Medvedev upozorio: Isporuke aviona Ukrajini značiće direktan rat NATO-a protiv Rusije; Još nema uslova za razgovor Putina i Bajdena

02.03.2023

23:39

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Medvedev upozorio: Isporuke aviona Ukrajini značiće direktan rat NATO-a protiv Rusije; Još nema uslova za razgovor Putina i Bajdena
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Prošlo je već godinu dana od sukoba u Ukrajini, danas je 372. dan.

Žestoke borbe se vode oko Bahmuta. 

Napad ukrajinskih diverzanata u pograničnoj Brjanskoj oblasti je teroristički akt, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Bela kuća upozorava Peking da ne šalje vojnu pomoć Moskvi jer će osetiti "ozbiljne posledice". 

Najvažnije činjenice

U toku je 372. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Ovim 24sedam završava blog uživo za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Laku noć!

23.45 - Zvuk eksplozije čuo se samo u ruralnom delu Kolomne preko reke Moskve, a ne u celom gradu.

23.23 - Medvedev upozorio: Isporuke aviona Ukrajini značiće direktan rat NATO-a protiv Rusije


Isporuke aviona NATO-a Ukrajini i održavanje tih letelica u Poljskoj značilo bi direktan ulazak NATO-a u rat protiv Rusije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Profimedia
 

„Zapadni analitičari su nevoljno priznali da kada stručnjaci iz NATO-a uče ukrajinske naciste kako da koriste njihovu vojnu tehniku u borbama to se može smatrati direktnim uključivanjem NATO-a u vojni sukob na strani ukrajinskog režima“, napisao je Medvedev na Telegramu.

22.45 - Putinov i Bajdenov razgovor još upitan

Uslovi za razgovor američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina još nisu stvoreni, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

21.11 - Oko 50.000 boraca Oružanih snaga Ukrajine obučeno je na Zapadu

Oko 50.000 boraca Oružanih snaga Ukrajine obučeno je na Zapadu u skladu sa standardima NATO-a, rekao je ukrajinski general Viktor Nazarov u intervjuu za Špigl.

Prema njegovim rečima, u proteklih šest meseci formiran je sistem zahvaljujući kome vojska, koju su obučili zapadni partneri, može sama da obučava kolege. Kako pokazuje praksa, ukrajinska vojska savladava različita naoružanja za relativno kratko vreme.

General se požalio da su neki od sistema naoružanja koji se isporučuju Kijevu prilično stari i zahtevaju tehničke popravke pre puštanja u rad.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska

20.38 - Pentagon: SAD ne pruža Ukrajini informacije o ciljevima unutar Rusije

Sjedinjene Ametičke Države ne daju Ukrajini obaveštajne podatke za mete unutar Rusije, saopštio je danas Pentagon. 

Ruske optužbe tim povodom su iz sedišta američkog ministarstva odbrane okarakterisane kao apsurdne.

19.50 - Austrija bi mogla da bude posrednik

Zahvaljujući svom neutralnom statusu, Austrija bi mogla da igra ulogu posrednika u sukobu između Rusije i Ukrajine, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom.

- Rekao sam predsedniku (Austrije) da neutralnost Austrije, u određenom kontekstu, može da joj omogući da igra posredničku ulogu u slučaju Ukrajine i Rusije. Zemlja koja nije neutralna, naravno, ne može da igra takvu ulogu. Naravno, ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Austrije, samo sam primetio da u određenom kontekstu – na primer, kada je reč o ulozi posrednika – neutralnost može biti od koristi - rekao je Zeman.

AP Photo/Darko Vojinovic, file
Miloš Zeman

19.46 - Rjabkov: Zemlje NATO pomažu ukrajinske zločine

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov, izjavio je na sednici Saveta za ljudska prava UN da su zemlje članice NATO-a umešane u ratne zločine koje ukrajinska vojska počini zapadnim oružjem.

On je naglasio da ukrajinska vojska naširoko koristi zapadno oružje za granatiranje domova, škola i bolnica, ubijanje civila i uništavanje civilne infrastrukture.

18.35 - Rusija: Suspendovan bezvizni režim za diplomatske pasoše Mađarske

Ruska vlada suspendovala je danas sporazum sa Mađarskom o bezviznom putovanju za diplomatske i službene pasoše, koji se odnosi na mađarske građane, objavljeno je na ruskom portalu za pravne informacije.

- Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Mađarske o bezviznom putovanju na diplomatske i službene pasoše, potpisan u Moskvi 14. juna 2001. godine, u delu koji se tiče mađarskih državljana sa diplomatskim pasošima, suspendovan je zbog toga što je Budimpešta narušila obaveze iz sporazuma - navodi se u tekstu dokumenta.

17.59 - FSB: Ukrajinski nacionalisti potisnuti iz regiona Brjansk na teritoriju Ukrajine

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da su ukrajinski nacionalisti, koji su izvršili napad na oblast Brjanska potisnuti na teritoriju Ukrajine.

17.00 - Lavrov: Rusija neće dozvoliti da se zataškaju eksplozije na Severnom toku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija nastaviti da insistira na istrazi o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, i "neće dozvoliti da se stvar zataška, kako Zapad pokušava".

Lavrov je naglasio da je Kina, zajedno sa Rusijom, tražila na sastanku G20 da se uključi paragraf o Severnom toku u završnoj deklaraciji.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

16.20 - Guverner Brjanske oblasti: Još jedan civil poginuo u napadu Ukrajinaca

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da je još jedan civil poginuo u napadu diverzanata koji su u Rusiju ušli iz Ukrajine.

U ranijem saopštenju Federalna služba bezbednosti (FSB), bilo je samo navedeno da je jedan lokalni stanovnik ubijen "tokom napada ukrajinskih nacionalista" i da je 11-godišnje dete zadobilo prostrelnu ranu.

Guverner Bogomaz je na svom Telegram kanalu objavio da je u napadu ubijen još jedan muškarac, prenose RIA Novosti.

15.19 - FSB: U Brjanskoj oblasti pronađen veliki broj eksplozivnih naprava

U Klimovskom okrugu Brjanske oblasti pronađen je veliki broj eksplozivnih naprava raznih vrsta, a u toku je čišćenje mina, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB), nakon što su ruski zvaničnici saopštili da su u tu pograničnu oblast ušli "ukrajinski diverzanti" i ubili jednog civila.

U saopštenju se navodi da je u toku "specijalna operacija protiv naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su prešli granicu". 

12.24 - Podoljak: Tvrdnje o upadu Ukrajinaca u Brjansk provokacija Moskve

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je danas tvrdnje ruskih zvaničnika da je ukrajinska diverzantska grupa upala na teritoriju Rusije "klasičnom namernom provokacijom".

On je na svom Tviter nalogu ocenio da „Rusija želi da uplaši svoj narod da bi opravdala napad na drugu zemlju i rastuće siromaštvo nakon godine rata".

AP Photo/Efrem Lukatsky
Mihail Podoljak

- Partizanski pokret u Rusiji je sve jači i agresivniji. Bojte se svojih partizana - napisao je Podoljak.

12.15 - Peskov: Preduzimaju se mere protiv ukrajinskih terorista u Brjansku

Kremlj je saopštio da se preduzimaju mere za uništavanje "ukrajinskih terorista" koji su organizovali prekogranični napad i demantovao izveštaje da se za danas planira hitan sastanak ruskog Saveta bezbednosti, prenosi Rojters.

12.02 - Vazdušna opasnost u još dve oblasti Ukrajine

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva ponovo je proglašena uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

11.20 - Zbog talačke krize reagovala i Belorusija

U svetlu događaja u Brjanskoj oblasti Rusije, granica sa Ukrajinom nalazi se pod strogom kontrolom, saopštio je za Sputnjik Državni granični komitet Belorusije.

10.52 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u oblastima Ukrajine koje se graniče sa Brjanskom oblasti Rusije: Černigovskoj, Sumskoj i Poltavskoj

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

10.51 - Talačka kriza u Rusiji: Sumnja se na ukrajinske diverzante

U Brjanskoj oblasti u Rusiji nekoliko ljudi uzeto je za taoce u prodavnici, rekao je portparol hitnih službi za RIA Novosti, navodeći da su dve osobe prethodno ubijene.

10.42 - Ukrajinske snage gađale Kursku oblast Rusije

Selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije ponovo se našlo pod vatrom ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

- U ovom trenutku nastavlja se još jedno granatiranje sela Tjotkino u Kurskoj oblasti. Naše oružane snage uzvraćaju vatru. Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava. Hitne službe spremne su da pruže blagovremenu pomoć - napisao je Starovojt na svom Telegramu.

10.28 - Lavrov: Zapad besramno sahranjuje crnomorsku inicijativu za izvoz

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas zapadne zemlje da "besramno sahranjuju" inicijativu postignutu uz posredovanje UN za izvoz ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.  

- Zapad besramno sahranjuje poznatu humanitarnu inicijativu generalnog sekretara UN - rekao je Lavrov tokom sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, očigledne su prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda širom sveta, ma kako EU pokušavala da sve ubedi u suprotno.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

9.17 - Berbok sa Ćinom u Delhiju: Neutralnost u vezi sa Ukrajinom nagrađuje agresora

Nemačka ministarka inostranih poslova, Analena Berbok, izjavila je, u razgovoru sa kineskim kolegom Ćin Gangom u Nju Delhiju, da neutralnost pred napadom Rusije na Ukrajinu nagrađuje agresora.

Berbok se sastala sa Ćinom uoči sastanka šefova diplomatije Grupe 20 (G20) u Indiji, objavilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru, a preneo je Rojters. 

Sastanku u Nju Delhiju prisustvuje 40 delegacija, uključujući ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, a glavne teme su rat u Ukrajini i ekonomska pitanja.

8.32 - Rogov: Ukrajinske snage pojačale granatiranje Zaporoške oblasti

Ukrajinske trupe pojačale su granatiranje naselja u Zaporoškoj oblasti, izjavio je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Intenzitet granatiranja je pojačan. To ukazuje da neprijatelji dobijaju granate. Gađaju Tokmak, Pologe, Vasiljevku. Generalno, (gađaju) sve mirne gradove i predgrađa do kojih mogu da dobace - rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

Prema njegovim rečima, ukrajinske specijalne službe izvršile su masovne racije u gradu Zaporožju u potrazi za proruski nastrojenim građanima.

Profimedia
Vladimir Rogov

On je dodao i da kijevski režim pokušava da zastraši stanovnike grada Zaporožja.

8.00 - Kurtev: Dve žrtve ruskog raketnog napada na zgradu u Zaporožju

 Dve osobe su poginule rano jutros u ruskom raketnom napadu na stambeni objekat u Zaporožju, izjavio je Anatolij Kurtev, sekretar Gradskog veća tog ukrajinskog grada.

Stanovnici se evakuišu, a nastavlja se potraga za ljudima ispod ruševina, napisao je Kurtev na Telegram kanalu.

 On kaže da je petospratnica skoro uništena u napadu, prenosi Interfaks Ukrajine. 

7.15 - Sukob bi mogao da se završi za dve godine

Sukob u Ukrajini mogao bi da se završi za dve godine, ocenila je sekretarka američke vojske Kristin Vormut.

- Mislim da će se rat u Ukrajini rešiti sam od sebe u narednih godinu ili dve. Bili bismo nepromišljeni kada ne bismo bili zabrinuti za postojeće vojne sposobnosti Rusije - rekla je ona, govoreći u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

AP Photo/LIBKOS
 

7.00 - Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da je bitka za Bahmut "najteža do sada", ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

- Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava - rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike