SAD kuju plan sa saveznicima da uvedu nove sankcije Kini: Tvrde da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji

02.03.2023

11:48

0

Kineski zvaničnici odbacili su tvrdnje kao „neosnovane spekulacije“, tvrdeći da nema planova da se obezbedi oružje ruskim trupama i optužujući Vašington za licemerje

SAD kuju plan sa saveznicima da uvedu nove sankcije Kini: Tvrde da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andy Wong, File

Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa svojim bliskim saveznicima o uvođenju novih sankcija Kini ukoliko ona odluči da podrži rusku vojnu kampanju u Ukrajini, navodi Rojters. Peking je odbacio tvrdnje da namerava da ponudi vojnu pomoć Moskvi, a nedavno je predstavio plan kojim se traži mirno rešenje sukoba.

Vašington je u "konsultacijama" sa stranim partnerima, odnosno onima iz zemalja G7, u vezi sa novim ekonomskim kaznama, izjavilo je u sredu nekoliko neimenovanih američkih zvaničnika. Oni su odbili da daju detalje o potencijalnim sankcijama, samo potvrđujući da razgovori „postavljaju osnovu za potencijalnu akciju“.

Izveštaj je usledio nakon ponovljenih upozorenja SAD i drugih zapadnih zemalja Kini, u kojima se tvrdi da Peking namerava da isporuči oružje ruskim snagama za kampanju protiv Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je ove optužbe tokom nedavnog intervjua za Asošijeted pres, rekavši „videli smo neke znake da oni to možda planiraju“, ali ne nudeći dokaze.

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da Vašington „neće oklevati“ da uvede sankcije kineskim firmama u slučaju da Peking isporuči smrtonosnu pomoć Moskvi. Blinken je insistirao da će taj potez imati „implikacije i posledice“, dodajući da je pokrenuo to pitanje sa visokim kineskim diplomatom Vang Jijem kada su se sastali na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošlog meseca.

Kina je te tvrdnje odbacila kao „neosnovane spekulacije“, tvrdeći da ne namerava da obezbedi oružje ruskim trupama i optužujući Vašington za licemerje.

- SAD nemaju pravo da diktiraju odnose Kine i Rusije i nikada nećemo prihvatiti prinudu i pritisak od strane SAD - rekla je u ponedeljak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Ona je dalje primetila da Vašington, a ne Peking, „sipa smrtonosno oružje na bojno polje u Ukrajini“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike