kina je više puta iznosila svoj stav o KUAD-u. Verujemo da saradnja između država treba da bude u skladu sa trendom mira i razvoja, a ne sa stvaranjem „isključujućih“ regionalnih saveza - nastavila je Mao, konstatujući predstojeći transfer nuklearne tehnologije iz SAD u Australiju pod posebnim paktom AUKUS.

Profimedia
Mao Ning

- SAD su takođe izgradile male blokove koji podsećaju na hladni rat jačanjem proširenog odvraćanja i sprovođenjem saradnje u nuklearnim podmornicama - rekla je ona.

Dalji koraci za trilateralni sporazum AUKUS, koji uključuje i Veliku Britaniju, biće otkriveni kasnije ovog meseca, a zvaničnici se nadaju „besprekornom transferu“ tehnologije nuklearnog pogona iz Vašingtona u Kanberu. Peking je ranije kritikovao sporazum o unapređenju „nuklearne proliferacije“ širom sveta, s obzirom na to da Australiji nedostaje sopstvena domaća sposobnost za osetljivu tehnologiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike