Kap koja je prelila čašu: Policajci u Haitiju protestovali zbog ubistva kolege, 14. od početka godine (FOTO)

27.01.2023

09:59

0

Haićanska grupa za ljudska prava, Nacionalna mreža za odbranu ljudskih prava, saopštila je da je 78 pripadnika organa reda ubijeno otkako je Anri došao na vlast 2021.

Kap koja je prelila čašu: Policajci u Haitiju protestovali zbog ubistva kolege, 14. od početka godine (FOTO)
Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

Policajci Haitija pobunili su se u četvrtak u glavnom gradu Port-o-Prensu zbog ubistva više od deset kolega, za čije su smrti odgovorne kriminalnih grupa.

Nezadovoljni pripadnici organa reda okrivljuju vladu što nije preduzela određene mere.

Više od 100 demonstranata blokiralo je ulice, spalilo gume, razbilo sigurnosne kamere i oštetilo vozila.

Lokalni mediji navode da je nekoliko policajaca probilo kapiju premijerove rezidencije i pokušalo da uđe na međunarodni aerodrom Haitija.

Nacionalna unija haićanskih policajaca saopštila je da je 14 muškaraca ubijeno od početka godine u raznim napadima bandi na policijske stanice.

Sedam policajaca ubijeno u pucnjavi samo u sredu, saopštila je nacionalna policija Haitija.

Desetine civila i gnevnih policajaca izašlo je na ulice u Port-o-Prensu kako bi osudilo nasilje nakon ubistva dvojice policajaca u policijskoj stanici u gradu na severu Haitija i ubistva još četvorice na ulici ispred stanice.

AP Photo/Matias Delacroix
Arijel Anri

Neki od njih su navodno otišli ​​u zvaničnu rezidenciju premijera Arijela Anrija, a kada su videli da je prazna, uputili su se na aerodrom Port-o-Prens na koji je Anri sleteo nakon samita u Argentini.

Demonstranti su pokušali da pristupe aerodromu tako što su razbili prozore, ali je gospodin Anri uspeo da pobegne, saopštio je haićanski Radio Tele Metronom.

Mnoga preduzeća i škole bili zatvoreni u četvrtak zbog protesta.

Port-o-Prens i drugi gradovi mesecima su opterećeni eskalacijom smrtonosnog sukoba bandi, a haićanski mediji izveštavaju da je u zemlji zabeležen značajan porast kidnapovanja od početka godine.

AP Photo/Odelyn Joseph
 

Haićanska grupa za ljudska prava, Nacionalna mreža za odbranu ljudskih prava, saopštila je da je 78 policajaca ubijeno otkako je Anri došao na vlast 2021.

Nadjačana od strane višestrukih kriminalnih grupa, policija Haitija nije bila u stanju da zaustavi nasilje.

U oktobru 2022. Anrijeva vlada je apelovala na međunarodnu zajednicu da multinacionalne bezbednosne snage pomognu u uspostavljanju reda, ali je poziv do sada ostao bez odgovora.

Naoružane grupe kontrolišu i terorišu najmanje 60 odsto prestonice i okoline, prema haićanskim grupama za ljudska prava i kontrolišu puteve u gradu i van njega.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike