Ruski stručnjaci upozoravaju: SAD su biološkim laboratorijama u Ukrajini ugrozile ceo svet, postoje rizici od širenja snažnijih patogena

02.03.2023

10:55

0

Prema informacijama ruskih zakonodavaca, trenutno je na teritoriji raznih država aktivno „oko 400 biolaboratorija dvostruke namene koje kontroliše Vašington“

Ruski stručnjaci upozoravaju: SAD su biološkim laboratorijama u Ukrajini ugrozile ceo svet, postoje rizici od širenja snažnijih patogena
Copyright Profimedia

Direktorka „Rospotrebnadzora“, ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i blagostanja ljudi, Ana Popova izjavila je da zbog aktivnosti bioloških laboratorija koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, postoje rizici od širenja novih snažnijih patogena, kao i da je to istovremeno pretnja po stanovništvo cele planete, jer infekcije nemaju granice.

- Nesumnjivo je da postoje rizici širenja novih, nepoznatih, snažnijih patogena. Upadljivo je i to što se pojavljuju publikacije u kojima se ne ustežu da izjavljuju da se bave proučavanjem novih patogena, pojačavajući njihova svojstva. Prema mom mišljenju, ovo je očigledno kršenje konvencije - rekla je Popova u intervjuu za Sputnjik.

Direktorka Agencije za fitosanitarni nadzor istakla je da postojanje ovakvih laboratorija predstavlja rizik kako za stanovništvo zemlje u kojoj se nalazi laboratorija, tako i za stanovnike drugih država.

- Države u kojima rade ovakve laboratorije rizikuju da izgube ili su već izgubile svoj biološki suverenitet, ne shvatajući šta se dešava u ovim laboratorijama - naglasila je ona.

Odgovarajući na pitanje o spremnosti Rusije da reaguje na nove izazove usled aktivnosti bioloških laboratorija, koje finansira SAD, Popova je istakla da „Rospotrebnadzor“ preduzima sve neophodne mere za zaštitu zdravlja stanovništva Rusije i aktivno realizuje predviđene planove prema projektu „Sanitarni štit – bezbednost za zdravlje“.

Profimedia
 

Prema informacijama ruskih zakonodavaca, trenutno je na teritoriji raznih država aktivno „oko 400 bioloških laboratorija dvostruke namene koje kontroliše Vašington“.

Prema prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije, SAD su potrošile preko 200 miliona dolara za rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.

Načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov ranije je izjavio da SAD prebacuju rad biolaboratorija iz Ukrajine u Poljsku i baltičke zemlje.Tokom specijalne operacije ruski vojnici otkrili su više od 20 hiljada dokumenata koji potvrđuju usmerenost Pentagona na stvaranje komponenti biološkog oružja i njihovo testiranje na stanovništvu Ukrajine i drugim državama duž granica Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike