NATO najavio ozbiljno naoružavanje svemira! Sateliti će kružiti oko planete, izgovor su Kina i Rusija

16.02.2023

19:23

0

Vojni blok je objasnio je APSS deo Sveobuhvatne svemirske politike Alijanse usvojene još 2019.

NATO najavio ozbiljno naoružavanje svemira! Sateliti će kružiti oko planete, izgovor su Kina i Rusija
Ilustracija - Copyright Profimedia

NATO je najavio novi svemirski projekat koji ima za cilj stvaranje flote špijunskih satelita. Inicijativa, koja uključuje i kandidate za NATO, Švedsku i Finsku, obuhvata ne samo nacionalnu već i komercijalnu imovinu.

Projekat koji se zove „Alijansin trajni nadzor iz svemira" (APSS) predstavljen je u sredu, a očekuje se da će uključiti ukupno 16 trenutnih država članica. Prema saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a, projekat će pomoći da se „pojednostavi prikupljanje podataka, kao i njihova razmena i analiza među saveznicima NATO-a i sa komandnom strukturom NATO-a”.

Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine, iako njihovo pristupanje tek treba da odobre Mađarska i Turska. Međutim, iako nisu formalno primljeni u vojni blok, i Stokholm i Helsinki već učestvuju u zajedničkim projektima.

APSS će podrazumevati stvaranje „sazvežđa“, nazvanog „Akvila“, nacionalnih i komercijalnih satelita. Očekuje se da će „pružiti suštinsku podršku vojnim misijama i operacijama NATO-a“.

Vojni blok je objasnio je APSS deo Sveobuhvatne svemirske politike NATO-a usvojene još 2019.

Na sastanku u Londonu iste godine države članice proglasile su svemir petim operativnim domenom, pored vazdušnog, kopnenog, pomorskog i sajber prostora.

NATO je podigao uzbunu zbog aktivnosti Rusije i Kine u svemiru, uz obrazloženje da on postaje „krcatiji i konkurentniji“. Vojni blok je tvrdio da bi protivsvemirske tehnologije Moskve i Pekinga „mogle da ograniče pristup saveznicima i slobodu delovanja u svemiru“.

NASA via AP
 

Alijansa je osudila kao „nepromišljenu i neodgovornu“ rusku probu protivsatelitskih raketa u novembru 2021, kada je raketa pogodila i uništila neispravan satelit iz sovjetske ere.

Moskva je test opisala kao način da ojača svoje odbrambene sposobnosti i spreči „mogućnost iznenadnog narušavanja bezbednosti zemlje u sferi svemira i na zemlji“.

Rusija je tada odbacila sugestije zapadnih zemalja da bi nastale krhotine mogle da ugroze živote astronauta, napominjući da „fragmenti nisu predstavljali i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice“. Rusko Ministarstvo odbrane takođe je istaklo da su SAD, Kina i Indija ranije sprovodile slične testove.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov okrivio je Vašington za trku u naoružanju svemira.

Komentarišući kosmičku strategiju NATO-a prošlog januara, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova označila ju je „zapaljivom po prirodi“ i „u skladu sa destruktivnom politikom država članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

- Na taj način, Alijansa pretvara svemir u bojno polje - upozorila je tada Zaharova.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike