Teške borbe oko Bahmuta, Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u

01.03.2023

23:52

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Teške borbe oko Bahmuta, Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Prošlo je već godinu dana od sukoba u Ukrajini, danas je 371. dan.

Žestoke borbe se vode oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada.

Vladimir Putin smatra da je rasparčavanje Rusije jedini cilj Zapada.

Bela kuća saopštila da Peking ne šalje vojnu pomoć Moskvi zato što je Kini jasno stavljeno do znanja da bi trpela "ozbiljne posledice". 

Najvažnije činjenice

U toku je 371. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Kraj današnjeg lajva

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Laku noć!

23.14 - U centru Marjinke nastavljaju se sukobi u blizini avenije Družbi. 

Ruske trupe su prešle na taktiku zaokruživanja Marjinskog utvrđenog područja sa juga i severa, što može imati veći efekat od frontalnih udara.

Neprijatelj je ponovo granatirao Donjecku aglomeraciju: pogođeni su Donjeck, Makijevka, Široka Balka, Vladimirovka, Gorlovka, Pantelejmonovka i Jasinovacki okrug.

22.45 - Nove eksplozije.

Ukrajinski mediji javljaju o eksploziji u Ivano-Frankivsku, na zapadu Ukrajine.

21.33 - Mađarska vladajuća stranka podržala ulazak Finske i Švedske u NATO

Vladajuća partija Fides mađarskog premijera Viktora Orbana podržaće ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO, saopštila je parlamentarna grupa te stranke, koja kontroliše nešto više od dve trećine mesta u mašarskoj skupštini.

Mađarski poslanici započeli su ranije danas proces ratifikacije za ulazak skandinavskih zemalja u NATO nakon višemesečnog odlaganja.

Profimedia
 

21.08 - Sukob bi mogao da se završi za dve godine

Sukob u Ukrajini mogao bi da se završi za dve godine, ocenila je sekretarka američke vojske Kristin Vormut.

- Mislim da će se rat u Ukrajini rešiti sam od sebe u narednih godinu ili dve. Bili bismo nepromišljeni kada ne bismo bili zabrinuti za postojeće vojne sposobnosti Rusije - rekla je ona, govoreći u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).
Vašington ukazuje da Moskva još nije iskoristila značajan deo svojih vazdušnih i pomorskih snaga, kao ni sajber potencijale, ukazala je Vormutova.

21.06 - Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da je bitka za Bahmut "najteža do sada", ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

- Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava - rekao je Zelenski.

20.44 - SAD su spremne za održavanje novog sastanka komisije za konsultacije u okviru START-a i saglasne su da se razgovara o brigama obe strane, saopštio je Stejt department.

18.21 - Kremlj ne veruje Podoljaku

Kremlj ne veruje izjavi savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka da Kijev ne napada teritoriju Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi mu ne verujemo - rekao je Peskov na pitanje novinara da komentariše Podoljakovu izjavu.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je ranije da Kijev nije umešan u napade na teritoriji Rusije.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

17.50 - Ukrajinci intenzivirali granatiranje DNR

Ukrajinske trupe su u 18.40 po moskovskom vremenu ispalile još 20 raketa iz višecevnog raketnog bacača na Petrovski okrug u Donjecku, a još 10 raketa je ispaljeno na predgrađe Jasinovate, saopštili su u DNR.

15.19 - Rjabkov: Dok SAD ne promene politiku u Ukrajini, nema razgovora o Novom START-u

Rusija neće preispitati suspenziju Novog START ugovora o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok Vašington ne promene politiku prema Ukrajini, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Amerikance su zanimali pojedini detalji naše odluke. Posebno su pitali kada će uslediti zvanično obaveštenje, jer je to neophodno u ovom slučaju. Odgovorili smo da čim predsednik Rusije Vladimir Putin potpiše odgovarajući zakon, što je učinjeno juče, odmah bi usledilo zvanično obaveštenje - rekao je on i dodao da je nota uručena preko ambasade SAD.

- Sve dok Sjedinjene Države ne promene svoje ponašanje, dok ne vidimo znake zdravog razuma u onome što rade u vezi sa Ukrajinom, ne vidimo nikakve šanse da se odluka o suspendovanju Novog START-a preispita - dodao je.

Foto: Profimedia
Sergej Rjabkov

14.36 - Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u

Rusija je 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je za zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

- Juče smo predali zvaničnu notu američkoj strani, u kojoj smo naveli da se ispunjavanje START-a obustavlja, ali da ćemo njegove centralne odredbe – ograničenje količine odgovarajućih sistema – poštovati - rekao je Rjabkov.

14.34 - Pistorijus priznao: Nemačka vojska ne može da zaštiti zemlju u slučaju rata

Bundesver je nesposoban da zaštiti Nemačku u slučaju uvođenja ratnog stanja, jer ima slabu materijalnu bazu i nedovoljan broj personala, priznao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na kongresu frakcije Socijal-demokratske partije Nemačke u Bundestagu.

12.55 - Poljska tvrdi da Rusija stoji iza jučerašnjeg sajber-napada

Zvaničnik poljske vlade zadužen za digitalizaciju Januš Cišinski izjavio je danas da je Rusija odgovorna za nedavni sajber napad kojima je korisnicima onemogućen pristup onlajn sistemu za popunjavanje poreskih prijava.

- Rusi su odgovorni za jučerašnji napad, to mora da bude jasno. Imamo informacije koje govore da je to veoma verovatno - rekao je Cišinski za kanal Polsat Njuz, prenosi Rojters.
Cišinski je dodao da podaci o poreskim obveznicima nisu otudjeni.

12.21 - Moskva: Sprečen napad dronovima na Krim

NASA
 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je vojska sprečila pokušaj masovnog napada dronovima na Krim.

Prema saopštenju ministarstva, oboreno je šest bespilotnih letelica, a četiri su onesposobljene elektronski, prenosi RIA Novosti.

U ovom napadu nije bilo žrtava niti je načinjena šteta, zaključuje se u saopštenju.

12.05 - Peskov: Ne verujemo rečima da Ukrajina ne napada Rusiju

Kremlj ne veruje izjavi savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka da Kijev ne vrši napade na teritoriju Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi mu ne verujemo - rekao je Peskov na pitanje novinara da komentariše Podoljakovu izjavu.

11.33 - Lavrov i Čavušoglu održali sastanak na marginama skupa G20

Ruski ministar spolјnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa turskim ministrom spolјnih poslova Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka Grupe 20 (G20) najrazvijenijih zemlja u Nju Delhiju.

Ankara ne podržava sankcije, koje se uvode raznim državama jednostrano, bez podrške UN, izjavio je Čavušoglu pre sastanka sa Lavrovom.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Čavušoglu i Lavrov

Ranije je ruski ministar održao sastanak sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom u formatu radnog doručka u Nju Delhiju, prenosi agencija RIA Novosti.

11.18 - Ukrajina šalje dodatne jedinice u Artjomovsk

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je doneta odluka o prebacivanju dodatnih jedinica ukrajinskih trupa u Artjomovsk (Bahmut).

- Sada je epicentar borbenih dejstava Bahmut. Situacija tamo je zaista napeta. General Sirski je komandant Istočne grupe snaga. On se stalno nalazi na istoku i na prvoj liniji fronta. General je proputovao skoro ceo Bahmut, bio u štabu... Tamo su direktno na terenu donete određene odluke. To su i odluka o premeštanju dodatnih jedinica i određene odluke koje se ne mogu objavljivati - rekla je Maljar, prenose „Ukrajinske novosti“.

11.55 - Saljdo: Ukrajinci skrivaju tešku artiljeriju među stambenim zgradama u Harsonu

Ukrajinske trupe skrivaju tešku artiljeriju među stambenim zgradama u Hersonu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- U Hersonu nema toliko ukrajinskih snaga. Postoje mobilne grupe: pokretne minobacačke posade na kamionetima. Deluju danju, a noću napuštaju grad. Tu su i posade teške artiljerije, čija su oruđa sakrivena između višespratnica - rekao je Saljdo za emisiju „Solovjov uživo“.

10.42 - U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost

10.14 - Novak pozvala skupštinu da ratifikuje ulazak Finske i Švedske u NATO

Profimedia
Katalin Novak

Mađarska predsednica Katalin Novak pozvala je danas poslanike u parlamentu da ratifikuju ulazak Finske i Švedske u NATO "što je pre moguće",  u trenutku kada započinju raspravu o  ovim predlozima.

- To je složena odluka, sa ozbiljnim posledicama, pa je neophodno pažljivo razmatranje. Moj stav je jasan: u sadašnjoj situaciji pristupanje Švedske i Finske je opravdano. Verujem da će Narodna skupština doneti mudru odluku što je pre moguće! - napisala je Novak na Fejsbuku, prenosi MTI.

9.49 - Rogov pozvao IAEA da se ne usteže oko imenovanja uzroka eksplozija na teritoriji Zaporoške nuklearke

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov pozvao je stručnjake Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da prestanu da prećutkuju istinu o granatiranjima i imenuju pravi uzrok eksplozija u okolini nuklearke.

Prema njegovim rečima, ekstremisti Zelenskog nastavljaju da granatiraju naselja koja se nalaze desetinama kilometara od nuklearne elektrane i upravo te eksplozije i čuju predstavnici IAEA, ali nemaju hrabrosti da kažu ko granatira mirne gradove.

9.06 - Kabinet Zelenskog: Kijev nije umešan u napade na teritoriju Rusije

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Mihail Podoljak

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev nije umešan u napade na teritoriji Rusije.

- Ukrajina ne izvodi napade po teritoriji Rusije. Ukrajina vodi odbrambeni rat u cilju deokupacije svih svojih teritorija - napisao je Podoljak na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su ruski sistemi za radioelektronsko ratovanje uništili ukrajinske dronove koji su pokušali da napadnu civilne objekte u Krasnodarskom kraju i Adigeji.

8.45 - Finska danas glasa o zakonu koji ubrzava put u NATO

Finski poslanici će danas popodne glasati o zakonu koji bi omogućio njihovoj zemlji da ubrza proces pristupanja NATO.

Ako ovaj zakon bude usvojen, Finska može da reaguje brzo i u slučaju da očekivane ratifikacije Turske i Mađarske dođu u trenutku kada Finska još ne bude imala formiranu vladu posle aprilskih parlamentarnih izbora, prenosi Gardijan.

Profimedia
 

Očekuje se da će ovaj zakon biti izglasan bez problema.

Predsednik Finske Sauli Ninisto je prošle nedelje rekao da će potpisati ovaj zakon, ali da to "iz praktičnih razloga" može da sačeka do aprilskih izbora.

Usvajanje ovog zakona ne znači da će Finska automatski ući u NATO kada Turska i Mađarska ratifikuju njeno pristupanje ovoj organizaciji, ali donosi krajnji rok do kog će Finska čekati na susednu Švedsku da istovremeno uđu u NATO. 

8.05 - Kremlj: Ukrajinski dron pokušao da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve

Ruska vlada saopštila je da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a olupine drona sugerišu, kako se navodi, da je proizvedena u Ukrajini.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je juče da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je "očigledno ciljala civilnu infrastrukturu'', a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica Gasproma u predgrađu Moskve.

AP Photo/Libkos
 

U napadima ukrajinskih dronova pokrenutim u decembru gađano je nekoliko aerodroma koje koriste ruski bombarderi, ali nije odmah bilo jasno da li su lansirani sa ruske teritorije ili van nje, te se smatra da bi napad, ako se utvri da je lansiran sa ukrajinske teritorije, bio jedan od najambicioznijih od kada je Kremlj pokrenuo svoju invaziju u punom obimu prošlog februara, piše Gardijan.

Neuspešni napadi bespilotnih letelica zabeleženi su i u ruskim regionima Belgorod i Brjansk na granici sa Ukrajinom, a šef Adigeje, ruske republike na Kavkazu, takođe je izjavio da je sinoć u tom regionu oboren dron.

Pošto su regionalni šefovi potvrdili napade bespilotnih letelica, Rusija je zatvorila vazdušni prostor iznad Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u zemlji, u, kako je vlada tvrdila, vežbi za simulaciju otkrivanja neprijateljske bespilotne letelice koja leti iznad regiona.

Desetine letova su otkazane ili vraćene pošto je aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu zatvoren za dolaske i odlaske, dok nepotvrđeni izveštaji govore da je dron takođe primećen u blizini Sankt Peterburga. 

7.15 - Vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se ukopali u rejonu sela Severni

Ruska vojska je, koristeći samohodnu artiljerijsku jedinicu 2S1 Gvozdika, uništila položaj ukrajinskih snaga u području Avdejevke, javlja dopisnik Sputnjika.

Prema rečima oficira sa pozivnim znakom „Valek“, vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se ukopali u rejonu sela Severni, postavili protivtenkovske bacače granata i sprečili napredovanje ruskih trupa.

7.00 - Rusija istražuje mogućnost isporuke toksičnih hemikalija

Istražni komitet Rusije istražuje okolnosti isporuke toksičnih hemikalija u Kramatorsk u DNR u pratnji grupe stranaca, saopštio je Istražni komitet Rusije.

Ranije je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio da SAD i njihovi saučesnici nameravaju da izvedu provokaciju u Kramatorsku uz upotrebu toksičnih hemikalija.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike