Orban pozvao na diplomatsko rešenje sukoba, tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Ukrajini

28.02.2023

20:35 >> 23:05

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Orban pozvao na diplomatsko rešenje sukoba, tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Ukrajini
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Prošlo je već godinu dana od sukoba u Ukrajini, danas je 370.dan.

Žestoke borbe se vode oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada.

Vladimir Putin smatra da je rasparčavanje Rusije jedini cilj Zapada.

Bela kuća saopštila da Peking ne šalje vojnu pomoć Moskvi zato što je Kini jasno stavljeno do znanja da bi trpela "ozbiljne posledice". 

Najvažnije činjenice

U toku je 370. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.52 - Pentagon: Za Kijev nemamo tenkove „abrams“

Kopnena vojska SAD trenutno nema tenkove M1 „abrams“ koje bi mogla da preda Ukrajini, izjavila je pomoćnik šefa Pentagona za međunarodnu bezbednost Selest Valander. 

Ona je dodala da su sredstva koja je ranije Pentagon izdvojio za Kijev dovoljna za tekuće planove, ali da će se i dalje procenjivati o njihovoj neophodnosti.

22.57 - Vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se ukopali u rejonu sela Severni

Ruska vojska je, koristeći samohodnu artiljerijsku jedinicu 2S1 Gvozdika, uništila položaj ukrajinskih snaga u području Avdejevke, javlja dopisnik Sputnjika.

Prema rečima oficira sa pozivnim znakom „Valek“, vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se ukopali u rejonu sela Severni, postavili protivtenkovske bacače granata i sprečili napredovanje ruskih trupa.

21.34 - Rusija istražuje mogućnost isporuke toksičnih hemikalija

Istražni komitet Rusije istražuje okolnosti isporuke toksičnih hemikalija u Kramatorsk u DNR u pratnji grupe stranaca, saopštio je Istražni komitet Rusije.

Ranije je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio da SAD i njihovi saučesnici nameravaju da izvedu provokaciju u Kramatorsku uz upotrebu toksičnih hemikalija.

20.28 - Glavni tužilac MKS u Ukrajini najavio istragu o napadima na infrastrukturu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan je danas u Ukrajini kako bi istražio ruske raketne napade na elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu.

- Jasno vidimo obrazac u smislu broja, obima i širine napada na električne mreže Ukrajine i moramo da vidimo zašto se to dešava, odnosno da li su to legitimne mete ili ne - rekao je Kan, prenosi Rojters.

On je razgovarao s malom grupom novinara ispred teško oštećenog stambenog bloka u gradu Višgorodu, severno od Kijeva, gde je raketa pala krajem novembra, kada je ubijeno osam civila i ranjeno više osoba.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

- Moramo da saznamo koji je obrazac u pitanju, jer to nisu izolovane pojave - kazao je Kan, koji se prethodno sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, naglašavajući da MKS još nije izdao nijedan nalog za hapšenje nakon godinu dana rada u Ukrajini.

20.06 - Kremlj: Ukrajinski dron pokušao da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve

Ruska vlada saopštila je danas da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a olupine drona sugerišu, kako se navodi, da je proizvedena u Ukrajini.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je "očigledno ciljala civilnu infrastrukturu'', a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica Gasproma u predgrađu Moskve.

19.20 - Ukrajina od Turske i UN tražila da počnu da rade na produženju sporazuma o žitu

Ukrajina je zatražila od Turske i UN da se započnu pregovori o produženju sporazuma o žitu, ali još uvek nije dobila odgovor, prenosi Rojters pozivajući se na svoje izvore.

16.29 - Ukrajinski komandant: Situacija u blizini Bahmuta je teška

Situacija u blizini grada Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) ostaje teška, izjavio je komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Aleksandar Sirski, prenosi Rojters.

17.40 - Belorusija i Rusija potpisale sporazume o ceni gasa za Belorusiju

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Belorusija i Rusija potpisale su sporazume o utvrđivanju uslova cene gasa za Belorusiju, kao i marže kompanije Beltransgaz do 2025. godine, saopštilo je danas belorusko ministarstvo energetike nakon radnog sastanka ministara energetike dve zemlje, prenosi TASS.

- Potpisani su međuvladini sporazumi, kojima se utvrđuju uslovi cene ruskog gasa za Belorusiju i marža Beltransgaza do 2025. godine - saopšeno je.

17.30 - Stoltenberg: Članstvo Finske i Švedske nam je glavni prioritet

Učlanjenje Finske i Švedske u NATO glavni je prioritet, rekao je danas šef alijanse Jens Stoltenberg, pozivajući članice Tursku i Mađarsku da hitno ratifikuju pristupanje skandinavskih zemalja

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa finskom premijerkom Sanom Marin u Helsinkiju istakao da je postignut napredak u obezbeđivanju članstva za dve zemlje, ali nije otkrio detalje, preneo je AP.

- Apsolutno sam uveren da će i Finska i Švedska postati članice NATO, a moja poruka da treba završiti proces ratifikacije, pa je sada vreme da to bude i urađeno u Budimpešti i u Ankari - rekao je Stoltenberg.

15.29 - Orban: Želimo diplomatsko rešenje sukoba

AP Photo/Markus Schreiber
Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je ta zemlja veoma zainteresovana za mir i da će uložiti veliki napor da smanji opasnost od eskalacije rata, prenela je mađarska agencija MTI. 

- Spremni smo da sa Zapadom radimo na problemima, jer želimo diplomatsko rešenje, prekid vatre i mirovne pregovore - dodao je Orban tokom razgovora sa presednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u Kairu.  

On je rekao da je drugi izvor opasnosti formiranje blokova u svetu umesto izgradnje veza, što je, kako je rekao, nanelo ozbiljne gubitke Mađarskoj i centralnoj Evropi.

15.13 - IAEA: Ruski prihodi od nafte i gasa pali za skoro 40 odsto u januaru

Prihodi Rusije od izvoza nafte i gasa opali su skoro 40 odsto u januaru zbog ograničenja cena i zapadnih sankcija, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku, preneo je Rojters. 

Prema podacima IAEA, ruski prihodi od izvoza nafte i gasa iznosili su 18,5 milijardi dolara u januaru, 38 odsto manje u odnosu na 30 milijardi dolara koliko je Moskva inkasirala u januaru prošle godine, mesec dana pre invazije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju. 

Izvršni direktor Agencije Fatih Birol ocenio je da su mere Zapada usmerene na ruski izvoz energenata postigle cilj - stabilizacija tržišta nafte i smanjenje prihoda Moskve od izvoza nafte i gasa.

14.45 - Blinken: Preduzećemo mere protiv kineskih kompanija koje podržavaju Rusiju

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će Vašington bez razmišljanja preduzeti mere protiv kineskih kompanija i fizičkih lica koje pružaju vojnu podršku Rusiji ili narušavaju antiruske sankcije.

- Veoma smo jasno upozorili Kinu na posledice takve podrške. Bez kolebanja ćemo se ustremiti na kompanije i fizička lica koja narušavaju naše sankcije ili na drugi način podržavaju Rusiju - izjavio je Blinken na konferenciji za medije u Kazahstanu.

14.30 - Moravjecki: Poljska smanjuje energetsku zavisnost od Rusije

U Poljskoj će uvoz ruske nafte u februaru i martu biti gotovo na nuli, izjavio je danas premijer te zemlje Mateuš Moravjecki. 

On je naveo da Varšava nastavlja da preduzima poteze kako bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije. 

AP Photo/Michal Dyjuk
Mateuš Moravjecki

13.50 - Čižov: Novi START mora uključiti i nuklearne potencijale Britanije i Francuske

Rusija je spremna da pregovara sa NATO-om o novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, ali bi taj sporazum trebalo da uključi nuklearne potencijale Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, rekao je danas zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Rusije Vladimir Čižov.

12.49Dron se srušio blizu Moskve, kod postrojenja Gasproma: Sumnja se da mu je meta bila civilna infrastruktura (FOTO)

12.27 - Rusija: Ukrajina pokušala napad dronovima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je Ukrajina pokušala da tokom noći dronovima napadne oblasti na jugu Rusije.
U saopštenju se navodi da su napadi na jug Krasnodarske oblasti i Adigejske republike sprečeni i da nije načinjena nikakva šteta.

12.23 - Zelenski pozvao na početak pregovora sa EU

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, pozvao je na početak pregovora ove godine o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Ove godine je vreme je da se EU odluči da počne pregovore o članstvu, napisao je Zelenski na Tviteru.

- Ukrajina je oduvek bila Evropa, Ukrajina će uvek biti Evropa - naglasio je Zelenski.

AP Photo/Olivier Matthys
Vladimir Zelenski

11.36 - Gagin: Bahmut je izgubjen za Ukrajinu

Artjomovsk (Bahmut) je izgubljen za Ukrajinu, sada je pitanje samo kada će doći do zauzimanja grada, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, ruske snage deluju praktično u centralnoj oblasti Artjomovska. Iako grad još nije opkoljen, protivnik nema mogućnosti da dovozi novu tehniku i municiju, niti da rotira snage.

- Već je jasno da je Ukrajina izgubila Artjomovsk, pitanje je samo koji će biti datum kada se to dogodi. Teško je, međutim, davati prognoze. Glavno je da se Artjomovsk sada dobro kontroliše. I protivnik sam priznaje da ne može da snabdeva svoj garnizon, koji je praktično osuđen na propast - rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Ukrajinski vojnik u Bahmutu

9.10 - Lukašenko: Sada je jedinstven trenutak da se obustavi sukob u Ukrajini

Sada je jedinstven trenutak da se obustavi sukob u Ukrajini, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko za kineske medije.

Prema njegovim rečima, druga ovakva prilika se neće ponoviti. Pozvao je da se ova šansa iskoristi dok Rusija ne prevede svoju privredu na vojni kolosek.

Lukašenko je rekao i da je glavni cilj ruskog lidera Vladimira Putam bezbednost Rusije, odnosno da se isključi mogućnost napada na Rusiju iz Ukrajine. 

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

9.04 - Jelen podržala program pomoći MMF-a za Ukrajinu

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen podržala je program Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za finansiranje Ukrajine uz odgovarajuće uslove, koji će biti završen do kraja marta. 

Jelen je, nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom finansija Sergejem Marčenkom u Kijevu, pohvalila rad na stabilizaciji ekonomije Ukrajine i "održavanju fokusa na ekonomskim reformama" tokom napada Rusije. 

7.50 - Japan uveo sankcije za još 48 pojedinaca i više od 90 ruskih privrednih subjekata

Japan je danas proširio listu sankcionisanih pojedinaca i privrednih subjekata Rusije, zamrznuvši imovinu 48 ljudi, medju kojima zamenika ministra odbrane Viktora Goremikina i izvršnog direktora Kalašnjikova Alana Lušnjikova.

Novu listu sankcionisanih objavilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je TASS. Novim restriktivnim merama Japana uperenim protiv Rusije zbog rata u Ukrajini obuhvaćene su Rosbanka, brodogradilište Zvezdočka i još 91 pravni subjekat. Imovina je zamrznuta za 73 firme, dok se na još 21 organizaciju, uključujući, kako navodi ruska agencija, privatnu vojnu kompaniju Vagner i instituciju za primenu standarda Rosstandard odnosi zabrana izvoza.

7.15 - Oglasio se Pušilin

Praktično svi putevi u Artjomovsk (Bahmut) se nalaze pod vatrenom kontrolom ruskih snaga, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
Istovremeno, kako je primetio Pušilin, Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u ovom pravcu.

7.00 - Teška situacija duž čitavog fronta

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je teška situacija za Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta.

„Ukratko i jednostavnim rečima, situacija na frontu je teška“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Prema rečima zamenice ministra, u području Artjomovska (Bahmuta) je najteža situacija za ukrajinsku vojsku.

Ona je napomenula da ruske jedinice pojačavaju ofanzivu, koristeći „taktiku iscrpljivanja i totalnog uništenja“.

Tanjug/AP Photo, File
 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike