Zelenski optužio Moskvu da sprema napad na Moldaviju! Makron: U Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena (FOTO)

17.02.2023

16:04

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Zelenski optužio Moskvu da sprema napad na Moldaviju! Makron: U Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena (FOTO)
ukrajina (1) - Copyright Pixabay/AP/Alexei Alexandrov/Serhii Nuzhnenko/Petros Giannakouris/Tanjug/Printcreen/YT/Так как есть.

Sukob u Ukrajini je ušao u 359. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 359. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.03 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.55 - Nebenzja: Zapad koristi Minske sporazume da naoruža Kijev za rat protiv Rusije

Zapadne zemlje koriste sporazume iz Minska da pripreme Kijev za rat protiv Rusije u sopstvenim geopolitičkim interesima, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, prenosi Tas.

- Zamolio bih naše bivše zapadne partnere, koji će po navici da izgovaraju mantre da je Rusija kriva za sve, da dignu pogled sa svojih papira i odgovore na jednostavno pitanje. Kako to da se to ponavlja iz godine u godinu da podržavate protokole iz Minska, potpisujete dokumente sa nama, dok ste istovremeno držali kamen iza leđa i smatrali proces iz Minska samo dimnom zavesom da ponovo naoružate kijevski režim i pripremite ga za rat protiv Rusije zarad sopstvenog geopolitičkog interesa - rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Sastanak je inicirala Rusija povodom godišnjice Minskih sporazuma.

22.24 - Zelenski: Isporuka dalekometnih raketa Kijevu prestaje da bude tabu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da se tabu na isporuku dalekometnih raketa Kijevu već ukida, da je stvorena „tenkovska koalicija“ i da, kako on tvrdi, svet razume važnost stvaranja „avijacione koalicije“ kada je reč o podršci Ukrajini.

„Već je stvorena tenkovska koalicija za Ukrajinu, već se ukida tabu na isporuku dalekometnih raketa, već imamo nove uspehe u naporima naše artiljerije i već je svet čuo koliko je potrebno radi svetske bezbednosti da se stvori avijaciona koalicija za Ukrajinu“, izjavio je Zelenski u video-obraćanju na svom Telegram kanalu.

21.11 - Bela kuća odbila da se izjašnjava o hipotetičkom napadu Kijeva na Krim

Američke vlasti neće govoriti o hipotetičkoj podršci dejstvima Kijeva u vezi s Krimom, izjavio je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.

„Neću da se upuštam u hipotetička razmatranja, neću da iznosim hipotezu o potencijalnim operacijama koje mogu ili ne mogu da sprovedu Ukrajinci, to je pitanje za predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegov tim“, rekao je Kirbi novinarima.

Pixabay
Bela kuća

19.30 - Peking poziva SAD, EU i NATO da sednu za pregovarački sto s Rusijom

Kina poziva Sjedinjene Američke Državee, Evropsku uniju i NATO da sednu za pregovarački sto s Rusijom i da razmotre načine za izgradnju uravnotežene arhitekture bezbednosti, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Kine pri toj organizaciji Čan Džun.

„Ponovo pozivamo Rusiju i Ukrajinu da prekinu vatru i da započnu mirovne pregovore, što je moguće pre“, rekao je kineski diplomata i dodao da su „SAD, EU i NATO dužni da s Rusijom poveru duboki dijalog, zasnovan na principima nedeljivosti bezbednosti“, rekao je kineski diplomata.

18.18 - Prigožin: Paraskovijevka u DNR pod punom kontrolom ruskih snaga

Naselje Paraskovijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici pod punom je kontrolom ruskih snaga, nakon što su ga zauzeli odredi „Vagnera“, saopštio je osnivač te grupe Evgenije Prigožin.

„Bez obzira na teške gubitke i krvave borbe, momci su potpuno zauzeli celu teritoriju Paraskovijevk“, naveo je Prigožin na svom Telegram kanalu.

Naselje Paraskovijevka se nalazi između Artjomovska i Soledara. Artjomovsk je u delu DNR koji je pod kontrolom Kijeva, severno od velikog grada Gorlovke, i predstavlja važan saobraćajni čvor za snabdevanje ukrajinskih snaga. U toku su žestoke borbe za taj grad.

17.03 - Zelenski optužio Rusiju da sprema napad na Moldaviju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom obraćanja na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izjavio da Rusija navodno priprema plan za napad na Moldaviju, ali nije naveo nikakve dokaze koji bi potkrepili njegovu tvrdnju.

Profimedia
Valdimir Zelenski

- Dok mi vodimo pregovore o tome kako da ojačamo našu odbranu savremenim tenkovima, Kremlj razmišlja o tome kako da uguši Moldaviju - rekao je Zelenski na konferenciji.

16.05 - Zelenski: Ukrajina će uspeti da vrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom obraćanja učesnicima Minhenske
konferencije o bezbednosti izjavio da će Ukrajina uspeti da vrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

- Možemo li da otklonimo ruske napade? Da. Možemo li da zaštitimo svoje građane od ruskih raketa? Naravno. Možemo li da oslobodimo svoju zemlju? Za to postoji 1.891 dokaz – upravo onoliko sela i gradova koje smo uspeli da oslobodimo od ruske okupacije - izjavio je Zelenski.

15.53 - Makron: U Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da u Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena. 

Makron je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da još nije došao čas dijaloga jer je Rusija izabrala rat i odlučila da gađa civilnu infrastrukturu i počini ratne zločine, preneo je Gardijan.

Julien de Rosa, Pool via AP
Emanuel Makron

Makron je ocenio da napad Rusije mora da propadne i pozvao saveznike da povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

- Jedinstvo i odlučnost su važni da bi se Ukrajini pružila sredstva da se vrati za pregovarački sto na prihvatljiv način i da radi na dugoročnom miru pod uslovima za koje su se Ukrajinci odlučili - istakao je Makron.

15.25 - Zelenski: Ukrajina nema alternativu za članstvo u EU i NATO-u

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da Ukrajina nema alternativu kada je reč o stupanju u Evropsku uniju i NATO.

- Nema alternative za Ukrajinu u Evropskoj uniji. Nema alternative za Ukrajinu u NATO-u. Nema alternative za naše jedinstvo - rekao je Zelenski nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

14.50 - Šolc pozvao saveznike da pošalju tenkove Ukrajini

Saveznici koji mogu da isporuče borbene tenkove Ukrajini trebalo bi to da urade sada, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da će Nemačka pomoći obezbeđivanjem logistike, popunjavanjem zaliha i obučavanjem ukrajinskih vojnika.

- Za mene je to primer šta lideri mogu očekivati od Nemačke - rekao je Šolc na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prema transkriptu njegovog govora, preneo je Rojters.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Nemačka pruža Ukrajini najveću podršku u kontinentalnoj Evropi, rekao je on na godišnjem skupu u Minhenu.

14.37 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo italijanskog ambasadora zbog otkazivanja nastupa ruskih umetnika

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo danas na razgovor ambasadora Italije u Moskvi Đorđa Staračea, koji je izrazio čuđenje zbog nedavnih otkazivanja nastupa ruskih umetnika u Italiji.

Ministarstvo je ukazalo da te odluke italijanskih vlasti svedoče o ispoljavanju težnje ka diskriminaciji ruskih umetnika, što je, kako se navodi, u suprotnosti sa izjavama italijanskih zvaničnika o značaju održavanja jedinstvenog prostora evropske i svetske kulture.

13.42 - Stoltenberg: NATO pomno prati odnose Rusije i Kine

NATO budno prati ono što vidi kao bliži angažman između Kine i Rusije, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Pomno pratimo sve veće i jače odnose Kine i Rusije - rekao je on novinarima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

- Vidimo da više deluju zajedno, imaju vežbe zajedno, imaju mornaričke patrole, zajedno sprovode vazdušne patrole - ocenio je Stoltenberg.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

13.36 - Ninisto: Sudbina zahteva Finske da se pridruži NATO-u u rukama Turske

Sudbina zahteva Finske da se pridruži NATO-u je u rukama Turske, izjavio je danas predsednik Finske Sauli Ninisto.

- To je izraz naše volje. Stav Turske prema našoj volji je isključivo i samo u rukama Turske - rekao je Ninisto novinarima na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, preneo je Rojters.

13.06 - Finski parlament 28. februara o zakonu koji će joj omogućiti da uđe u NATO

Finski parlament će glasati 28. februara o zakonu koji će omogućiti toj zemlji da postane članica NATO, izjavio je danas šef Odbora za spoljne poslove Jusi Hala-aho.

Zakon koji ratifikuje osnivačke ugovore NATO verovatno će biti usvojen, s obzirom na to da se većina finskih poslanika zalaže za ulazak zemlje u NATO, preneo je Rojters.

- Cilj je da nacionalni zakonodavni proces, koji se zahteva za ulazak u NATO, bude završen tokom ovog izbornog mandata - rekao je Hala-aho novinarima.

12.56 - EK: Rusija treba da plati obnovu Ukrajine

Rusija treba da plati obnovu Ukrajine i da nadoknadi napravljenu štetu, izjavio je danas komesar za pravosuđe Didije Rejnders nakon sastanka radne grupe za zamrzavanje i konfiskaciju imovine ruskih i beloruskih oligarha koja se u petak sastala u Briselu, a tema sastanka je i procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini.

Pixabay
 

Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin je prisustvao sastanku i izjavio da je rad na tom planu počeo od samog početka ruske agresije, da će više od 99 odsto svih slučajeva ratnih zločina u Ukrajini biti istraženo i procesuirano i da je cilj da se "nateraju  odgovorni da plate" za počinjene zločine.

12.12 - Vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine

11.47 - Kuleba: Nijedna zemlja nije spremna da iporuči borbene avione Kijevu

Nijedna zemlja u ovom momentu nije spremna da Kijevu isporuči vojne avione, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Za sada još nijedna zemlja nije na sebe preuzela obavezu o isporuci aviona, ali neke vlade, kao što je britanska, saopštile su da će početi obuku ukrajinskih pilota na zapadnim lovcima, uskoro će to uraditi i drugi - rekao je Kuleba u intervjuu za „Vestdojče algemajne cajtung“.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

11.31 - EU konfiskovala 21,5 milijardi evra od Rusa

Evropska unija je zaključno sa današnjim danom konfiskovala aktive ruskih organizacija i fizičkih lica u vrednosti od 21,5 milijardi evra, rekao je evropski komesar za pravdu Didije Rejnders.

- Do sada smo uspeli da blokiramo 21,5 milijardi evra oligarha i organizacija sa sankcionog spiska. Nastavljamo da radimo i na aktivima Centralne banke Rusije - rekao je on.

10.55 - Vazdušna opasnost u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti

U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva proglašena je vazdušna opasnost, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Sumskoj, Poltavskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

10.05 - Britanci tvrde da je u Ukrajini poginulo između 40.000 i 60.000 ruskih vojnika

Britansko ministarstvo obrane objavilo je u današnjem saopštenju procenu ruskih gubitaka. Britanski obavještajci procjenjuju da je između 40.000 i 60.000 ruskih vojnika poginulo od početka rata. Ukrajinci procenjuju je da poginulo preko 140.000 ruskih vojnika.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

9.18 - Ruska ambasada u Vašingtonu osudila izjave Nuland o Krimu

Ruska ambasada u Vašingtonu osudila je danas izjave zamenice američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorije Nuland da "SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi", i dodala da je takav stav jasna potvrda da su SAD direktno uključene u sukob.

- Visoka zvaničnica američke administracije priznaje da SAD podstiču ambicije kijevskog režima da napadne našu zemlju - rekao je portparol ruske ambasade u Vašingtonu Igor Girenko, prenosi TASS.

U saopštenju je dodao, da to nije samo retorika Vašingtona i da SAD konkretnim akcijama aktivno snabdevaju Kijev savremenim sistemima koji se koriste za gađanje ruskih regiona.

- Savetuju ukrajinske vojne vođe. De fakto, oni zajedno planiraju operacije - rekao je Girenko.

Dodaje da Moskva stav zamenice sekretara smatra neskrivenom manifestacijom ratobornog stava SAD prema Rusiji.

8.33 - Nuland: SAD podržavaju napade na vojne objekte na Krimu, to su legitimne mete

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi, prenosi TASS.

- Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude demilitarizovan - rekla je Nuland tokom video-diskusije koji je organizovala Karnegi fondacija za međunarodni mir sa sedištem u Vašingtonu, navodi agencija.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
Viktorija Nuland

Nuland je istakla i da Kijev treba da vrati "značajne delove teritorije pre nego što uopšte dođe do pitanja Krima".

- Naš stav ostaje da Ukrajina ima suvereno pravo na svu svoju teritoriju unutar svojih međunarodnih granica. Nikada nismo priznali rusku aneksiju Krima - dodala je Nuland.

8.30 - Ruska PVO oborila je jutros ukrajinski dron nedaleko od Balaklavske elektrane u Sevastopolju

Jutros je oboren ukrajinski dron nedaleko od Balaklavske elektrane u Sevastopolju, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev. Elektrana nije pretrpela nikakva oštećenja i radi normalno.

Ukrajinske snage od jula prošle godine povremeno pokušavaju da dronovima napadnu Sevastopolj – glavnu bazu ruske Crnomorske flote, ali i druge objekte na Krimu.

Juče su iznad mora kod Sevastopolja oborena dva drona.

7.50 - Hitna evakuacija Bahmuta

Potpredsednik ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je građane Artjomovska (Bahmut) da što pre napuste grad.

U gradu ima još oko 6.000 ljudi, a prema njenim rečima, oni ometaju ukrajinske snage da deluju.

Za grad se vode žestoke borbe. Nedavno su mediji objavili da su snage Kijeva počele da iznose iz grada arhive državnih institucija.

Artjomovsk se nalazi u DNR na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga, severno odo Gorlovke i važna je transportna tačka za snabdevanje ukrajinske vojske.

AP Photo/Libkos
 

7.15 - Formirana prva poljska jedinica

U Ukrajini je počela da se formira prva poljska specijalna jedinica, potčinjena ukrajinskom Ministarstvu odbrane, objavio je poljski informativni portal Onet.

Prema njegovim rečima, ova specijalna jedinica biće deo Oružanih snaga Ukrajine i zvaće se Poljska dobrovoljačka legija, Formira je državljanin Poljske. Planirano je da se jedinica, koju čini nekoliko desetina ljudi, bavi izviđanjem i sabotažom.

Vrbovanje vrše specijalisti iz Poljske i Ukrajine. Glavni uslovi za prijem su obuka i odsustvo problema sa alkoholom i drogom. Kontakt podaci za one koji žele da se pridruže ovoj grupi biće objavljeni uskoro.

Planirano je da se stvori centar za regrutaciju novih članova, uključujući i u Poljskoj, ali ova inicijativa još nije dogovorena sa vlastima zemlje.

Baza poljske jedinice nalazi se na tajnom mestu u blizini Kijeva. Navodi se da se određeni broj pripadnika specijalnih snaga već priprema za borbene zadatke.

7.00 - Nove sankcije Rusiji?

SAD i druge članice Grupe sedam najrazvijenijih država uvešće novi paket sankcija Rusiji oko 24. februara, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Prema njenim rečima, novi veliki paket zapadnih sankcija Moskvi biće usmeren, pre svega, na prekid isporuka tehnologija Rusiji.

Prema rečima Nulandove, kolektivni Zapad razmatra sudbinu zamrznutih sredstava Rusije i smatra da Moskva „treba da plati“ za uništenje ukrajinske infrastrukture.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike