Klupko se tek odmotava: Agenti FBI uhapsili četvoro osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija Moiza

14.02.2023

22:30

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je u pritvoru držalo još sedmoro osoba povezanih sa ubistvom Moiza

Klupko se tek odmotava: Agenti FBI uhapsili četvoro osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija Moiza
Žovenel Moiz - Copyright Žovenelj Moiz, Profimedia

Agenti FBI uhapsili su na Floridi četvoro osumnjičenih pod optužbom da su igrali ključne uloge u zaveri za ubistvo bivšeg predsednika Haitija Žovenela Moiza 2021. godine, saopštile su danas vlasti te zemlje.

Kako navodi Rojters, atentat na Moiza 2021. godine stvorio je politički vakuum u toj karipskoj naciji i ohrabrio bande koje de fakto imaju vlast u velikim delovima glavnog grada Port-o-Prensa.

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je u pritvoru držalo još sedmoro osoba povezanih sa ubistvom Moiza.

Šta se do sada zna o atentatu

Hronologija

7. februar 2017. godine - Žovenel Moiz je položio zakletvu kao predsednik Haitija nakon pobede na kontroverznim izborima. On je nasledio predsednika Mišela Martelija, svog političkog mentora i čoveka koji je pokrenuo njegovu političku karijeru.

7. februar 2021. godine - Predsednik Moiz kaže da su njegove bezbednosne snage sprečile pokušaj državnog udara protiv njega, što je uvećalo sumnje da moćne političke frakcije u zemlji žele da ga se dokopaju.

5. jul 2021. godine - Predsednik Moiz imenuje Arijela Anrija za premijera. Anri tada još nije zvanično položio zakletvu.

7. jul 2021, pre svitanja - Više od dvadesetak teško naoružanih muškaraca provalilo je u predsedničku rezidenciju dok su predsednik Moiz i njegova supruga Martin bili unutra. Moiz je ubijen, a njegova supruga je povređena.

7. jul 2021, sredina dana - Grupu osumnjičenih, uključujući više od 20 navodnih kolumbijskih plaćenika, haićanske snage bezbednosti uhvatile su ubrzo nakon napuštanja predsedničke rezidencije. Tokom intenzivne borbe, nekoliko Kolumbijaca je ubijeno, dok ih je nekoliko pobeglo, ali su na kraju mnogi završili iza rešetaka.

20. jul 2021. godine - Arijel Anri formalno preuzima vođstvo nad prelaznim vladom kao premijer. Njegov dolazak na vlast podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Avgust 2021. godine - Izvori tvrde da se zanemaruju višestruki zahtevi istražitelja da se proširi početna sudska istraga o atentatu. Istražiteljima nikada nisu dati razlozi zbog čega im se ne daje dozvola za nastavak istrage.

Septembar 2021. godine - Operacija hvatanja glavnog osumnjičenog na slobodi Džozefa Feliksa Badija tokom sastanka sa Anrijem osujećena je nakon što su planovi, kako izvori tvrde, procurili do jednog ili oba muškarca. Prema navodima istražitelja, to bi bio treći susret Badija i Anrija nakon atentata.

10. septembar 2021. godine - Glavni državni tužilac Bed-Ford Klod optužuje Anrija da je povezan sa zaverom za ubistvo i zahteva da se premijer pojavi na zvaničnom ispitivanju.

14. septembar 2021. godine - Premijer Anri otpušta Kloda i ministra pravde Rokfelera Vinsenta. Vinsent je podržao Klodov zahtev da se zvanično ispita Anri.

25. novembar 2021. godine - Advokat Berto Dorse, koji je jednom uhapšen zbog trgovine drogom 1997. godine, položio je zakletvu kao Anrijev kandidat za ministra pravde. Dorse je ranije optužbe označio kao lažne. Pre svog imenovanja Dorse je u Anrijevo ime tvrdio da ne bi trebalo da se suoči sa ispitivanjem u slučaju ubistva.

Decembar 2021, januar 2022. - Američki savezni tužioci u južnom okrugu Floride podigli su optužnicu protiv dvojice glavnih osumnjičenih u slučaju atentata. Oni su optuženi za planiranje ubistva ili kidnapovanja van Sjedinjenih Američkih Država, što ukazuje na to da SAD pojačavaju istragu o atentatu. Prema federalnoj žalbi, jedan od muškaraca je obezbedio oružje i municiju za ubistvo predsednika Haitija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike