Britanija je "izmislila" incident u Solsberiju da bi optužila Rusiju; Opet vazdušna opasnost u nekoliko oblasti (FOTO)

03.03.2023

23:21 >> 23:23

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Britanija je "izmislila" incident u Solsberiju da bi optužila Rusiju; Opet vazdušna opasnost u nekoliko oblasti  (FOTO)
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Prošlo je već godinu dana od sukoba u Ukrajini, danas je 373. dan.

Žestoke borbe se vode oko Bahmuta. 

Napad ukrajinskih diverzanata u pograničnoj Brjanskoj oblasti je teroristički akt, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Bela kuća upozorava Peking da ne šalje vojnu pomoć Moskvi jer će osetiti "ozbiljne posledice". 

Najvažnije činjenice

U toku je 373. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Ovim 24sedam završava blog za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Laku noć!

23.55 - Bela kuća:Bajden i Šolc potvrdili jake bilateralne odnose SAD i Nemačke

Američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olafu Šolc potvrdili su danas na sastanku u Beloj kući jake bilateralne odnose između SAD i Nemačke i razmotrili načine da se Ukrajini pruži dodatna pomoć u ratu sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju, Bajden i Šolc su razgovarali o akteulnim naporima da se Kijevu pruži bezbednosna, humanitarna, ekonomska i politička pomoć i kao i o važnosti održavanja globalne solidarnosti sa narodom Ukrajine.

Oni su takođe ponovili svoju posvećenost sankcijama Rusiji zbog njene agresije “onoliko dugo koliko je potrebno”, navodi Bela kuća.

23.23 - Blumberg: Izvoz ruske pšenice udvostručen u odnosu na period pre rata

Izvoz ruske pšenice skoro je udvostručen u januaru i februaru u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci Logistic OS, prenosi Blumberg.

Pixabay
 

Kako navodi američka agencija, prošlogodišnja bogata žetva pomogla je ruskom žitu da se rangira među najjeftinijim na svetu. Nedavni rast izvoza pokazuje da su špediteri prevazišli neke od problema finansiranja i osiguranja izazvanih sankcijama Rusiji.

Izgledi za izvoz iz Crnog mora takođe su veći, jer se za oko dve nedelje očekuje obnavljanje sporazuma koji omogućava da ukrajinska roba plovi kroz bezbedan koridor.

22.46 - Američka sekretarka preimenova Rusiju, niko je nije ispravio

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer iznela je upozorenje tokom brifinga, nazvavši Rusku Federaciju Ruskom Narodnom Republikom . Ona je najavila sastanak američkog predsednika Džozefa Bajdena i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen , koji je zakazan za 10. mart.

 

 

 

„Oni će takođe razgovarati o drugim međunarodnim pitanjima, uključujući naš zajednički rad na odgovoru na izazove iz Ruske Narodne Republike “, rekao je Žan-Pjer. Istovremeno, niko od prisutnih novinara nije ispravio rezervu pres sekretara Bele kuće.

22.31 - Britanija je "izmislila" incident u Solsberiju da bi optužila Rusiju

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su "izmislile" hemijski incident u Solsberiju kako bi počele da pripremaju stanovništvo zemlje za sukob sa Rusijom, saopštila je danas ruska ambasada u Velikoj Britaniji, prenosi TASS.

U 2018. ova provokacija je možda izgledala kao jednokratni incident koji je korišćen da bi se ugušili konstruktivni elementi koji su podržavali odnose Rusije i Velike Britanije u to vreme“, saopštila je ambasada.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Sada shvatamo da London od samog početka nikada nije imao nikakav interes za utvrđivanje istine. Hemijski incident u Solsberiju je namerno izmišljen kako bi počela priprema stanovništva i saveznika Velike Britanije za obračun sa Rusijom - navodi se u saopštenju.

22.15 - Državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend nenajavljeno posetio Ukrajinu

Zvaničnik Ministarstva pravde SAD saopštio je da je državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend danas nenajavljeno posetio Ukrajinu.

Ovo putovanje nije najavljeno iz bezbednosnih razloga, dodaje se u saopštenju, prenosi Ej-Bi-Si (ABC).

21.53 - Opet vazdušna opasnost

Vazdušna uzbuna objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u oblastima koje kontrolišu ukrajinske vlasti u Zaporoškoj oblasti i DNR – TASS.

21.50 - Ukrajina izvela napad na Svatovo

Oružane snage Ukrajine izvele su artiljerijski udar na grad Svatovo u LNR, saopštilo je predstavništvo republike.

Precizira se da je granatiranje grada izvršeno u 18.10 po moskovskom vremenu, ukrajinske trupe su ispalile jednu granatu iz artiljerije kalibra 155 mm, standardne za armije zemalja NATO-a. „Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju “, navodi se u poruci.

21.34 - Bajden i Šolc razgovaraju u Vašingtonu, glavna tema Ukrajina

Glavna tema današnjeg sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Vašingtonu je situacija u Ukrajini. Bajden i Šolc su se pre privatnog sastanka obratili medijima u Ovalnom kabinetu, prenosi Rojters.

- Napravili ste iskorak i vojno pomogli Ukrajinu. Pored vojne podrške, vaša moralna podrška Ukrajincima je bila i još uvek je apsolutna. Apsolutna  - saopštio je Bajden Šolcu u Ovalnom kabinetu, prenosi Si-En-En. Bajden je dodao da "zna da je to bilo jako teško" za Nemačku.

21.01 - Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov okrivio je SAD za sabotažu u Brjanskoj oblasti - RIA Novosti.

 

20.05 - Amerika šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 400 miliona dolara

SAD će poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od 400 miliona dolara, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kako je rekao, u planu je da se ukrajinskoj vojsci isporuči municija za višecevne raketne lansere „hajmars“, za haubice, a ujedno će biti isporučena i oklopna vozila „bredli“.

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
 


Takođe, deo sredstava biće utrošen na obuku ukrajinskih vojnika, za potrebe tehničke podrške, kao i za logistiku isporuke naoružanja.

Blinken je dodao da je u pitanju 33. paket vojne pomoći koje SAD isporučuju Ukrajini od avgusta 2021. godine.

18.08 - Vazdušna opasnost u osam ukrajinskih oblasti

Vazdušna uzbuna objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Černigovskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u oblastima Zaporoške oblasti i DNR koje kontrolišu ukrajinske vlasti – TASS.

17.37 - Ukrajina ojačala odbranu energetskih objekata

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da je ukrajinska vojska ojačala odbranu energetskih objekata širom zemlje.

„Počeli smo sa postavljanjem betonskih konstrukcija, sa prebacivanjem određenih objekata ispod zemlje kako ni rakete, ni dronovi ne bi mogle da ih oštete“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, preduzete su i određene tehnološke mere kako bi se zaštitili objekti koji proizvode struju.

„Mnoge elektrane su opremljene protivvazduhoplovnim sistemima“, dodao je.

17.21 - Ukrajinske snage uskoro će predati Artjomovsk

Situacija u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) iz dana u dan postaje sve teža za ukrajinske jedinice, saopštio je dopisnik britanske televizije „Skaj njuz“ Aleks Rosi.

AP Photo/Evgeniy Maloletka


„Pošto se situacija u razrušenom gradu Bahmutu iz dana u dan pogoršava, izgleda da je neizbežno da će uskoro pasti“, smatra Rosi i dodaje da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

17.02 - Dačić: Ne izvozimo oružje u Ukrajinu i Rusiju

Prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ne šalje oružje ni Rusiji ni Ukrajini i nije dala dozvolu za snabdevanje ovih zemalja vojnim proizvodima preko posrednika - TASS.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

„Od početka rata u Ukrajini, Srbija nije isporučivala niti odobravala snabdevanje oružjem i vojnom opremom Ukrajini i Rusiji, kao ni bilo kojoj zemlji koju smatra kontroverznom sa međunarodnog stanovišta“, rekao je on

16.26 - Vojni avion koji se srušio u blizini grada Jenakijeva

Vojni avion koji se srušio u blizini grada Jenakijeva u DNR potpuno je izgoreo i nalazi se na pustom mestu - RIA Novosti.

Napominje se da se zadimljena olupina letelice nalazi na periferiji sela Družnoje, vatrogasci su završili sa gašenjem. Nemoguće je još prići bliže zbog puknuća municije. Prema rečima predstavnika agencija za provođenje zakona, katapultirani piloti se traže u blizini.

15.52 - Zaharova: Laž je da se u Nju Delhiju pričalo o osuđenom Amerikancu Vilanu

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova negirala je danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken pokrenuo pitanje oslobađanja osuđenog Amerikanca Pola Vilana tokom razgovora u četvrtak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, na marginama sastanka ministara G20 u Indiji.

- Oh, kako je to interesantno. Proverila sam sa Sergejem Viktorovičem Lavrovom da vidim da li je Blinken pomenuo Vilana juče. Ispostavilo se da američki državni sekretar nije ni reč rekao. Sve što je juče saopštio Stejt department, da je Blinken izrazio zabrinutost oko situacije sa američkim državljaninom, bila je laž. Neverovatno ponašanje američke administracije - poručila je Zaharova na svom Telegram nalogu.

15.32 - Kuleba: Rekao sam Blinkenu o našim naporima da ruske lidere izvedemo pred sud

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je, nakon današnjeg telefonskog razgovora sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom, da ga je državni sekretar SAD obavestio o razgovorima na sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Indiji od četvrtka.

- Objasnio sam američkom kolegi o našim daljim koracima povodom stvaranja specijalnog tribunala za zločine agresije protiv Ukrajine. To će biti naš sledeći veliki poduhvat da osiguramo da rusko liderstvo odgovara pred licem pravde. Koordinisani rad je ključ - naveo je Kuleba na Tviteru.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

13.46 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Teroristički čin u Brjansku neće proći nekažnjeno

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Moskva izvukla odgovarajuće zaključke nakon, kako navodi, terorističkog napada u regionu Brjansk i da taj zločin neće proći nekažnjeno.

- Izvukli smo prave zaključke iz onoga što se desilo. Ruski istražni organi su pokrenuli istragu. Ovaj zločin neće proći nekažnjeno - poručilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je TASS.

U saopštenju je navedeno da su "ukrajinski zvaničnici nekoliko puta priznali da se sve njihove akcije sprovode uz odobrenje i podršku SAD, kao i drugih zemalja NATO".

13.06 - Oboren avion iznad grada u DNR

Iznad Jenakijeva u Donjeckoj Narodnoj Republici oboren je avion, izjavio je gradonačelnik grada Roman Hramenkov.

- Iznad teritorije grada oboren je avion. Molim sve da se sklone sa ulice. Utvrđujemo šta se dogodilo - napisao je gradonačelnik na Telegram kanalu.

Gradonačelnik je istakao da su se piloti palog aviona katapultirali i da na zemlji nema povređenih.

Hramenkov je naglasio da je, neusmnjivo, reč o vojnom avionu.

Kome je avion pripadao za sada nije poznato.

12.33 - Peskov: Teroristički napad u Brjanskoj oblasti biće pažljivo istražen

Profimedia
Dmitrij Peskov

Teroristički napad u ruskoj Brjanskoj oblasti biće pažljivo istražen i biće preduzete sve neophodne preventivne mere da se takvi incidenti spreče u budućnosti, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Jučerašnji teroristički napad će svakako biti detaljno istražen, a mi ćemo preduzeti neophodne mere da sprečimo takve incidente u budućnosti - rekao je Peskov na brifingu za novinare, preneo je TASS.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ponovo je demantovao da je Ukrajina izvršila bilo kakve napade na ruskoj teritoriji, preneo je britanski list "Gardijan".

11.51 - Gagin: NATO je morao da zna za diverziju u Brjanskoj oblasti

NATO je morao da zna za diverziju koja se spremala u Brjanskoj oblasti, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin.

- Uveren sam da su šefovi iz NATO morali znati za tu akciju, za to da je bila pripremana i protiv koga je bila usmerena. Ovo je klasičan teroristički akt - rekao je Gagin za TV „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, ovakva taktika je „već poznata iz Čečenskog rata, kao i ratova na Bliskom Istoku, Africi“.

11.38 - Češki predsednik: Makron više ne misli o vojsci EU

AP Photo/Petr David Josek
Petr Pavel

Novoizabrani predsednik Češke Petr Pavel izjavio je da je na nedavno održanom Minhenskom bezbednosnom forumu razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o evropskoj, odnosno o vojsci Evropske unije, kao i da su se složili da je u ovom trenutku bolje da se ojača evropski stub NATO-a.

On je novinarima rekao da evropska odbrana nije u tome da se proglašava vojska EU, već da je bolje da se umesto toga ojača evropski stub NATO-a, prenosi Euraktiv.

- Već je došlo do velikog pomaka od strane predsednika Makrona – od evropske vojske, o kojoj je govorio pre mnogo godina, do sada kada je rekao da treba da gradimo evropsku odbranu zasnovanu na evropskom stubu NATO-a. To je razumna promena - rekao je Pavel.

11.17 - Ukrajinska vojska je uništila praktično sve mostove na prilazima Artjomovsku, rekao je za Sputnjik pripadnik "Vagnera".

Prilikom povlačenja ukrajinska vojska diže sve u vazduh, uništava infrastrukturu u pokušaju da nas zadrži, rekao je taj borac.

AP Photo/Libkos
 

11.02 - Rogov: Ukrajinci gađaju nuklearku Zaporožje artiljerijom NATO-a

Ukrajinske snage gađaju Energodar, nedaleko od Zaporoške nuklearke, artiljerijom NATO-a, ispaljeno je najmanje sedam projektila, izjavio je predstavnik Zaporoške administracije Vladimir Rogov.

10.07 - Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici naređeno da napusti Bahmut

Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici koja dejstvuje dronovima sa sedištem u Bahmutu naređeno je da napusti taj opkoljeni grad na istoku, izjavio je danas njen komandant Robert Brovdi u video snimku objavljenom na Telegramu.

- Usred noži jedinica Madiarske ptice dobila je naređenje da odmah napusti Bahmut i prebaci se na novo mesto borbenih dejstava - rekao je Brovdi, preneo je Si-En-En.

Ruske snage su napredovale u Bahmutu u poslednjih nekoliko dana nakon meseci intenzivnog granatiranja i borbi oko, koji se nalazi na severoistoku Donjecke oblasti i već mesecima je na meti Moskve.

9.52 - Ukrajinici pucali na službenike obezbeđenja Zaporoške nuklearke

Zaposleni u službi bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane bili su meta napada ukrajinske strane, Rusija sprema notu u vezi sa ovim incidentom, izjavio je savetnik direktora koncerna „Rosnergoatom“ Renat Karčaa.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

On je objasnio da su se juče tokom obezbeđenja rotacije inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearki, saradnici službe bezbednosti našli bukvalno pod automatskom vatrom.

Karčaa ističe da su dvojica zaposlenih nepovređeni. Prema njegovim rečima, čak ni predstavnici ukrajinske strane, koji su učestvovali u procesu rotacije, „nisu shvatali šta se dešava“, što ukazuje na „potpuno odsustvo kontrole“ na ovom delu kontakt-linije.

9.18 - Ukrajinci granatiraju Donbas

Ukrajinske snage od jutros intenzivno granatiraju više mesta u Donbasu - Donjeck, Makejevku, Jasinovatu.

9.09 - Ukrajina: Ruske snage digle u vazduh ključni most do Bahmuta

Ruske snage digle su tokom noći u vazduh ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut (ruski Artjomovsk) na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo, saopštila je ukrajinska policija.

U policiji u gradu Konstantinivka za Si-En-En su izrazili nadu da će most biti popravljen u narednim danima, jer je reč o vitalnoj arteriji za izvlačenje civila i dopremanje zaliha kao što je municija.

Most je ujedno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar.

9.04 - Prigožin: Artjomovsk opkoljen

Profimedia
 

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da su borci ove grupe praktično opkolili Artjomovsk.

On je pozvao ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da omogući ukrajinskim vojnicima da napuste grad.

8.34 - Kvad grupa: Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat

Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat, navodi se u današnjem saopštenju nakon sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefova diplomatija Indije, Japana i Australije u Nju Delhiju. 

Takozvana Kvad grupa takođe je ukazala da je pretnja Rusije o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustiva. 

- Ako nekažnjeno dozvolimo Rusiji da radi ono što radi u Ukrajini, onda je to poruka potencijalnim agresorima svuda da bi i oni mogli da se izvuku - rekao je Blinken.

Blinken se sastao sa kolegama iz Kvad grupe na marginama sastanka Grupe 20 (G20) u Nju Delhiju, gde su ministri spoljnih poslova razgovarali o ratu u Ukrajini, preneo je Rojters.  

8.17 - Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

Ukrajinske trupe su jutros ispalile tri granate NATO kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

 - Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 7.50 – naselje Dalnee – grad Donjeck (Petrovski okrug): pale su tri granate kalibra 155 milimetara - saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji administrativnog centra DNR, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva, ovo područje, počevši od linije dodira van grada Marinka, redovno su granatirale ukrajinske snage bezbednosti.

7.15 - Pentagon: SAD ne pruža Ukrajini informacije o ciljevima unutar Rusije

Sjedinjene Ametičke Države ne daju Ukrajini obaveštajne podatke za mete unutar Rusije, saopštio je danas Pentagon. 

Ruske optužbe tim povodom su iz sedišta američkog ministarstva odbrane okarakterisane kao apsurdne.

7.00 - Austrija bi mogla da bude posrednik

Zahvaljujući svom neutralnom statusu, Austrija bi mogla da igra ulogu posrednika u sukobu između Rusije i Ukrajine, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom.

AP Photo/Darko Vojinovic, file

- Rekao sam predsedniku (Austrije) da neutralnost Austrije, u određenom kontekstu, može da joj omogući da igra posredničku ulogu u slučaju Ukrajine i Rusije. Zemlja koja nije neutralna, naravno, ne može da igra takvu ulogu. Naravno, ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Austrije, samo sam primetio da u određenom kontekstu – na primer, kada je reč o ulozi posrednika – neutralnost može biti od koristi - rekao je Zeman.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike