Afričke zemlje pod pritiskom Zapada zbog namere da učestvuju u samitu Rusija-Afrika: Nisu oduševljeni ucenama

10.02.2023

23:55

0

Događaj je nastavak prvog sastanka te vrste koji je održan u Sočiju 2019.

Afričke zemlje pod pritiskom Zapada zbog namere da učestvuju u samitu Rusija-Afrika: Nisu oduševljeni ucenama
Copyright Profimedia

Drugi samit Rusija-Afrika održaće se u julu 2023. u Sankt Peterburgu, a zbog njega se afričke zemlje koje žele da učestvuju suočavaju sa pritiskom Zapada.

Događaj je nastavak prvog sastanka te vrste koji je održan u Sočiju 2019, a zemlje Crnog kontinenta nisu najsrećnije zbog uslovljavanja Sjedinjenih Američkih Država, rekao je u četvrtak Oleg Ozerov, ambasador ruskog ministarstva spoljnih poslova i šef sekretarijata Foruma za partnerstvo Rusije i Afrike.

- Naravno, ovo je sve u javnoj sferi, lako se čita na internetu prema izjavama zapadnih partnera, uključujući i one koji dolaze u afričke zemlje. Ne mogu da kažem da su afričke države oduševljene ovim ucenama - rekao je Ozerov.

On je dodao da Moskva polazi od premise da su afričke države suverene zemlje koje imaju nezavisnost, suverenitet i sopstvenu političku volju i koje su sasvim sposobne da donose odluke koje odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

Drugi samit održaće se „severnoj prestonici“ Rusije, a glavna tema ove godine biće ekonomska saradnja, sa fokusom na sfere kao što su energetika i rudarstvo, poljoprivreda, proizvodnja, transport i razvoj infrastrukture, prema zvaničnim saopštenjima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takođe je saopštilo da će dnevni red samita 2023. biti obimniji od onog prvog, a biće organizovan i deo o humanitarnoj saradnji.

Kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Moskva poziva sve afričke zemlje na samit Rusija-Afrika, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, koje su isključile nekoliko afričkih zemalja sa samita lidera SAD-Afrika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike